Incotro ne indreptam?

Incotro ne indreptam? Mareste imaginea.

Pentru al doilea an consecutiv, rezultatele inregistrate la examenul de Bacalaureat au fost nu dezastruoase, ci de-a dreptul catastrofale. Mii de absolventi respinsi, obligati sa sustina examenul inca odata, sute de note de 1, de 2 sau 3, licee cu promovabilitate zero la suta sau cu un grad de reusita extrem de scazut, tot felul de ineptii scrise pe lucrarile predate de elevi, dar si absenteismul inregistrat la acest test de final de liceu, toate acestea fac parte din tabloul sumbru inregistrat si in aceasta vara la examenul de maturitate. O generatie practic decimata, debusolata, dezamagita de propriile nereusite urmeaza sa ingroase, in buna parte, din pacate, randurile somerilor din tara ori a persoanelor fara ocupatie.

Cine este vinovat pentru aceasta situatie imi este greu sa spun. Am auzit ca unii ii acuza pe politicieni pentru ca ar fi politizat sistemul educational si pe ministrii de resort care s-au perindat la conducerea ministerului, altii spun ca de vina ar fi profesorii care ar prefera sa dea meditatii in particular, in detrimentul explicatiilor din timpul orelor de la scoala, iar o alta categorie ii acuza pe elevi si pe parinti.

Ca de obicei, cred ca este un pic din fiecare dar ceea ce este clar e ca proverbul "Ai carte, ai parte" pare sa fi ajuns desuet in zilele noastre. ”De ce sa ai parte doar daca ai carte? Poate asta era inainte, acum in niciun caz nu mai e valabil”, spunea senin un tanar care tocmai aflase ca nu luase examenul pe care il sustinuse a doua oara.

Si poate, intr-un fel, avea dreptate. Am vazut in imaginile transmise pe televiziuni, multi elevi care nu pareau deloc afectati de faptul ca nu promovasera examenul, ba erau chiar veseli si faceau glume. De ce sa se chinuie cu scoala, cand in prezent poti sa faci cateva invarteli, smecherii si scoti o "caruta de bani" daca esti "baiat destept". La ce bun sa te straduiesti sa iei un examen, sa faci o facultate, sa ai o meserie din care sa traiesti, cand le poti cere bani parintilor, care nu-si lasa "odrasla" sa fie mai prejos decat altii. Da, din nefericire este o mentalitate care prinde tot mai mult la adolescenti si tineri, avand din plin modele in acest sens in viata cotidiana. Ca doar ce se promoveaza cu insistenta in ultimii ani pe toate canalele media decat arivismul, parvenitismul, smecheria, incultura, snobismul, mediocritatea. Avem pitipoance care se imbraca numai de la magazine de fite si ne invata si pe noi, cu un aer semidoct, cum ar trebui sa aratam cand iesim din casa, avem manelisti care arunca cu bani la paranghelii si locuiesc in palate care sfideaza bunul simt, avem baieti smecheri care se plimba cu masini de lux si dau muzica din boxe la tot cartierul, avem fotbalisti care faulteaza frecvent limba romana dar isi negociaza salarii de mii de euro, avem manechine si fotomodele. Nu mai avem oameni de cultura, nu mai avem artisti, nu mai avem medici profesionisti, dascali cu dragoste pentru meserie, nu mai avem ingineri specialisti, nu prea mai avem nimic din ceea ce ar insemna elita unei societati, cartea ei de vizita. Si chiar daca ii avem, de ce sa fie promovati, ce au ei bani de oferit ca sa apara in prime-time? Pe cine intereseaza prezenta lor, daca subcultura sau incultura se vinde foarte bine si prinde la public, daca manelele se asculta de 60 la suta din populatie, daca romanul vine acasa si se aseaza cu o bere in fata televizorului sa vada un meci de fotbal si injura echipa adversa de mama-focului. Avem din plin in societatea noastra sentimente de rautate, violenta, agresivitate, discriminare, ura, razbunare, invidie, pornografie si nu mai avem dragoste, intelegere, milostenie, curaj, bunatate, compasiune, mila, spiritualitate.

Am scris in mai multe articole publicate pe acest site despre prabusirea dramatica a scarii de valori, insa se pare ca pe an ce trece ”rana” din societatea romaneasca este din ce in ce mai mare iar sansele ei de vindecare tot mai mici. Si am mai citit tot felul de povesti despre apocalipsa cand de fapt am putea spune ca traim, in prezent, aceste zile.

Si inchei la fel cum am facut-o intr-un alt material: daca nu ne desteptam, daca nu vom inlatura acest rau, am putea ajunge prima natiune care dispare nu in urma unui razboi, ci inecata in propria mizerie si mocirla morala.

Adi Ionescu

 

.

Despre autor

Adi Ionescu Adi Ionescu

Colaborator
20 articole postate
Publica din 12 Mai 2011

Pe aceeaşi temă

10 Iulie 2012

Vizualizari: 3831

Voteaza:

Incotro ne indreptam? 4.43 / 5 din 7 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

 • eugen badarauPostat la 2012-07-17 05:55

  Cauze: 1) Exigenta profesorilor care corecteaza lucrarile la BAC (este foarte buna - dupa mine); 2) Greseala profesorilor care propun MECST temele pt BAC este foarte mare, (deoarece nici profesorii, si nici elevii, nu au fost obisnuiti-invatati cu notarea pe GRILE, asa cum se face in Occident - dupa mine); 3) Greseala Parintilor este foarte mare (deoarece Parintii nu-si mai fac DATORIA DE PARINTE, lasand numai pe Scoala si Societate educarea copiilor); 4) Greseala Elevilor este si ea foarte mare (deoarece A INVATA este numai datoria elevului); 5) Greseala Parlamentarilor si a Guvernului (respectiv a MECTS) este ca au acceptat schimbarea unui Sistem de Invatamant cu altul, fara sa se asigure ca a fost implementat corect; 6) Cultura a fost lasata pe unii care habar nu au, dar in schimb au bani, cu care isi permit orice (si aici Min.Culturii are o mare vina pt ca a aparut PSEUDO-CULTURA - precum si Bisericile recunoscute de Statul Roman au o vina ca nu au luat atitudinea pe care o asteptau enoriasii); 7) Toti suntem de vina ca pseudo-cultura s-a raspandit in Romania si tot noi suntem de vina pt ca nu am luat masuri de oprire a ei si de educare a tineretului nostru in spiritul Credintei. Concluzie: Este foarte usor sa dai vina pe altii, dar este foarte greu ca sa-ti recunosti greselile!

 • Adrian GarciaPostat la 2012-07-11 12:45

  Fratilor, mai linistiti-vä, vä rog..! Träiesc în "surghiun" de mai bine de 22 de ani, de imediat dupä I-a mineriadä, crescând în încä de prea multi slävita "Epocä de Aur". Aceeasi situatie e si-n Vest, datoritä materialismului spontan, agresiv si din ce în ce mai exigent. Care bântuie si România acum.. Evident de o naturä "usor" diferitä fatä de a noasträ, societatea umanä se degradeazä exponential, progresiv si la nivel global! Nu e doar un apanaj al României, desi aflatä într-o posturä extremä. Dacä ne vom lamenta în continuare ca niste curci bete (de prea mult TV!), chiar nu vom rezolva nimic.. Ca sä schimbi ceva, în special în România actualä, cred cä trebuie sä-ncepi cu tine însuti! Sä-ti ridici stacheta câte putin, din ce în ce mai mult, sä te slefuiesti ca individ, sä-ti forjezi o disciplinä si o moralä corectä personale, sä cauti la Dumnezeu, astfel încât sä devii de admirat si sä fii un model pt. cei apropiati tie.. Care la rândul lor.. Întelegeti?! Iar familie cu familie este format poporul! Deci, gäsiti-vä discernämântul, as zice, cäutati voi însivä ce e BUN, ce a fost BUN si "când" a fost BUN în România (da,da, greu de crezut, dar e adevärat!! V-ati întrebat vreodatä?!). Iatä, de pildä, numai CE si CUM scriem, aici pe forum, fiecare dintre noi, ilustreazä enorm de multe! Ne-am învätat doar sä facem gargarä si sä nu participäm la nimic! Päi dacä vrem ca români sä fim apreciati, trebuie sä ne apreciem noi însine! Amintiti-vä: .."cine seamänä vânt, culege furtunä!". Si într-adevär:.."gura päcätosului adevär gräieste!". Timpul nu mai poate fi dat înapoi. Când a putut fi schimbat ceva în România, n-au fost decât o mânä de "golani" ciomägiti care "si-au asumat responsabilitatea" de o parte, iar de cealaltä aceeasi clasä de gargaragii care astäzi culeg roadele. În cea mai mare parte, a nesäbuintei lor! Uneori mai trebuie si luptat si murit pt. libertate, democratie si prosperitate! Iar asta o citim undeva si în Biblie.. Evident, cu aportul lui Dumnezeu.. Nu cumva trebuie sä-L înduplecäm dupä cum am scris mai sus? În ceea ce mä priveste, eu de pe pozitia de a nu mai exista ca român, îmi permit totusi sä-mi ofer viziunea celor cärora le-am apartinut cândva si pt. care încä mä mai doare sufletul. Deoarece încä tin la ei! Pt. cineva care a träit multä vreme departe de circul acela, e o perceptie poate total diferitä, dar färä a fi câtusi de putin subiectivä.. Iertati-mi, vä rog, eventuala presupusä "arogantä", a unuia care a plecat dezamägit din România pe Pämântul Fägäduintei; nu e decât un semn de implicare sincerä. Dumnezeu sä tinä România si pe Români! Succes!

 • COSTICA MALAIPostat la 2012-07-11 07:25

  Bun articol. Problema este urmatoarea: • Prea ne-am obisnuit ca tota lumea sa fie absolventi de liceu neglijind scolile de meserii • Prin exigenta de la examenul de bacalaureat se pune capat fabricilor de diplome de studii superioare (vezi facultatile private) • Tineretul nu este motivat sa invete deoarece societatea inclusiv mass- media promoveaza incultura si manelizarea tarii ;nonvaloarea este promovata in locul valorii ,raul in locul binelui (vezi emisiunile Tv la Anul Nou s-au alte zile festive). • Putina credinta si alergarea numai dupa cele materiale fiind promovat verbul” a avea” in locul lui “a fi”. Sa ne ajute Dumnezeu sa trecem de aceste greutati , sa ne lumineze Dumnezeu pe noi si pe conducatorii nostri cu doctorat sau fara de doctorat.

 • AWA MARIUSPostat la 2012-07-11 06:31

  FELIVITARI PENTRU ARTICOL...EU NU AM PE CINE SA ACIZ DECAT PE ELEVI PENTRU DEZASRTUL ACESTA...DACA EI[ELEVII] STAU IN CEI 4 ANI DE LICEU DE POMANA TOCIND BANCILE IN PARC S.A.M.D.ARATATI-MI MIE UN ELEV CARE A STAT LA LOCUL LUI SI A INVATAT CAT L-A DUS PE EL CAPU.A MAI CITIT CEVA.SI-A MAI FACUT TEMELE DIN CAND IN CAND CE-I DREPT ASA CUM AMA MAI SPIS ARATATI-MI MIE ELEVUL ALA CARE A FACUT ASTA SI NU A LUAT BAC-UL!!!!!!!!!!!!!!DE VINA SUNT ELEVII NU TV,NU PROFESORII NU MIZERIILE DIN JURUL LOR,DOAR EI PENTRU CA NU AU AVUT CAPACITATEA SA STIE CE SA SELECTEZE DE LA SOCIETEA ASTA SI ASA DARAMATA DE IMFANTILISM,DAR IN ORICE MEDIU PUTEM INVATA CEVA ASA CA DOAR TINERII SUNT DIRECT RASPUNZATORI PENTRU DEZASTRUL DE LA BAC!!!!!!!!!SA NE RUGAM BUNULUI DUMNEZEU SA LE AJUTE IN SESUINEA 2

 • Daniela ProinovPostat la 2012-07-11 05:49

  A propos de presa: va propun un exercitiu: pe o taraba avem pe o parte reviste glossy, cu tot felul de can can-uri cu persoane botezate vedete, pe alta parte - reviste gen National Geographic, istorie, literatura, or din zona stiinta si tehnica. Va rog sa imi spuneti ce aleg tinerii ? cine le influenteaza alegeri ? Apoi: cam care sunt modelele promovate ? Asa, in general.

 • Daniela ProinovPostat la 2012-07-11 05:43

  Va rog sa ma iertati. Ma gandesc cu tristete ca de peste 20 de ani traiesc printre legi schioape si nerespectarea putinelor care sunt bune, la promovari de Pile Cunostinte Relatii si,obligattoriu, bani, la scaderea calitatii in invatamant la toate nivelurile, impostura si rastalmaciri, albul e prezentat drept negru si invers,stachete lasate tot mai jos, inclusiv pt ca "suntem prost platiti", si altele asemenea. Am tot constatat ca liderii sindicatelor din invatamant nu se obosesc sa isi puna intrebari despre calitatea a ceea ce fac, doar clameaza salarii mari, mult mai mari, fara ca acest detaliu sa fie legat de calitatea (buna/rea) a prestatiilor. Despre constiinta s-a auzit pe acolo ? probabil ca da, insa doar de catre unii, care cred ca sunt in minoritate. De de alta parte, multi parinti nu asuma responsabilitati legate de modul de implicare a odraslelor in programele scolare, pentru ca materia "asumarea responsabilitatii" nu s-a predat nicaieri la noi, nici la scoala dar nici acasa la prea multidintre noi.. Mai sunt si altele, dar nu vreau sa va mai supar. Va rog sa ma iertati si va multumesc

 • georgiana gaborPostat la 2012-07-11 04:27

  Trebuie sa aratam acuzator in primul rand spre mass-media si cei care si-au facut o profesie in acest domeniu: jurnalisti, oameni de televiziune, realizatori, reporteri, etc. Nici regizorii romani de film nu ar trebui uitati in lista asta. Din pacate e mult prea tarziu sa-si dea seama ce mare responsabilitate au si sa mai schimbe ceva.

 • ghita doruPostat la 2012-07-11 03:29

  domnilor , poate ca nu credem , sau nu vrem sa stim prin ce criza morala trece tara, generatia acestor copii , parintii lor au fost crescutii cu cheia de gat, scoala? trim.1 agricultura, trim.2. cantarea romaniei, trim. ce o mai fi , generatie crescuta ateee, mai vrem ale explicatii, plagiatorii sa faca ordine in invatamant? mira-m-asi...

 • rodica enachePostat la 2012-07-11 01:21

  Excelent articol!As dori daca aveti capacitatea sa scrieti articole prin care propuneti solutii efectiv pentru aceasta situatie. Multumesc.

 • Marcu AdrianPostat la 2012-07-10 09:54

  Felicitari pentru articol ! desi are in opinia mea unele scapari. Consider ca nu muzica pe care o asculti arata cultura ta generala. Stiu doctori renumiti care asculta manele si elevi geniali care asculta manele. Din punctul meu de vedere cultura se vede in capacitatea de a lua din TV ce e bun (desi e tot mai putin) din radio ce e bun (desi nu stiu cati mai asculta) si din muzica ce e bun (manelele se afla undeva intre 0-3% lucruri bune) .

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE