
Posibil dialog intre doua "credincioase moderne": "Fata, tu ce porti anu’ asta de Inviere?" "Vai tu, mi-am luat ultimul racnet de la D&G. Trasnet fataaa!!! E cu icoane si cruci puse pe haine, posete, cercei, stii tu…tot tacamu’. Chiar si coroane." "'Ai tu, lasa-ma. Serios!? Super tare! O sa fii cea mai cool de la party-ul de Inviere". De crezi, draga cititorule, ca am luat-o razna, vino sa vezi cum a ajuns Hristos accesoriu de moda.
Care este cel mai cunoscut brand al lumii? De buna seama, Hristos. Este cel mai cunoscut nume de pe planeta, tocmai de aceea a ajuns ca un fel de brand. Nu insist pe detalii, deoarece sunt (sper) cunoscute. Dar, la ce poate folosi asta? Pentru un capitalist "destept" este…mana cereasca (ce asociere trista).
Bunaoara, niste (celebri) designeri de moda au aplicat o veche strategie de marketing, pentru colectia de anul viitor: recurgerea la simbolistica crestina, cunoscuta global, pentru impulsionarea vanzarilor. Asa ca, pur si simplu, au creat o colectie de vestimentatie si accesorii tapata cu simboluri religioase.
Pentru partea feminina inspiratia a venit din zona mozaicurilor bizantine, iar pentru partea masculina inspiratia a venit din zona iconografiei catolice. Asadar, o colectie "crestina ecumenica", rasariteano-apuseana, in care icoanele, crucifixele, coroanele regale, etc. sunt pur si simplu smulse din spatiul sacru si aplicate, uneori vulgar, pe niste banale (dar scuuuumpe) creatii de moda (un filmulet este postat la finalul textului).
Pe mine unu, insa, nu ma mai mira astfel de gesturi. Orbit de materialitate, omul post-modern se foloseste de orice motivatie care ii poate asigura succesul economic. Asa ca nu asistam la ceva cu totul nou, desi apelul la brand-ul religios este dus acum in zona caselor de moda, la un nivel foarte inalt. Dar sa ne amintim cum, in urma cu ceva ani, prin Romania bantuiau tot felul de lenjerii intime chinezesti, care aveau imprimate simboluri religioase. Iar acum, la fel se intampla si cu alte obiecte de uz comun: ceasuri, brelocuri, obiecte de vesela, ba chiar si tatuaje.
Asadar, domnii Domenico Dolce si Stefano Gabbana, adresandu-se in special gomosilor, ofera posibilitatea purtarii unor creatii care aduc a vesminte clericale. In realitate, ei n-au facut decat sa-i imite pe chinezi, care, la randul lor, s-au inspirat gresit din filosofia folosirii simbolurilor religioase. Adica acestea se poarta spre marturie a credintei si spre crestere duhovniceasca, nu spre utilitarism. Caci, desi condamnat de catre Sf. Ap. Pavel mercantilismul evlaviei functioneaza in capitalism,: cand vrei sa faci marketing, zona religiosului poate fi sursa importanta de inspiratie. Ce conteaza ca, in sens spiritual si chiar legislativ, avem de-a face cu o desacralizare si chiar ofensa publica adusa simbolurilor religioase? Asta, daca legislatia de pe acolo sanctioneaza asa ceva. Bani sa iasa, pentru ca, indiferent cat ar fi amenda, tot ramane comerciantul cu ceva. Este o logica asemanatoare cu tactica incalcarii premeditate a regulilor CNA de catre anumite televiziuni romanesti.
Dar, poate va intrebati, unde ar fi ofensa? Ea consta tocmai in pervertirea profunda a sensului unui simbol religios. In mod normal, acesta (simbolul) are menirea de a te scoate din zona profanului, lumescului si a te conecta cu sacralitatea, cu sfintenia, cu valorile spirituale divine. Cand insa un astfel de simbol devine vector de imagine pentru sensuri profane banale, ca de ex. purtarea unei vestimentatii sau a unor accesorii de moda care nu au nimic de-a face cu trairea sfinteniei, atunci asistam la un furt de identitate spirituala, in scop comercial. N-ar fi insa prima data. Chiar in zilele Rastignirii Sale, Hristos a fost pretuit cu 30 de arginti. Oare, cate mii de euro ar valora creatiile respective? Una peste alta, macar capitalistii lor sunt mai destepti ca ai nostri: nu arunca cu pietre in Biserica, o exploateaza comercial. Si, uite asa, apare si o noua clientela: pitzipoanca / cocalarul religios.
In vremea aceasta, crestinii ortodocsi se pregatesc de impacarea cu Dumnezeu, prin exercitiul duhovnicesc al Postului cel Mare. Duminica aceasta Hristos ne-a vorbit despre Infricosatoarea Judecata. Oare de ce o fi infricosatoare? Raspunsul este simplu: pentru ca ne infricoseaza dreapta si vesnica judecata a lui Dumnezeu, in situatia in care fiecare dintre noi ne stim pacatosi cu premeditare. Ce raspuns putem da Domnului, pentru lipsa noastra de iubire crestina?
Parintele Eugen Tanasescu
(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)
-
Despre Moda
Publicat in : Editoriale -
Cerceii si piercing-ul, o moda inselatoare
Publicat in : Morala -
Crucea intre moda si credinta
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii -
Tinuta intre randuiala si moda
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.