Numele de botez

Numele de botez Mareste imaginea.

Numele sfintilor nu mai sunt de actualitate. Vrem nume care sa atraga sau bine zis sa seduca. Ti se spune raspicat: nu vei arata bine in ochii lumii cu un nume precum Talaleu, sarbatorit pe 20 mai sau Nimfodora, cinstita pe 10 septembrie. A pune astfel de nume, echivaleaza cu a trai in trecut. Nu mai suntem in lumea celor din icoane. Sa fie purtate cel mult de monahi. Asta isi spun cei din zilele noastre.

Sigur, nu recomand sa va opriti la aceste nume, cer doar sa nu uitati de numele sfintilor. Este adevarat ca aceste nume au fost purtate, pentru ca a existat obiceiul ca numele copilului sa fie cel al sfantului cinstit in ziua in care el s-a nascut.

Din documentele secolelor trecute, se poate vedea, dupa prenumele ce apar in ele, ca numele sfintilor erau purtate. In documente apar nume de botez precum Zaharia, Gheorghe, Stefan, Teodor, Grigorie, Vasile si altele asemanatoare.

Stam rau si ne straduim sa stam si mai rau in privinta purtarii numelor de sfinti. Daca bunicii nostri nu mai daruiau numele sfintilor asa cum acestia le-au purtat, pentru ca dadeau nume “de alint”: Tincuta de la Ecaterina, Costicuta de la Constantin, Nelutu de la Ion, etc, astazi avem nume de genul Casandra, Michael, Daiana ....

Parintele Simeon Florea Marian referindu-se la numele imprumutate din alte limbi, spunea: "unii nu se pot dezbara cu totul de numele si diminutivele straine, cugetand, pesemne, in mintea lor cea corcita, ca daca se vor impopotona in pene straine vor arata cu mult mai frumosi si nobili de cum sunt in realitate“.

Sunt multe persoane nemultumite de indrazneala parintilor in a le pune nume. Si sunt indreptatite, pentru ca a fi “Crenguta” nu reprezinta o optiune personala. Iar daca tarziu doresti sa scapi de "Crenguta”, tot asa ramai pentru cei care te cunosc.

Nume precum Vasile, Gheorghe, Ion, etc. sunt in minoritate. Pierdem din vedere ca de la Intruparea Domnului, numele nu se mai refera numai la rudenia de sange, ci si la inrudirea cu Dumnezeu, la mantuire. Numele nu trebuie sa ne mai opreasca doar la legatura cu parintii, ci trebuie sa duca si la legatura cu Dumnezeu. Dar nu e de ajuns sa porti numele unui sfant pentru a te mantui.

Grav este ca Biserica nu mai spune nimic in acest sens. Si cu atat mai mult, se multumeste sa rosteasca in ziua Botezului, rugaciunea sau molitfa pentru punerea numelui, in loc sa faca acest lucru in a opta zi de la nasterea pruncului. Nu mai vorbesc de faptul ca sunt preoti care zambesc atunci cand rostesc "Se boteaza robul lui Dumnezeu ELVIS ...”, in loc sa se intristeze.

Nu-mi doresc sa vina ziua in care numele sfintilor sa fie prezente doar in manastiri.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 17355

Voteaza:

Numele de botez 0 / 5 din 0 voturi. 10 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

taina botezului numele

Comentarii (10)

  • COSTICA MALAIPostat la 2010-05-28 23:38

    Este drept biserica recomanda punerea de nume de sfinti dar nu obliga.In Bucovina era o regula mai veche ca numele primului copil de parte barbateasca sa poarte numele bunicului dinspre tata. In ceea ce priveste purtarea a doua, trei nume nu prea cred ca este corect . Parintele Cleopa ,Dumnezeu sa-l ierte,spunea ca la judecata de apoi Dumnezeu te va striga pe nume (un singur nume) acela fiind primul nume spus de preot la taina botezului . Stia el ceva.

  • Alexandru RibalcaPostat la 2010-05-28 17:49

    Un articol reusit. Felicitari :)

  • gabriel dan david Postat la 2010-05-28 01:09

    stimate domn cv miron adevarat am scris multe greseli gramticale , si sincer nu ma mir dupa cate nopti nedormite am avut fara a le insira la rand , dar nu e vorba de gramtica aici , ci de un etalon al calendarului aplicat la punera unui nume .copiii mei sunt :george si gabriel {si nu calendarul a stat la baza , ci dorinta mea personala si a sotiei }...deci nume ale unor mari personalitati ceea ce eu nu inteleg este aceasta traditie care nu e de exemplu specifica aredealului ...aici unde eu locuiesc ...iar daca ma numesti eretic ...{"greseli de credinta" } poate argumentezi scripturistic si patristic de unde rezulta erezia mea eu aveam doar o parere personala..sa-i spun teologumena ? ...despre aceasta traditie , care oricum nu e o lege dupa cum ai subliniat o alta chestiune fortata este aceea a puneri a doua "prenume in unul" ca si cum ar fi doua persoane {gheorghe -florin etc...asa cum am si eu, insa la botez nu aveam " drept de veto"}, nici unu din sfintii calendarului nu au doua nume , pt ca nu sunt doua persoane in una, e o singura persoana , eventual cu specificarea apartenentei unui loc de origine , al unui grup etnic sau a unei activitati deosebite: gura de aur , purtator de dumnezeu , cel mare etc , iar daca cineva are o anumita admiratie despre vre-un personaj , fie el si politic , de ce sa nu-i poarte numele ? nu l admir pe basescu , dar daca ar intra in biserica ,cine ar avea masura de al scoate afara cu finii lui cu tot care i ar purta numele?pana una alta masura e taina tuturor lucrurilor

  • andreea eeaPostat la 2010-05-27 19:53

    Intr-adevar alergam dupa nume cat mai aparte, cu rezonanta...punem mult accent pe dorinta nasilor, si aceia alesi dupa criterii ,,sanatoase", dar nu intrebam duhovnicul de numele ales...nu intrebam nici macar pe Dumnezeu...Eu am ales numele copiilor dupa indelungi framantari baietelul e Marian pentru ca a fost darul Maicii Domnului iar fetita va fi Macrina pentru ca data nasterii e in jurul zilei Sf Macrina, un model de urmat ...

  • Natalia NatiPostat la 2010-05-27 19:21

    nu e atat de important sa avem nume de sfant si sa dispretuim celelalte nume, cat sa urmam exemplele sfintilor. daca Tincuta va deveni o sfantă ,acest nume va fi la fel de important ca si Ana. comportamentul e cel care contează . cred ca biserica are o atitudine buna,plina de dragoste fata de oameni.

  • Nicu Dan Florin PetrescuPostat la 2010-05-27 16:36

    Chiar daca multi nu stiu cum sa aleaga numele de botez, de multe ori dumnezeu le trimite inspiratie divina,. Spun acest lucru gandindu-ma la modul in care s-au ales numele de botez pentru mine, fii mei si nepotul meu. Tatal meu a avut 13 frati..cel mai mic...cel cu nr. 13 era cel mai bun se numea NIcolae..dar toti ii spuneau Nicusor si era foarte iubit de cei din jurul lui, dar in urma unei raceli a facut TBC pulmonar si la aprox 20 ani a murit in sanatoriul in care se trata. In acest sanatoriu a fost vegheat tot timpul de una din surorile mai mari, iar singuri vizitatori au fost doua cumnate, printre care si mama mea, la 2-3 ani de la deces, m-am nascut eu pe 6 decembrie, ziua Sf.Nicolae si automat bunicul care m-a declarat la primarie mi-a pus numele Nicu, dar a adaugat si pe Danut ca asa se hotarasera inainte de nastere si Florin , pentru a impaca si nasi de cununie ai parintilor, dar care conform traditiei di acei ani deveneau si nasii de botez ai copiilor. Si cum dumnezeu hotarase sa ma nasc de ziua unuia dintre cei mai mari sfinti..asa a fotarat ca primul meu fiu sa se nasca pe 25 martie ..de BUNAVESTIRE si a primit numele de Bogdan Vasile, care in traducerea mea inseamna fiul dat de Dumnezeu (BOG) lui Dan..Vasile fiind preluat de la tatal meu, avand ocrotirea Sf. Vasile cel Mare care i-a dat intelepciunea necesara pentru a finaliza cu brio stdii in domeniul relatiilor economice Internationalele dar si indemanare si pricepere in multe alte domenii. Din nefericire aceste secole ale vitezei, dominate in mare parte de fortele raului i-au rapit una din cele mai mari calitati pe care Dumnezeu o asteapta de la creatia Sa...RABDAREA

  • cv miron Postat la 2010-05-27 14:51

    Domnule Gabriel Dan David, imi cer scuze pt expresie, dar cred ca...mintea dumneavoastra este putin "fortata". Daca individualitatea unui om sta doar intr-un nume purtat deja de altul, dupa exprimarea dumneavoastra, aveti o problema. Pe de alta parte, numele pomenite de dumneavoastra nu au fost deja purtate de altii? Nu ma apuc sa va comentez toate greselile din comment (si sunt foarte multe din punct de vedere al credintei, ca sa nu le mai pomenim pe cele gramaticale si de exprimare). Va rog doar, ba nu, va recomand, nu va rog, mai cultivati-va si abia apoi dati-va parerea despre informatii care va depasesc, care va "forteaza". Biserica Ortodoxa RECOMANDA, nu forteaza purtarea numelor de sfinti. Pe de alta parte, acest lucru face parte din Sfanta Traditie a Bisericii, dar nu aveti cum sa stiti acest lucru. Pentru noi, crestinii, este o mandrie sa purtam numele cuiva vestit care a facut fapte de o REALA valoare, mai ales daca el acum e langa Dumnezeu si a oferit un exemplu de viata buna si corecta! Apropo, i-ati da copilului dumneavoastra prenumele BASESCU? Si aceasta persoana este de notorietate publica, dar eu nu l-as urma in nici un fel. Nu comentati, sunt apolitic, dar din cand in cand judecator mai sunt. Alegeti-va, deci, cu grija numele pe care le veti da copiilor dumneavoastra, s-ar putea sa le fie rusine de modelele alese!

  • tita marilenaPostat la 2010-05-27 14:26

    da din pacate asa este ce frumos este cand auzi un nume ca ion,maria,ana,nectaria,nectaria,petru ,iosif,dumitru,vasile,dar in ziua de azi am uitat de sf parintii.doamne ajuta

  • gabriel dan david Postat la 2010-05-27 12:16

    stimati cititori ...am tot respectul si cinstea cuvenita sfintilor pomeniti de sfanta noastra biserica , insa aceasta metoda de a prelua un nume din calendar mie mi se pare putin fortata. si am sa argumentez si de ce : numele este cel care da individualitatea unui om , prin acel nume este recunoscut ca individ in biserica si este pomenit in toate sfintele taine sau ierurgii, deci daca sfanta noastra biserica apreciaza atat de mult aceasta individialitate, si nu ne pomeneste oarecum la gramada cu o mare masa de oameni , de ce parintii nu ar avea aceasta decizie cu privire la individualitatea copilului lor , eventual cu biecuvantarea nasilor ?{poate un alt nume are vre o importanta in viata personala a fiecaruia ... un bunic , un binefacator etc}ne place sa refuzam numele de john ? patric? de ce ? doar pt ca vine pe filiera engleza ? dar oare sfintii din calendar sunt toti romani ? cea mai mare parte a sfintilor din calendaru bisericii noastra apartin bisericii de pretutindeni ...din asia , africa ,europa de pretutindeni dinaitea schismei , deci ei sfintii de pretutindei odinioara au putut fi " nationalizati " ca apartinand poporului nostru , iar astazi nu mai e bun acelas etalon ? desigur nu conteste aceast obisei de a da numele sfintilor ...chiar au am 3 nume ...toate ale unor sfinti ...insa a stabili ca etalon pt punerea numelui de botez ...sa fie calendarul e o extrema nesanatoasa. daca dumenezeu ne a lasat aceasta libertate fara nici un canon randuit in biserica , de ce vrem sa fim noi mai "sfinti " decat sfinti ?

  • ionut tanase Postat la 2010-05-27 11:55

    Buna ziua, trist, dar adevarat. Exact la asta ne gandeam (sotia mea si cu mine) cand a fost vorba sa punem numele copilului nostru. Asa ca sotia mea a spus sa fie MATEI, iar eu am adaugat CRISTIAN. Sper ca nu am facut rau... Nasul nostru de cununie, care va fi si nasul copilului nostru este preot si, noi nestiind exact ce trebuie facut asa ca l-am lasat pe el. Si pentru ziua nasterii, dar si pentru ziua a 8-a de la nastere.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE