Dragostea, iubirea, fericirea

Dragostea, iubirea, fericirea Mareste imaginea.

Poate ca multi vor considera ca vreau sa scriu despre lucruri demodate sau care si-au pierdut sensul astazi, insa cred si marturisesc ca toti ne dorim sa traim starile sufletesti la o intensitate inaltatoare; nicidecum nu vrem sa ramanem saraci in sentimente sau privati de o explicatie ce poate transforma clipa in vesnicie, dragostea in iubire sau comunicarea in traire…

Daca as incerca sa definesc fericirea, o fac prin niste cuvinte foarte sarace in a exprima esenta ei: fericirea este starea pe care o traieste omul atunci cand a simtit ca iubirea ii este impartasita si de cealalta jumatate a lui. Deci, conditia primordiala a omului ca sa fie fericit, este sa iubeasca si sa fie iubit!.

Fericirea pe acest pamant nu este decat o pregustare a bucuriei din Rai.

Putini sunt cei care traiesc aceasta stare, dar cei mai multi o cauta si o vor cauta pana cand o vor gasi. Pentru a intelege de ce nu suntem cu adevarat fericiti chiar atunci cand credem ca iubim, voi incerca sa evidentiez diferenta dintre "a iubi" si "sunt indragostit". (Nu stiu de ce s-a pus accentuat in cultura noastra cuvantul "dragoste" - chiar si in imnul dragostei scris de Sf. Ap. Pavel - cand si in Noul Testament se vorbeste numai de "iubire" si nu de "dragoste", in textul din limba greaca este scris numai "αγάπη"= iubire…) Probabil ca "dragoste" exprima stare lumeasca, iar "iubire" pe cea dumnezeiasca.

Iubirea inseamna libertate, pe cand dragostea inseamna dependenta. De aceea multi sunt distrusi din toate punctele de vedere dupa o despartire, sufera si cel ce iubeste, insa se retrage pentru binele celuilalt. Este firesc ca fiecare relatie sa inceapa cand te simti legat de celalalt, te simti atras de ceea ce-ti place, dar iubirea este sincera si onesta; pe cand dragostea este ipocrita, incearca sa foloseasca orice mijloc spre a-si atinge scopul!

Iubire inseamna jertfa! Se jertfeste fara sa simta ca faceun sacrificiu, este gest firesc atunci cand iubesti; dragostea cere celuilalt sa se jertfeasca. ("seamana cu devorare de oameni", spunea un scriitor celebru). "Am cucerit, detin, folosesc tot felul de strategii, spionez, am fortat, incerc sa manipulez, incalc spatiului" sunt cele mai obisnuite cuvinte prin care descriem o "relatie" … Sunt in acelasi timp expresii de razboinic, descriu lupta si dorinta de stapanire! Sf. Ap. Pavel spune: "Iubirea nu cauta la ale sale" (1 Cor. 13,5)

Iubirea nu are limite, insa dragostea - constient sau inconstient - conditioneaza traind cu gandul: "te iubesc daca ma iubesti, daca nu ma iubesti, te urasc!". Dragostea este pretentioasa, mereu nemultumita; in iubire si cel mai mic lucru sau gest oferit, este cel mai mare dar. In dragoste este obisnuit sentimentul golului, a lipsei; insa atunci cand iubesti te simti implinit, pentru simplul fapt "ca iubesc!"

Iubirea cuprinde tot ce o inconjoara, dragostea "vede" doar ce-i lipseste. In limba greaca "iubesc" se spune"Α Γ Α Π Α Ω" (agapao), deci numai cand iubesc ajung sa cuprind in fiinta mea pe Hristos care este "A" si "Ω".

Iubirea este curata, simpla si totala. "Iubirea indelung rabda, este binevoitoare, nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste, nu se poarta cu necuviinta, nu se aprinde la manie, nu gandeste raul, nu se bucura de nedreptate… toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda", Scria Sf. Ap. Pavel in Imnul Iubirii.

Iubirea traieste in vesnicie, pe cand dragostea are termen de valabilitate. Atunci cand iubesti nu mai esti supus legilor lumesti, evadezi si te inalti cu puterea ce ti se daruieste. Este la fel de necesara ca aerul, este piatra de temelie a unei casnicii ce va invinge toate ispitele si greutatile intampinate. Este inceputul si pregustarea relatiei ce trebuie sa existe intre noi si Hristos, caci nu putem trai altfel plinatatea iubirii Lui pe acest pamant.

Iubirea este pentru toti, se revarsa ca o ploaie binecuvantata ce cade peste toti, vrednici sau nevrednici. Dragostea cere exclusivitate si intr-un sfarsit se tranforma intr-o gelozie sufocanta.

"Iubeste!" este chemarea omului de a se lupta cu cel mai mare dusman si cea mai periculoasa idolatrie: mandria! Niciodata nu este mai alimentat egoismul nostru, ca atunci cand suntem doar indragostiti.

"Te iubesc!" inseamna cum caut prilejul in a-ti implini dorintele si nu vreau, folosindu-ma de tine, sa-mi acopar nevoile mele. Numai dragostea care are puterea de a se transforma in iubire va invinge: timpul (Tristan si Isolda au fost doi tineri ce pur si simplu s-au iubit, n-au facut nimic deosebit), egoismul (nu ma mai gandesc la mine, ci la tine), nevoia mea; si traieste vesnic fericita…

Nu exista lucru mai firesc si mai inaltator ca "a iubi", caci iubirea inseamna plinatate, frumusete si viata la superlativ. Creati am fost din iubire si ne desavarsim in iubire. Nu este pacat sa iubesc, ci sa nu iubesc! Dar trebuie sa iubesc omul, nu fapta sau dorinta; ci frumusetea, gingasia sufletului ce-si doreste sa fie iubit. Asa incep sa-mi vin in fire si "nu cele ce se fac dupa fire sunt pacate, ci cele rele dupa alegerea cu voia" (Sf. Antonie cel Mare).


Arhim. Siluan Visan

.

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

31 Ianuarie 2014

Vizualizari: 29891

Voteaza:

Dragostea, iubirea, fericirea 4.91 / 5 din 11 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

 • Ionel Cojocariu Postat la 2013-04-21 14:57

  Frumos, Ana-Maria! Cred că și Preasfinția sa Siluan Visan este încântat de aceste mărețe sentimente, trăiri și gânduri pe care le-a stârnit cu aceste comentarii. De-ar fi numai aceste comentarii, și ar fi suficient ca să știu de ce iubesc acest site! Fericire și har dumnezeiesc tuturor, înaintea luminatelor sărbători care ne așteaptă!

 • Ana-Maria LupuPostat la 2013-04-01 22:09

  INDRAGOSTIREA, desi placuta si importanta, este numai un moment, o parte din tot ceea ce cuprinde iubirea Este numai o scanteie,nu trebuie confundata cu focul Este o flacara alimentata in mod continuu Este temporara, se va sfarsi oricum Iubirea este durabila In indragostire ,celalalt devine obsesie, fara el viata se sfarseste In iubire, celalalt este intotdeauna prezent, chiar daca nu in mod fizic In indragostire, realitatea este modificata,exaltata, alterata In iubirea realitatea devine parte integranta a insasi relatiei pe care o fortifica ,o face sigura, solida Indragostirea este dependenta Iubirea este autonomie In indragostire starea de extaz se produce numai in prezenta partenerului In iubire, bucuria este un fundal constant al vietii In indragostire avem iluzia cresterii In iubire ,cresterea este esenta insasi a relatiei In indragostire se exalta partea nevrotica pe care toti, mai mult sau mai putin, o posedam In iubire ,ea este redusa, combatuta,eliminata In indragostire este negat simtul limitei In iubire acesta este cautat,recunoscut acceptat In indragostire ratiunea dispare In iubire, ea sta la baza Indragostirea este exclusiva Iubirea este generoasa Indragostirea este posesie Iubirea este daruire Indragostirea este o relatie de simbioza,de fuziune Iubirea este o relatie de alegeri continue Indragostirea este ranita de dubii,de griji Iubirea este fortifica prin ele. Indragostirea este facuta mai mult din senzatii Iubirea este facuta pe langa acestea si din spirit. Indragostirea este dorinta Iubirea este o dorinta care are drept suport vointa, perseverenta. Indragostirea vrea totul imediat. Iubirea prefera rabdarea Indragostirea este prin natura ei superficiala. Iubirea nu poate fi niciodata superficiala Indragostirea apartine logicii consumului Iubirea apartine logicii constiintei Suferinta ucide indragostirea Iubirea insa o intelege si o accepta In indragostire cei doi se anuleaza reciproc In iubire, dimpotriva, multiplica forta lor Indragostirea este mai usoara, dar te goleste pe dinauntru Iubirea este mai dificila insa umple golurile interioare

 • Ana-Maria LupuPostat la 2013-04-01 22:07

  Diferenta intre iubire si indragostire este foarte clar redata in carticica intitulata "pentru a iubi si a fi iubiti" de Valerio Albisetti, o gasiti la editura Sophia este ieftina (5 lei maxim) si va ajuta sa vedeti mai clar ce este iubirea cu adevarat.

 • Ancuta TartaPostat la 2013-02-25 21:51

  Foarte frumos articolul, dar nu cred ca faceti dreptate cuvantului dragoste, deosebindu-l atat de radical de iubire. De "indragostire", da. Dar altfel, ambele sunt folosite in limba romana si cred ca mai degraba cu acelasi inteles. Dragostea (iubirea)e rezultatul actului de a iubi: iubesc, deci sunt cuprins de dragoste, pentru aproapele si pentru Dumnezeu. Se spune la liturghie: "dragostea Lui Dumnezeu-Tatal...sa fie cu voi cu toti". Iar Mantuitorul il intreaba pe Petru: "Ma iubesti tu pe Mine?". Daca iubim cu adevarat, atunci avem dragoste, iar avand dragoste, avem acea putere sa trecem peste toate, sa rabdam toate, sa credem toate, cum spune Sf. Ap. Pavel...

 • TIMONEA VALENTINPostat la 2013-02-25 20:12

  Foarte frumos articol si foarte clar,diferentierea dintre "a iubii" si "sunt indragostit" este foarte bine realizata.Ar fi fost o mica problema cu link-ul "Imnul iubirii" care accesat te duce la "Imnul dragostei" , dar a fost rezolvata in paragraful 3 "Putini sunt cei care traiesc......" Multumesc pentru articol P.S. Poate se va schimba redactarea textului site-ului folosindu-se si caracterele diacritice.

 • adriana gheorghePostat la 2013-02-25 14:42

  Eu nu cred ca dragostea si iubirea sunt sentimente demodate,ele trebuiesc sa dainuiasca vesnic, cel putin asa cred eu.Sunt sentimente placute care vin din interorul nostru.Este frumos sa daruiesti si sa ti se daruiasca iubire si dragoste in special in Donmul Nostru IISUS HRISTOS,care dainuie in vesnicie.

 • Vasa NastaPostat la 2013-02-24 18:50

  Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu te rog da-mi puterea sa pot iubi in lumea aceasta si la trecerea spre viata vesnica sa fiu insotita si primita de Iubirea Ta cea Sfanta ! Amin.

 • Gheorghe PepenePostat la 2013-02-24 17:51

  Prima conditie ca sa fii fericit este sa fii sanatos.

 • oarecare crestinPostat la 2013-02-24 16:53

  Foarte sublim si curat ati vorbit de iubire. Dar pacat ca uneori vrem doar sa primim iubire, mai ales din partea lui Dumnezeu dar când e vorba de a oferi iubire cam uităm. Cel puţin vorbesc de mine. Un om o dată se ruga Maicii domnului şii cerea ca Maica Domnului sş-l iubească pe el ca pe fiul ei şi atunci Maica Domnului ia zis. Iubeştemă şi tu ca pe ta şi atunci şi eu am să te iubesc ca pe fiul meu. Cred ca ia spus un mare adevăr. Când eu mă rog cer dar eu ce ofer.Să mă iertaţi dacă am greşit cu ceva.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE