
Dragostea. Sentiment complex, care are multe laturi. Framantari si bucurii, agonie si extaz, cam acestea sunt limitele ei de exprimare. Dar cum o poti masura? Statistic vorbind, dragostea reala a romanilor valoreaza fix 5 lei.
O vorba veche spune ca „dragostea e ca o raie, te mananca si-n calcaie”, adica este un sentiment de care nu poti scapa.
Existenta acestei zile comerciale se bazeaza pe un fapt istoric: in secolul III, un preot roman, pe nume Valentin, a fost prins ca oficia crestinilor slujba cununiei religioase, incalcand astfel dispozitiile imparatului roman Claudiul Goticul (268-270). Pentru aceasta, a fost condamnat la moarte, ucis la Poarta Flaminia din Roma si ingropat pe Via Flaminia, intr-o zi de 14 februarie. Mai tarziu, in 496, papa Ghelasie I a stabilit data de 14 februarie ca ziua de cinstire a Sf. Valentin. In secolul 18 insa, sarbatoarea s-a transformat intr-un prilej ca indragostitii sa-si marturiseasca afectiunea unuia pentru celalalt. In acest fel, agape-ul crestin a fost inlocuit cu eros-ul lumesc.
Dragostea este, in esenta, iubire. Cuvantul insa are o multitudine de sensuri, functie de contextul in care este folosit. Exista dragoste de mama, de tara, de aproapele, de Dumnezeu, dar si “a face dragoste”. Astfel, universul dragostei este cuprins intre 2 poli: agape si eros.
Agape exprima iubirea jertfelnica, dragostea care daruieste si se daruieste pe sine, drumul prin care se realizeaza comuniunea. Opusul ei este exact eros-ul, care semnifica iubirea pentru sine, dragostea de tip egoist, drumul prin care se realizeaza individul in sine. De la sine ințeles ca, in crestinism, eros-ul se transfigureaza in agape iar a darui este mai fericit decat a primi.
Aceste stari sufletesti se exprima insa prin fapte, de aceeasi natura ca si principiile din care pleaca. Astfel, daca vorbim de dragostea de aproapele, cifrele ne dau o oarecare idee. Conform datelor oficiale, activitatile filantropice ale BOR de anul trecut au insumat 80 milioane RON. Dar banii Bisericii sunt, practic, banii comunitatii, ceea ce inseamna ca noi, cei 16 milioane si ceva de credinciosi, am donat fiecare, pentru aproapele nostru, cam 5 RON. Cifra nu contine insa si alte gesturi filantropice facute in particular.
Sa privim insa si la eros, mai ales ca ne aflam in preajma “Zilei indragostitilor”, care este cea mai buna dovada consumista de trecere de la agape la eros. Conform unor sondaje, romanii vor cheltui anul acesta intre 50 si 200 RON doar pentru Valentine's Day. Nu mai punem la socoteala si celelalte “serbari de primavara” (Dragobetele, 1 si 8 martie) despre care comerciantii spun ca impulsioneaza vanzarile cu pana la 1500% (nu este greseala, ati citit bine, vanzarile cresc de o mie cinci sute de ori). Ca tot vorbim de eros, cred ca devine apasator sa amintim cifrele ametitoare din decadenta industrie a sexului, motiv ca unii romani sa viseze cu ochii larg deschisi la legalizarea prostitutiei.
In aceasta situatie avem un tablou statistic ce arata foarte clar cat investesc romanii in iubirea crestina si cat in dragostea de tip erotic. Diferenta intre ele este mult prea mare, proportionala cu dominatia eros-ului asupra agape-ului.
Acesta este insa si unul din motivele pentru care societatea noastra arata asa: desacralizata si senzualista, individualista si egoista, mecanicizata si rutinata. Daca in vremea preotului Valentin din Roma, dragostea crestina nu putea fi stavilita nici de poruncile imparatului Claudiu Goticul, spre a se implini in cununie si familie, astazi multi tineri se casatoresc mai mult din motive ce tin de eros. Ba inca am ajuns si la trista performanta de a falsifica cununia prin „casatorii de o zi”. Doar cat sa-ti duci iubita la hotel si sa „faci dragoste”.
Astfel, dezumanizarea ne face sa uitam ca dragostea nu se face ci se daruieste jertfelnic. Asa a ajuns sa valoreze doar 5 lei.
(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)
.
-
Cuvant de Ziua Indragostitilor
Publicat in : Religie -
ESTE 'SAINT VALENTINE`S DAY' O SARBATOARE CRESTINA?
Publicat in : Editoriale -
Infricosator lucru, neiubirea
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.