Minunile: inchipuiri sau realitati?

Minunile: inchipuiri sau realitati? Mareste imaginea.

Minunile sunt evenimente supranaturale. Desi se petrec in lumea noastra, ele nu pot fi explicate. Prin minuni Dumnezeu ofera naturii create privilegii iesite din comun. Dumnezeu poate face acest lucru pentru ca este Creatorul ei. Intervine in creatie in chip minunat nu pentru a Se lauda cu puterile Lui, ci pentru a schimba viata cuiva in bine.

De exemplu, nu daruieste vindecare de o anumita boala unei persoane doar pentru a-i prelungi viata cu cativa ani. Ci pentru a o ridica pe ea sau pe cei apropiati ei din nesimtirea duhovniceasca.

Minunile ajuta intr-o oarecare masura la mantuire, dar nu sunt absolut necesare ei. Daca ar fi fost asa, atunci Mantuitorul i-ar fi trimis pe Apostoli sa faca minuni, nu sa propovaduiasca Evanghelia Sa. E adevarat ca atunci cand credinta slabeste sau ajunge necredinta, Dumnezeu lucreaza in chip minunat pentru a avea parte de adevarata credinta. Din acest motiv Hristos merge pe apa ca pe uscat in fata Apostolilor, ca ei sa inteleaga inca o data cine era El. (Apostolii "nu pricepusera minunea cu inmultirea painilor pentru ca inima lor era impietrita") Marcu VI, 52.

Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca cei necredinciosi au nevoie de minuni, nu cei credinciosi. Iar Dumnezeu stie cand trebuie si cu cine trebuie sa se petreaca o minune. Marturisesc ca multa vreme m-am intrebat de ce nu-i cheama Dumnezeu pe cei necredinciosi la El asa cum a chemat-o pe Maria Egipteanca. Raspunsul pe care mi l-am dat a fost ca Dumnezeu ar putea chema si astazi alte persoane in acest chip, dar cati din cei chemati ar raspunde asa cum a facut-o Maria Egipteanca?

Crestinii nu cauta minunile pentru a ajunge la Dumnezeu. Dimpotriva, credinta in El le aduce nenumarate minuni. Dar asa cum Apostolii au uitat de dumnezeirea Sa, desi au avut parte de nenumarate minuni, la fel si noi, orbiti de preocuparile noastre desarte, ajungem sa nu-L mai vedem si nici sa-L simtim. Il uitam. Dar cand vine asupra noastra o suferinta sau o incercare, sa nu cadem in deznadejde, ci sa strigam asemeni lui Petru: "Doamne, scapa-ma!" (Mt. 14, 30).

Sigur ca sunt persoane pentru care minunile sunt doar inchipuiri ale unor oameni. Si nu le accepta pentru ca le lipseste credinta care e "o vedere mai presus de minte", "vedere mai presus de intelegere", dupa cum marturiseste Sfantul Grigorie Palama. Acestora nu trebuie sa le aducem argumente rationale pentru ca niciodata cunoasterea rationala nu va putea inlocui credinta si tot timpul sa avem convingerea ca a spune ceva despre Dumnezeu si a te intalni cu El nu e acelasi lucru.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

02 Septembrie 2014

Vizualizari: 4020

Voteaza:

Minunile: inchipuiri sau realitati? 5.00 / 5 din 6 voturi. 2 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

minunile

Comentarii (2)

  • costel popescu Postat la 2014-09-03 03:18

    "Dacă vrei să faci minuni, scapă-te de păcate şi ai reuşit totul! Păcatul este mare demon! Dacă scoţi din tine păcatul, ai săvârşit o minune mai mare decât cei care au pus pe fugă nenumăraţi demoni. Ascultă ce spune Pavel! Pavel pune virtutea mai presus de minuni. Râvniţi, spune el, darurile cele mai bune. Şi vă arăt o cale cu mult mai înaltă. Şi voind să le arate această cale, nu le-a vorbit de învierea de morţi, nici de curăţirea leproşilor şi nici de alte minuni ca acestea, ci în locul tuturor a pus dragostea". Sfântul Ioan Gură de Aur

  • Andrei PanaitPostat la 2014-09-02 10:19

    "De ce unii au parte de minuni si altii nu? Drept raspuns la asemenea nedumeriri ne intalnim cu tacerea transcendentei lui Dumnezeu, chiar daca aceasta e mila Sa transcendenta. Nu exista vreo dare de seama a modului si momentului in care Dumnezeul Cel transcendent va alege sa restaureze caracterul cazut al vietilor noastre si al acestei lumi. Confruntate cu un Dumnezeu transcendent, personal si liber, reflectiile filozofice esueaza". Tristram Engelhardt

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE