Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut

Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut Mareste imaginea.

Dupa ce Toma atinge coasta lui Hristos inviat din morti si marturiseste dumnezeirea Lui, Mantuitorul ii spune: "Pentru ca M-ai vazut ai crezut. Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut!" (Ioan 20, 29)

Sunt fericiti cei care nu cauta sa vada cu ochii trupului dumnezeirea. Poate din acest motiv Hristos nu S-a aratat de indata ce a inviat Apostolilor.

Grija Sa a fost sa-i ridice pe ucenici la o vedere spirituala, ca ei sa faca trecerea de la simturi (vaz si pipait) la credinta. De aceea atunci cand li S-a aratat, i-a mustrat pentru necredinta si impietrirea inimii lor, caci n-au crezut pe cei care Il vazusera inviat (Marcu 16, 14).

Fericirea aceasta ne descopera ca inima trebuie sa o ia inainte mintii atunci cand vorbim de iubirea lui Dumnezeu. Nu trebuie sa-L iubim pe baza unor certitudini intelectuale. Inima nu se aprinde in noi dupa Dumnezeu datorita unor sume de informatii. Este adevarat ca anumite informatii pot naste in noi nevoia credintei, dar in niciun caz ele nu duc la credinta. Sa nu uitam ca Dumnezeu este personal, trebuie trait si nu demonstrat. Din acest motiv, credinta nu este simpla convingere intelectuala, ci o putere duhovniceasca care infaptuieste legatura intre cel care crede si Dumnezeu Cel crezut, dupa cum spune Sfantul Maxim Marturisitorul.

E minunat ca desi nu-L vedem pe Domnul, Il iubim. Iar acest lucru este posibil datorita credintei, un dar daruit tuturor de Dumnezeu. Din nefericire nu toti dezvolta acest dar. Sunt persoane care se folosesc de credinta doar pentru lucrurile credibile mintii. Insa, pierd din vedere ca pentru acestea nu e nevoie de credinta, pentru ele este suficienta ratiunea. Credinta este necesara pentru lucrurile inexplicabile, caci prin ea primim lucrurile si intelesurile suprafiresti si, de asemenea, pe Dumnezeu.

Sa ne intareasca Dumnezeu sa nu ajungem la necredinta sau la o falsa credinta.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

25 Aprilie 2014

Vizualizari: 3755

Voteaza:

Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut 5.00 / 5 din 1 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • costel popescu Postat la 2014-04-28 10:43

    "Scriptura nu ne spune daca Toma a atins trupul Domnului. Dar cantarile Bisericii din a doua saptamana de dupa Pasti ne vestesc ca Sfantul Apostol Toma a pipait coasta Mantuitorului: "Cine a pazit mana ucenicului nearsa, cand s-a apropiat de coasta Domnului cea de foc? Cine i-a dat ei putere de a putut pipai osul cel de vapaie? Cu adevarat ceea ce s-a pipait. Caci, daca n-ar fi dat coasta putere dreptei celei de lut, cum ar fi putut pipai patimile care au zguduit si cele de sus si cele de jos?". Asadar, Apostol Toma a implinit ceea ce i-a zis Hristos - "pipaie", s-a incredintat prin atingere: "Domnul meu si Dumnezeul meu" (Ioan 10, 28). Judecand dupa faptul ca Domnul i se adreseaza la imperativ («adu si vezi» -«adu si pune»), se pare ca Toma nu mai vroia sa-L pipaie pe Hristos, fapt pentru care Acesta il indeamna s-o faca, fiindca vroia ca acesta sa se convinga de Invierea Sa si pe aceasta cale «palpabila». Scena infricosatoare a pipairii, asa cum este zugravita ea pe zidurile bisericilor noastre, trebuie sa se fi petrecut cu adevarat. Insa, de atunci, Domnul a permis sa se intample ceva mult mai infricosator, ne-a oferit ceva mult mai maret decat raspunsul la cererea lui Toma, ceva la care nu ne-am fi gandit niciodata si pe care nu am fi indraznit niciodata sa cerem. Ni S-a dat pe Sine Insusi, nu numai sa-L atingem, ci sa-L si mancam, sa-L bem, sa-L primim inauntru nostru, in cadrul tainei Sfintei Euharistii, si sa traim si noi insine Invierea prin harul si puterea Sfantului Duh. Astfel, ne-a delectat toate simturile, de vreme ce putem sa-L gustam pe Hristos Cel inviat."

  • Marcel-Ioan RatiuPostat la 2014-04-28 10:32

    Articolul este bine echilbrat din cateva puncte de vedere. Însa...doresc să aduc o mică corectură la ceea ce s-a scris; anume: dumneavoastră ați inițiat asa „Dupa ce Toma atinge coasta lui Hristos inviat din morti si marturiseste dumnezeirea Lui, Mantuitorul ii spune: "Pentru ca M-AI VAZUT ai crezut. Fericiti cei ce N-AU VAZUT (NU N-AU ATINS) si au crezut!" (Ioan 20, 29)” nicaieri nu se specifica explicit faptul ca TOMA A ATINS IN VREUN FEL SAU ALTUL DUMNEZEIREA LUI HRISTOS LA MODUL TACTIL. NICAIERI. Doar atat: pentru ca M-AI VAZUT AI CREZUT. Va pun in vedere si episodul scripturistic al primei intalniri a Lui Hristos Dumnezeu dupa Invierea Sa cu una din femeile mironosite, mai excat cu Maria Magdalena, tot la cap.20/vers.17, in care acesteia i se interzice explicit sa se atinga de DUMNEZEIREA LUI HRISTOS pe motiv ca nu s-a suit inca la Tatal. Iata textul: Iisus i-a zis: „Nu te atinge de Mine, căci încă nu M'am suit la Tatăl Meu; ci mergi la fraţii Mei şi spune-le: Mă sui la Tatăl Meu şi Tatăl vostru şi la Dumnezeul Meu şi Dumnezeul vostru“. Acestea fiind spuse conchid cu smerenie si plecaciune cerandu-va iertare pentru indrazneala mea de a-mi exprima opinia în cele de mai sus.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE