Fin-al ... naşului bogat

Fin-al ... naşului bogat

Fiecare copac cu umbra sa, fiecare fin cu nasul sau.Sa vedem si care-i finalul povestii!

In Biserica sunt doua Sf. Taine care au nevoie de nasi: Botezul si Cununia. Rolul lor de parinti spirituali este bine cunoscut de majoritatea crestinilor.

Ei au menirea de a indruma viata religios-morala a finilor cu sfaturi, indemnuri si rugaciuni pentru mantuirea lor. Faptul ca, parintii spirituali se adauga parintilor trupesti cu purtarea lor de grija nu incurca pe nimeni.

Fiecare fin isi are nasul sau, dar si fiecare nas isi are nasul sau. Deci, toti finii au nasi si toti nasii au fini si nasi deopotriva.

Tot asa se prezinta situatia si in sirul filiatiilor genealogice fie ele spirituale sau cosangvinice: fiul are tata, dar si fii poate avea, precum si tatal are tata si tot asa.Deci, toti fiii si tatii au tati, iar toti tatii au un Tata, cel mai de pe urma, dar si cel mai dintai.

Acest Tata suprem este mai presus decat toti tatii si are foarte multi fii in lume. El este Tata pentru toti tatii din lume care sunt fiii Lui, El fiind Dumnezeu-Tatal.

De asemenea, El este si Nasul tuturor finilor si a tuturor nasilor din lume, intrucat in numele Sau se boteaza toti, tuturor le este desavarsit Parinte spiritual si tot El ii indruma pe toti cu intelepciune prin Duhul Sau cel Sfant spre mantuire, fericire si viata vesnica.

El nu are neaparat de oferit bunuri pamantesti, daruri trecatoare, desi poate sa le ofere si pe acestea, insa poate cu mult mai mult sa ofere cele mai de pret bunuri spirituale, cele mai alese daruri nestricacioase: iubirea, intelepciunea, bucuria, cunoasterea, pacea, sanatatea. si viata vesnica.

Nasii si tatii de pe pamant pot da fiilor lor darurile vremelnice: o masina, o casa si alte proprietati si daruri din acestea, ca sa amintim doar cateva, insa de-ar face acestora cadou toate bogatiile lumii, cu nimic nu vor putea depasi vreodata ori nu vor putea oferi ceea ce daruieste acest Tata si Nas bogat din ceruri.

Pe multi, insa nu-i intereseaza comorile din cer si mostenirile viitoare si nu vor sa auda sau nu vor sa aiba de a face cu Tatal din cer, ci cu nasul de pe pamant.

Oricat de bogat ar fi Cel din cer, tot acesta de pe pamant e mai aproape - zic unii.

Si asa se intampla, ca acesti candidati la statutul de fini alearga la candidatii cu statutul de nasi, manati de trebuinte.Nasii trebuie sa fie neaparat bogati pentru ca lista de cheltuieli este lunga si trebuie sa fie cu stare si cu dare de mana acestia.

Din pricina mercantilismului epocii noastre s-a modificat perceptia astazi fata de ceea ce numim institutia nasilor.

De asemenea, in mentalitatile omului modern si ideea de paternitate a fost deturnata de la rostul ei.

Toti acesti "ortodocsi" care nu mai gandesc ortodox si au facut vraiste cu Ortodoxia noastra "isi au si ei Nasul lor".

De aceea, mi-am ingaduit sa spun asa si despre Parintele spiritual din Cer, in sens larg, intrucat mai devreme sau mai tarziu toti finii "mercantilosi" vor avea de a face cu Nasul lor si cu judecata lui cea dreapta.

Altfel spus, fiecare patima, fiecare "dracusor" isi are nasul sau. Adica este leac pentru fiecare boala; sunt "ace pentru toate cojoacele", si pentru cele mai scumpe si pentru alea mai zdrentuite.

In Duminica dregatorului bogat , tanarul a dat nas in nas cu Mantuitorul, iar unul din putinele pacate pe care le avea, anume "alipirea de bunurile materiale", deci, si patima aceasta. si-a gasit Nasul.

Toate poruncile le pazise din tinerete, insa una mai trebuia pentru a fi viu, pentru a mosteni "comorile nepieritoare" si viata cea vesnica.

Mantuitorul ii spune clar: vinde tot, da saracilor si urmeaza-Mi!

I-a cerut, de fapt, sa faca milostenie cu bogatia sa. Bogatia il impiedica sa urmeze calea spre mantuire.

Desigur, nu e bogatia un impediment la mantuire, cum nici saracia, ci alipirea de bunuri. Poti sa fii foarte sarac si sa fii cumplit de avar si de zgarcit, adica nemilostiv.

In acest caz, tanarul era un dregator bogat.Apoi, auzind cuvintele "s-a intristat".

Intalnirea cu Dumnezeu nu trebuie sa ne intristeze, ci sa ne bucure, asa cum nici postirea sau oricare alta nevointa ori fapta buna nu trebuie sa aduca tristete in suflet, ci har, lumina si bucurie.

Daca se intampla sa ne intristam pentru un cuvant al Domnului sau atunci cand ne intalnim cu El sau cu un oarecare semen de-al nostru, inseamna ca undeva este un pacat in viata noastra, o patima.

"Roada duhului este bucuria", citim in Sfanta Scriptura, pe cand pacatul naste tristete.

In dialogul cu Mantuitorul, tanarul s-a vazut in oglinda, oglinda-Hristos. Pana la acest moment el nu se raportase la saraci, nu avea in vedere milostenia, ii scapase acest amanunt esential, acest detaliu care-l tinea in captivitatea propriului sau egoism, legat cu lanturi de aur de propria bogatie.

Hristos l-a eliberat! L-a scos din blocajul sau existential, din prejudecata; se credea bun si drept, "pazea poruncile", insa nu era de ajuns.

A realizat fixitatea schemei lui de gandire, intepenirea lui in parerile proprii, autosuficienta lui actionala si morala, raportandu-se la alte repere, la alte valori, la alta axiologie. Acest lucru il aflam din Sf. Traditie, anume convertirea ulterioara a acestui tanar "finut" care si-a gasit nasul.

De fapt, Mantuitorul a rasturnat multe din "judecatile si prejudecatile de nezdruncinat", care se regaseau in "credinta" si filozofia de viata a fariseilor, a carturarilor si a altor iudei mai bogati sau mai saraci din vremea Sa.

Raportarea tuturor, prin predica Mantuitorului, incepea a se face de acum la valorile Evangheliei, la axiologia Legii celei noi, la Duhul si adevarul ei, nu la litera ori la prescriptiile formaliste.

Mantuitorul a aratat tuturor, deci si tanarului bogat, ca trebuie de aici inainte, sa priveasca din alta perspectiva viata sa si raporturile sale cu Dumnezeu, cu semenii si cu poruncile din Lege.

Mantuitorul a incercat cu aceasta pilda sa ne atentioneze pe fiecare dintre noi, chiar daca nu suntem la fel de bogati ca acest tanar, ca si atunci cand credem ca le-am facut pe toate, ca stam bine cu credinta si faptele noastre, undeva prin viata noastra mai este o problema, undeva un dracusor nu ne da pace, undeva un pacat sta sa se transforme in patima, pentru ca ne-am obisnuit cu el si nu ne mai dam seama de aceasta.

Morala si unul din talcurile acestei parabole este ca, intalnirea cu Hristos, oglindirea aceasta a noastra in cuvintele Lui si fata de El va revela si o latura nevazuta a noastra de care nu am fost constienti si care trebuia indreptata.

In Biserica aceasta descoperire se face prin Taina Spovedaniei si cu ajutorul duhovnicului, unde "Hristos sta de fata, nevazut, ascultand marturisirea noastra, cea cu umilinta".

Din acest dialog cu noi insine si cu Dumnezeu, prin duhovnic, ne va ajuta sa ne eliberam cu adevarat din prejudecatiile noastre, din presupozitiile "nevinovatiei" noastre, din erorile "dreptatilor" noastre, pentru a putea privi din marginea gandurilor noastre autosuficiente, la un Dincolo de noi insine, mai luminos, mai senin, mai curat.

Asadar, finalul intrebarilor "finului cu nas bogat" trebuie sa ne trimita la o schimbare de paradigma: Nu cauta nas bogat aici pe pamant si "nu numi tata aici pe pamant", ci cauta Imparatia Tatalui Ceresc si dreptatea Lui si nu vei saraci. Si mai cauta apoi si un Nas bogat in cer, acolo unde Acesta iti pregateste "mostenire vesnica" si iti da daruri de nunta si "comori nepieritoare" la Nunta Mirelui, daca-ti "pregatesti "haina de nunta" si daca iti dai seama cat de sarac esti atunci cand cauti doar "nasi bogati" aici pe pamant.

Pr. Alin-Cristian Preotu

 

.

Despre autor

Alin-Cristian Preotu Pr Alin-Cristian Preotu

Senior editor
112 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2012

Pe aceeaşi temă

23 Noiembrie 2012

Vizualizari: 7308

Voteaza:

Fin-al ... naşului bogat 4.82 / 5 din 11 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Dragotoniu Petre -RomeoPostat la 2012-11-29 14:29

    Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze, aveți dreptate avem un singur Tată acela ceresc și un singur naș care deține toate comorile, doar al Lui este pământul și tot ce este pe el, El este în controlul tuturor lucrurilor în El să ne punem nadejdea noastră și să ne încredem că El ne pregătește un loc minunat în cerul Lui preasfânt unde ne așteaptă și toate comorile noastre adunate pe pământ împreună cu El. El ne este călăuză către Dumnezeu Tatăl. Domnul să vă binecuvânteze împreună cu toți cei dragi dumneavoastră.

  • Marcu AdrianPostat la 2012-11-24 09:44

    Foarte Frumos ! Mii de multumiri. Dumnezeu sa va apere si sa va Binecuvanteze !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact