Epitrahilul, sursa de venit ?

Epitrahilul, sursa de venit ?

Epitrahilul este cel mai folosit vesmant preotesc. El se da preotului in clipa hirotoniei si fara el nu se poate savarsi nici o slujba. Este acel vesmant care-l strabate in intregime pe preot, de la gat si pana la picioare. Numele lui inseamna "peste umar" sau "in jurul gatului". In partea de jos este impodobit cu franjuri sau ciucuri, care-i inchipuie pe credinciosi, ca unii a caror mantuire depinde in buna masura de parintele lor, de pastorul cel bun, care ii mana cu dragoste spre Imparatia lui Dumnezeu.

Epitrahilul inchipuie in mod vazut harul dumnezeiesc, care se pogoara de sus asupra preotului, in timpul fiecarei rugaciuni sau slujbe. Cand il imbraca, preotul rosteste urmatoarea rugaciune: "Binecuvantat este Dumnezeu, Cel ce varsa harul Sau peste preotii Sai, ca mirul pe cap, ce se coboara pe barba, pe barba lui Aaron, ce se pogoara pe marginea vesmintelor lui" (Psalm 132, 2-3).

Epitrahilul inchipuie si jugul cel bun al slujirii lui Hristos, pe care preotul il primeste si il poarta cu buna credinta. Iisus a zis: "Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi. Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre. Caci jugul Meu e bun si povara Mea este usoara" (Matei 11, 28-30).

In timpul rugaciunilor, epitrahilul se aseaza pe capul celui credincios, precum, odinioara, Sfintii Apostoli isi puneau mainile pe capetele celor ce veneau la ei si cereau mila lui Dumnezeu.

Vrednic este lucratorul de plata lui !

Preotul este un lucrator care propovaduieste Evanghelia lui Hristos. Pentru a se putea dedica acestei lucrari trup si suflet, in tot timpul si in tot locul, preotul are nevoie de o un venit care sa-i asigure cele necesare vietii, atat lui, cat si familiei lui. Daca acest venit ar lipsi, el ar fi obligat sa munceasca si altceva, lucru care l-ar osteni si l-ar impiedica sa implineasca dupa cuviinta misiunea pe care i-a incredintat-o Dumnezeu.

Apostolul Pavel intemeiaza acest lucru pe porunca lui Dumnezeu, care spune ca fiecare lucrator este vrednic de plata lui. Precum nici un soldat nu isi cumpara arme din banii proprii, ci din ai imparatului, si fiecare cioban mananca din laptele turmei pe care o paste, tot asa, fiecare preot se cuvine se fie ajutat material de cei pe care ii pastoreste.

"Cine slujeste vreodata, in oaste, cu solda lui? Cine sadeste vie si nu mananca din roada ei? Sau cine paste o turma si nu mananca din laptele turmei? Nu in felul oamenilor spun eu acestea. Nu spune, oare, si legea acestea? Caci in Legea lui Moise este scris: "Sa nu legi gura boului care treiera". Oare de boi se ingrijeste Dumnezeu? Sau in adevar pentru noi zice? Caci pentru noi s-a scris: "Cel ce ara, trebuie sa are cu nadejde, si cel ce treiera, cu nadejdea ca va avea parte de roade." Daca noi am semanat la voi cele duhovnicesti, este, oare, mare lucru daca vom secera cele pamantesti ale voastre? Daca altii se bucura de acest drept asupra voastra, oare, nu cu atat mai mult noi? Dar nu ne-am folosit de dreptul acesta, ci toate le rabdam, ca sa nu punem piedica Evangheliei lui Hristos. Au nu stiti ca cei ce savarsesc cele sfinte mananca de la templu si cei ce slujesc altarului au parte de la altar? Tot asa a poruncit si Domnul celor ce propovaduiesc Evanghelia, ca sa traiasca din Evanghelie" (I Corinteni 9, 7-14).

Observam ca, desi Apostolul Pavel intemeiaza pe Legea lui Dumnezeu intretinerea preotului de la Altar, el adauga, dupa faptele sale, urmatorul lucru: "Dar nu ne-am folosit de dreptul acesta, ci toate le rabdam, ca sa nu punem piedica Evangheliei lui Hristos." Adica, desi putem si suntem indreptatiti sa facem acest lucru, noi nu traim din Evanghelie si de la Altar, ci din munca mainilor noastre (Apostolul Pavel confectiona corturi), ca nu cumva sa zica cineva ca propovaduim Evanghelia lui Iisus Hristos pentru vreun castig material si, astfel, sa impiedicam pe cineva sa creada in El.

Epitrahilul, un semn al harului, nu o sursa de venit !

Mai ales astazi, cand banii au stricat mintea atator oameni, se cuvine ca preotul sa urmeze exemplul Apostolului Pavel, care se multumea cu putin si nu indraznea sa adune daruri materiale din propovaduirea Evangheliei lui Hristos.

"Daca vestesc Evanghelia, nu-mi este lauda, pentru ca sta asupra mea datoria. Caci, vai mie daca nu voi binevesti! Caci daca fac aceasta de buna voie, am plata; dar daca o fac fara voie, am numai o slujire incredintata. Care este, deci, plata mea? Ca, binevestind, pun fara plata Evanghelia lui Hristos inaintea oamenilor, fara sa ma folosesc de dreptul meu din Evanghelie" (I Corinteni 9, 16-18).

Apostolul Pavel se straduia din rasputeri sa propovaduiasca Evanghelia fara a primi nici o plata de la oameni, spre a avea lauda de la Dumnezeu si mare plata in ceruri. Ar putea spune cineva ca el nu era casatorit si nu avea familie, de aceea putea trai astfel. Da, asa este, el nu avea familie, dar nici salariu nu avea, cum au preotii astazi.

In ordinea sociala actuala, Preotia este un serviciu, iar acest serviciu are un salariu.

Preotii din vechime nu aveau salariu, cum au cei de astazi, si de aceea traiau de la Altar. Odata randuit salariul preotesc, insa, veniturile obtinute de la Altar (din slujbe), in mod firesc, trebuie sa inceteze. Nu se cuvine sa mai traiesti (sa obtii bani) din Evanghelie, cat timp poti trai din salariu.

Sa nu zica nimeni ca salariul este prea mic. Ca preot, dau marturie: in sate si orase sunt multe familii nevoiase care traiesc nici cu jumatate din salariul unui preot. Da, poate s-ar cuveni preotului sa aiba un salariu mai mare, pentru anii indelungati de studiu si osteneala pe care o depune cu invatarea poporului, insa daca atat a randuit Dumnezeu, sa fie cu multumire. Multi credinciosi de rand traiesc in saracie si stau marturie lumii ca se poate trai cu putin, cu foarte putin.

Deci, avand salariu, fiecare preot ar trebui sa se multumeasca cu acesta, fara sa mai astepte vreun venit suplimentar. Cand soldatii au venit la Sfantul Ioan Botezatorul si l-au intrebat ce sa faca spre a se mantui, el le-a zis: "Sa nu asupriti pe nimeni, nici sa invinuiti pe nedrept, si sa fiti multumiti cu solda (salariul) voastra" (Luca 3, 14).

Fiecare salariat sa fie multumit cu salariul lui.

Epitrahilul nu este o sursa de venit. Pentru ca unii oameni de rea credinta au difuzat in mass-media cazurile unor preoti cazuti in patima iubirii de arginti (bani), in popor s-a generalizat parerea ca preotii sunt lacomi si ca "presteaza servicii religioase" pentru castiguri materiale. In fapt, insasi credinta oamenilor de rand are mult de suferit, cand fiecare rugaciune sau slujba savarsita de preot este insotita de o anumita plata.

Banii sunt o jertfa adusa de credinciosi lui Dumnezeu, iar nu preotului. Toti banii pe care credinciosii ii pun cu credinta in mana preotului trebuie sa intre si sa ramana in biserica parohiala (intretinere, infrumusetare) si in cazurile sociale din parohie (alimente, medicamente, icoane, carti etc). Doar facand astfel, preotii se vor feri cu adevarat de a pune piedica Evangheliei lui Hristos.

*

Fiecarui preot, parintele Efrem Katounakiotul ii spune: "Cand liturghisesti sa ai in vedere ca esti mijlocitor. Preiei de la lume durerea, lacrimile, neputintele, rugamintile si le aduci inaintea tronului dumnezeirii. Si pe urma transmiti lumii mangaierile, vindecarile, tot ceea ce are nevoie fiecare. De mare vrednicie te-a invrednicit Dumnezeu, fiul meu. Sa o cultivi. Urechea lui Dumnezeu este la gura preotului. Mare putere are epitrahilul. Epitrahilul este impaciuitorul omului cazut cu Tatal, cu Creatorul lui. De aceea, atat cat poti, sa pomenesti cat mai multe nume. Cat de multe poti. (...) Mare putere are epitrahilul, fiule, mare putere. Cat de multe nume poti, atatea sa pomenesti. (...) Mare indraznire are epitrahilul, mare indraznire."

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

25 Mai 2014

Vizualizari: 5775

Voteaza:

Epitrahilul, sursa de venit ? 4.43 / 5 din 7 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

  • Maria Stanciu Postat la 2014-06-16 10:52

    Fratilor, nu confundati "credinţele" cu realitatea: realitatea este ca salariul preotului este partial de la stat si ca multi preoti nu au de unde sa isi completeze salariul legal. La fel cum este adevarat ca sunt o groaya de preoti care NU AU SALARIU! Nu sunt preot, nici preoteasa, dar nu pot sa nu respect Preotii care traiesc Preotia si care, totodata, sunt si oameni cu familie. De ce ar trebui ca nu-stiu-ce individ sa aiba venituri respectabile, iar preotul, care isi asuma atatea, sa traiasca la fel ca un cersetor? Cat il priveste pe "Parintele" Danalache, ma indoiesc de eralitatea acestui nume. In plus, cred ca dumnealui primeste ceva venituri si din scris ...cel putin. Cu tot respectul!

  • Andrei BalotaPostat la 2014-05-30 17:24

    Problema banilor (salariilor) este foarte serioasa in romania...apasa greu pe constiinta oamenilor din toate domeniiile chiar si in mediul duhovnicesc, este greu dar nu cred ca este bine sa se ajunga la pizmuiri si invidie pentru superiori sau alte persoane inclusiv statul pentru ca afecteaza viata duhovniceasca. Este foarte grav ca biserica este vazut ca o companie adica impozitata de stat desi conducatorii depun juramant in acest sens *(juramantul din constitutie) desi pe fata nu se spune in realitate raporturile dintre stat si biserica sunt rupte.

  • windorin Postat la 2014-05-27 23:44

    Eu inteleg ca preotul ar trebui sa se multumeasca doar cu salariul alocat, fara a mai lua vreun ban din ce se aduna peste acesta. Este evident ca "epitrahilul", inteles ca savarsire de slujbe, este cel care aduna fondul financiar de baza al unei parohii. Dar, din ce se aduna, preotul are voie sa ia numai cat scrie in cartea de munca.

  • n mihai Postat la 2014-05-26 21:32

    Frumos scris articolul, dar ar trebui sa fie complete si corecte si cele referitoare la salariul preotului. Spuneti ca sunteti preot, dar fie nu sunteti paroh si nu cunoasteti cum se alcatuieste salariul preotului(65 la suta si doar in cateva cazuri fericite 85 la suta de la stat, din care tot statul iti ia inapoi sub forma de cass, impozite si altele aproape tot), completarea trebuind sa se faca din "venituri proprii", adica de la "epitrahil", fie ati scris la comanda sau ca sa dati bine la mai mari. Sunt preot la o parohie de tara, primesc de la stat 842 RON pe luna, platesc 748 statului dupa cum spuneam mai sus (pentru cei care nu stiu, in privinta datoriilor catre bugetul de stat, parohia e ca o companie sa zicem, e angajator pentru preot, sau preotii ei, pt cantor, etc., pentru care "epitrahilul" trebuie sa faca suficiente incasari sa le plateasca contributiile la fond de pensii, somaj, sanatate, etc.), asa ca va rog sa faceti un mic calcul matematic, cam cate venituri trebuie sa "produca" epitrahilul in cazul meu, sa pot incasa salariul de 1042 RON, conform studiilor si vechimii de 11 ani? La care va rog sa adaugati si cele datorate catre institutiile bisericesti superioare, abonamente obligatorii la publicatii mai mult sau mai putin teologice, cota de vin "Milostivire" (50 de sticle la pretul de 33 RON pe an) si alte gaselnite. De acord ca nu trebuie sa se ajunga la exagerari ca cele expuse de cvmiron, dar ar fi bine sa informati corect si complet cititorii, pentru a avea o imagine corecta asupra salariului preotilor.

  • nord ortodoxPostat la 2014-05-26 14:37

    Razvan Danila, sa te mantuiasca Dumnezeu pentru sinceritate! De ipocriti si impostori e plin Iadul! Doldora!

  • nord ortodoxPostat la 2014-05-26 12:50

    ba trebuie sa manance de la epitrahil, ba e pacat sa aiba venituri de la epitrahil! Se vede ca un arhiereu v-a pus sa scrieti articolul, exact asa... Ce o tot cotim?! Se cuvine sa fie popa taximetrist sau vanzator la piata de zarzavat ori se cuvine sa fie doar preot?! Ce smecherie de articol, exact cum suntem si noi teologii astazi. E bun Dumnezeu cand e Milostiv, e Rau Dumnezeu, cand face pe Corectul! preot marian

  • cv miron Postat la 2014-05-26 12:07

    Hristos a inviat! Excelent articol! Ar trebui tiparit si asezat in toate altarele si bisericile din tara! Pentru ca una spunem si alta facem. Teoria este conforma articolului, foarte bine argumentat, de altfel. Si totusi... in practica este altfel. Oamenii, nu zic credinciosii, oamenii s-au scarbit de preoti. Din pacate, unii baga toti preotii in aceeeasi oala. De ce s-au scarbit? Datorita lacomiei si arogantei preotilor. Am fost nas de cununie si mi s-au cerut de catre preotul paroh 750 de lei! Fara chitanta! Anul acesta sunt nas de botez si circula vorba ca o sa mi se ceara tot atat. Inteleg ca si preotul trebuie sa traiasca, dar totusi! Nu mai zic de alte cazuri, pentru ca nu le pot proba cu dovezi, dar sunt o gramada de cazuri in care preotii impun taxe foarte mari si astfel indeparteaza oamenii de Biserica! Poate ierarhii ar trebui sa mai circule prin parohii, sa mai verifice, sa mai revizuiasca. Domnul Razvan Danila are dreptate in ceea ce spune, pentru ca ceea ce afirma dansul este o credinta generala, sustinuta tot de preotii care se vaieta ca nu au bani si de aceea cer atat de mult!

  • ADRIAN DRAGUSINPostat la 2014-05-26 11:37

    un articol excelent pe de o parte,pe de alta parte,faptul ca preotii isi iau salariul aproape exclusiv din fonduri proprii este o realitate jenanta cu efecte serioase.

  • George Romeo DiaconuPostat la 2014-05-26 10:44

    Corect si la obiect articolui D-lui Danalache , in schimb comentariul D-lui Razvan Danila are o doza de venin, deoarece pare influentat de cateva din ideile si imaginile pe care anumite canale mass media incearca sa le inoculeze celor care se uita si inghit asa zisele stiri de senzatie a unor asa zisi jurnalisti lipsiti de deontologia profesionala specifica acestei meserii.

  • Razvan DanilaPostat la 2014-05-26 04:07

    Uitati sa precizati ca bani care trebuie sa ramana in biserici pt intretinere cazuri sociale infrumusetare...etc, o buna parte pleaca catre episcopii pt intretinere palatelor si luxul altora ....a si inca ceva salariul il primesc preotii mumai daca au fonduri proprii asa ca in parohiile sarace sunt luni bune de cand preotul nu a vazut salariul. Pare foarfe frumos din afara si usor sa publici articole pe temeiuri scripturistice dar realitatea este alta .

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact