Invierea lui Hristos vazand

Invierea lui Hristos vazand Mareste imaginea.

Invierea Mantuitorului este diferita de invierile pe care El le-a savarsit. Toti cei inviati: fiica lui Iair, fiul vaduvei din Nain si Lazar, au murit din nou dupa o vreme pentru ca trupul lor era supus consecintelor caderii - necesitatea mortii. Cele trei invieri au fost doar semne minunate ale puterii lui Dumnezeu.

Ele nu au schimbat modul de existenta. Invierea Domnului aduce aceasta schimbare.

Din acest motiv Maria Magdalena vazandu-L in gradina unde se afla mormantul Sau, I se adreseaza ca unui gradinar. Luca si Cleopa in timp ce se indreptau spre Emaus I se adreseaza lui Hristos ca unui simplu calator. Ucenicii care pescuiau in Marea Tiberiadei Il aud cand le cere de mancare si nu-Si dau seama ca este Mantuitorul. Asadar, desi Mantuitorul a inviat cu trupul pe care l-a asumat, exista ceva care il face diferit si greu de recunoscut. Trupul lui Hristos inviat este un trup transfigurat. Nu e absenta, ci prezenta duhovniceasca.

Cantarile Utreniei din Saptamana Luminata exprima evenimentul Invierii, astfel: "Doamne, in ciuda pecetilor puse de cei necredinciosi, Tu ai iesit din mormant asa cum Te-ai nascut si din Nascatoarea de Dumnezeu; si dupa cum ingerii nu au putut sa explice Intruparea ta cea tainica, nici soldatii nu au putut sa vada momentul sfintei tale Invieri, pentru ca aceasta minune indoita este pecetluita pentru cei invatati, dar se descopera celor care se inchina cu credinta tainei pe care o maresc prin cantari".

In dimineata Invierii Mantuitorului Iisus Hristos, femeile mironosite au mers la mormantul Domnului. Si se intrebau intre ele: cine ne va pravali piatra de pe mormant? Si pentru dragostea lor fata de Hristos, s-a facut o minune. Un inger al lui Dumnezeu a ridicat piatra de pe mormantul Mantuitorului ca ele sa-l vada gol. Ingerul a pravalit-o nu ca Domnul sa invieze, pentru ca El a inviat fara sa strice pecetile mormantului, dupa cum S-a nascut din Fecioara Maria fara sa-i strice fecioria. Ori de cate ori suntem cuprinsi de greutati in lupta cu patimile sa nu ne mai intrebam cum vom iesi biruitori. Sa avem indrazneala si curajul femeilor mironosite si va face Domnul o minune cu noi.

Retineti: Ca sa-L vedem pe Domnul inviat trebuie sa inviem mai intai noi insine. Sa ne ridicam mai presus de patimi.
Din acest motiv se spune intr-o cantare bisericeasca: "A inviat Hristos, sa ne curatim simtirile".

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

09 Aprilie 2014

Vizualizari: 5015

Voteaza:

Invierea lui Hristos vazand 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • costel popescu Postat la 2014-04-19 22:43

    Oamenii L-au condamnat pe Dumnezeu la moarte, Dumne¬zeu insa, prin invierea Lui, ii „condamna” pe oameni la nemurire, in locul loviturilor pe care I le-au dat oamenii, El ii imbratiseaza; in locul ocarilor, El le impartaseste binecuvantari; in locul mor¬tii, El le da nemurirea. Nicicand oamenii n-au aratat ura fata de Dumnezeu ca atunci cand L-au rastignit, si niciodata Dumnezeu n-a aratat iubire fata de oameni ca atunci cand a inviat. Oamenii au vrut sa-L faca pe Dumnezeu muritor, El insa, prin invierea Lui, i-a facut pe oameni nemuritori. (Sf Iustin Popovici)

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE