
Epitrahilul este cel mai folosit vesmant preotesc. El se da preotului in clipa hirotoniei si fara el nu se poate savarsi nici o slujba. Este acel vesmant care-l strabate in intregime pe preot, de la gat si pana la picioare. Numele lui inseamna "peste umar" sau "in jurul gatului". In partea de jos este impodobit cu franjuri sau ciucuri, care-i inchipuie pe credinciosi, ca unii a caror mantuire depinde in buna masura de parintele lor, de pastorul cel bun, care ii mana cu dragoste spre Imparatia lui Dumnezeu.
Epitrahilul inchipuie in mod vazut harul dumnezeiesc, care se pogoara de sus asupra preotului, in timpul fiecarei rugaciuni sau slujbe. Cand il imbraca, preotul rosteste urmatoarea rugaciune: "Binecuvantat este Dumnezeu, Cel ce varsa harul Sau peste preotii Sai, ca mirul pe cap, ce se coboara pe barba, pe barba lui Aaron, ce se pogoara pe marginea vesmintelor lui" (Psalm 132, 2-3).
Epitrahilul inchipuie si jugul cel bun al slujirii lui Hristos, pe care preotul il primeste si il poarta cu buna credinta. Iisus a zis: "Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi. Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre. Caci jugul Meu e bun si povara Mea este usoara" (Matei 11, 28-30).
In timpul rugaciunilor, epitrahilul se aseaza pe capul celui credincios, precum, odinioara, Sfintii Apostoli isi puneau mainile pe capetele celor ce veneau la ei si cereau mila lui Dumnezeu.
Vrednic este lucratorul de plata lui !
Preotul este un lucrator care propovaduieste Evanghelia lui Hristos. Pentru a se putea dedica acestei lucrari trup si suflet, in tot timpul si in tot locul, preotul are nevoie de o un venit care sa-i asigure cele necesare vietii, atat lui, cat si familiei lui. Daca acest venit ar lipsi, el ar fi obligat sa munceasca si altceva, lucru care l-ar osteni si l-ar impiedica sa implineasca dupa cuviinta misiunea pe care i-a incredintat-o Dumnezeu.
Apostolul Pavel intemeiaza acest lucru pe porunca lui Dumnezeu, care spune ca fiecare lucrator este vrednic de plata lui. Precum nici un soldat nu isi cumpara arme din banii proprii, ci din ai imparatului, si fiecare cioban mananca din laptele turmei pe care o paste, tot asa, fiecare preot se cuvine se fie ajutat material de cei pe care ii pastoreste.
"Cine slujeste vreodata, in oaste, cu solda lui? Cine sadeste vie si nu mananca din roada ei? Sau cine paste o turma si nu mananca din laptele turmei? Nu in felul oamenilor spun eu acestea. Nu spune, oare, si legea acestea? Caci in Legea lui Moise este scris: "Sa nu legi gura boului care treiera". Oare de boi se ingrijeste Dumnezeu? Sau in adevar pentru noi zice? Caci pentru noi s-a scris: "Cel ce ara, trebuie sa are cu nadejde, si cel ce treiera, cu nadejdea ca va avea parte de roade." Daca noi am semanat la voi cele duhovnicesti, este, oare, mare lucru daca vom secera cele pamantesti ale voastre? Daca altii se bucura de acest drept asupra voastra, oare, nu cu atat mai mult noi? Dar nu ne-am folosit de dreptul acesta, ci toate le rabdam, ca sa nu punem piedica Evangheliei lui Hristos. Au nu stiti ca cei ce savarsesc cele sfinte mananca de la templu si cei ce slujesc altarului au parte de la altar? Tot asa a poruncit si Domnul celor ce propovaduiesc Evanghelia, ca sa traiasca din Evanghelie" (I Corinteni 9, 7-14).
Observam ca, desi Apostolul Pavel intemeiaza pe Legea lui Dumnezeu intretinerea preotului de la Altar, el adauga, dupa faptele sale, urmatorul lucru: "Dar nu ne-am folosit de dreptul acesta, ci toate le rabdam, ca sa nu punem piedica Evangheliei lui Hristos." Adica, desi putem si suntem indreptatiti sa facem acest lucru, noi nu traim din Evanghelie si de la Altar, ci din munca mainilor noastre (Apostolul Pavel confectiona corturi), ca nu cumva sa zica cineva ca propovaduim Evanghelia lui Iisus Hristos pentru vreun castig material si, astfel, sa impiedicam pe cineva sa creada in El.
Epitrahilul, un semn al harului, nu o sursa de venit !
Mai ales astazi, cand banii au stricat mintea atator oameni, se cuvine ca preotul sa urmeze exemplul Apostolului Pavel, care se multumea cu putin si nu indraznea sa adune daruri materiale din propovaduirea Evangheliei lui Hristos.
"Daca vestesc Evanghelia, nu-mi este lauda, pentru ca sta asupra mea datoria. Caci, vai mie daca nu voi binevesti! Caci daca fac aceasta de buna voie, am plata; dar daca o fac fara voie, am numai o slujire incredintata. Care este, deci, plata mea? Ca, binevestind, pun fara plata Evanghelia lui Hristos inaintea oamenilor, fara sa ma folosesc de dreptul meu din Evanghelie" (I Corinteni 9, 16-18).
Apostolul Pavel se straduia din rasputeri sa propovaduiasca Evanghelia fara a primi nici o plata de la oameni, spre a avea lauda de la Dumnezeu si mare plata in ceruri. Ar putea spune cineva ca el nu era casatorit si nu avea familie, de aceea putea trai astfel. Da, asa este, el nu avea familie, dar nici salariu nu avea, cum au preotii astazi.
In ordinea sociala actuala, Preotia este un serviciu, iar acest serviciu are un salariu.
Preotii din vechime nu aveau salariu, cum au cei de astazi, si de aceea traiau de la Altar. Odata randuit salariul preotesc, insa, veniturile obtinute de la Altar (din slujbe), in mod firesc, trebuie sa inceteze. Nu se cuvine sa mai traiesti (sa obtii bani) din Evanghelie, cat timp poti trai din salariu.
Sa nu zica nimeni ca salariul este prea mic. Ca preot, dau marturie: in sate si orase sunt multe familii nevoiase care traiesc nici cu jumatate din salariul unui preot. Da, poate s-ar cuveni preotului sa aiba un salariu mai mare, pentru anii indelungati de studiu si osteneala pe care o depune cu invatarea poporului, insa daca atat a randuit Dumnezeu, sa fie cu multumire. Multi credinciosi de rand traiesc in saracie si stau marturie lumii ca se poate trai cu putin, cu foarte putin.
Deci, avand salariu, fiecare preot ar trebui sa se multumeasca cu acesta, fara sa mai astepte vreun venit suplimentar. Cand soldatii au venit la Sfantul Ioan Botezatorul si l-au intrebat ce sa faca spre a se mantui, el le-a zis: "Sa nu asupriti pe nimeni, nici sa invinuiti pe nedrept, si sa fiti multumiti cu solda (salariul) voastra" (Luca 3, 14).
Fiecare salariat sa fie multumit cu salariul lui.
Epitrahilul nu este o sursa de venit. Pentru ca unii oameni de rea credinta au difuzat in mass-media cazurile unor preoti cazuti in patima iubirii de arginti (bani), in popor s-a generalizat parerea ca preotii sunt lacomi si ca "presteaza servicii religioase" pentru castiguri materiale. In fapt, insasi credinta oamenilor de rand are mult de suferit, cand fiecare rugaciune sau slujba savarsita de preot este insotita de o anumita plata.
Banii sunt o jertfa adusa de credinciosi lui Dumnezeu, iar nu preotului. Toti banii pe care credinciosii ii pun cu credinta in mana preotului trebuie sa intre si sa ramana in biserica parohiala (intretinere, infrumusetare) si in cazurile sociale din parohie (alimente, medicamente, icoane, carti etc). Doar facand astfel, preotii se vor feri cu adevarat de a pune piedica Evangheliei lui Hristos.
*
Fiecarui preot, parintele Efrem Katounakiotul ii spune: "Cand liturghisesti sa ai in vedere ca esti mijlocitor. Preiei de la lume durerea, lacrimile, neputintele, rugamintile si le aduci inaintea tronului dumnezeirii. Si pe urma transmiti lumii mangaierile, vindecarile, tot ceea ce are nevoie fiecare. De mare vrednicie te-a invrednicit Dumnezeu, fiul meu. Sa o cultivi. Urechea lui Dumnezeu este la gura preotului. Mare putere are epitrahilul. Epitrahilul este impaciuitorul omului cazut cu Tatal, cu Creatorul lui. De aceea, atat cat poti, sa pomenesti cat mai multe nume. Cat de multe poti. (...) Mare putere are epitrahilul, fiule, mare putere. Cat de multe nume poti, atatea sa pomenesti. (...) Mare indraznire are epitrahilul, mare indraznire."
Teodor Danalache
-
Preotul ca vindecator
Publicat in : Editoriale -
Preotul marturisitor Moise Macinic din Sibiel
Publicat in : Preotul Moise Macinic -
Preotul si medicul
Publicat in : Editoriale -
Preotul ca liturghisitor si inovatiile in cultul Bisericii Ortodoxe
Publicat in : Viata liturgica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.