Politia ANAF are (si) girofar

Politia ANAF are (si) girofar Mareste imaginea.

În dorinţa de a arăta lumii că în România lucrurile „se aşează”, Statul s-a gândit să facă din ANAF o poliţie financiară, care să se comporte cu contribuabilul ca atare. Probabil pe model american, că tot vorbeşte lumea că nu te joci cu Fiscul american. Aşa că ANAF are atribuţii, uniformă, sirenă şi girofar. Plus că, la nevoie, te poate opri în trafic.

Vă amintiţi filmele americane cu gangsteri, împuşcături şi urmăriri de maşini? Ei bine, Statul român a considerat că nu doar gangsterii sunt periculoşi (mai ales când sunt înarmaţi), ci şi evazioniştii. Aşa că... demarează în trombă după ei.

Codul Rutier prevede că autoturismele ANAF sunt echipate cu girofar albastru „atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă”. Autovehiculele „trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare”. Mai mult „pe autovehiculele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, inscripţionate vizibil cu denumirea şi sigla instituţiei din care fac parte, pot fi instalate dispozitive luminoase cu mesaje variabile, de care se poate face uz pentru oprirea în trafic a autovehiculelor în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice, potrivit legii”.

Ca urmare, atunci când veţi vedea un autoturism al ANAF cu girofarul pornit aveţi obligaţia legală de a acorda prioritate de trecere. Dar nu e tot...

La nevoie, ANAF vă poate opri în trafic. „Funcţionarii din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice efectuează semnale de oprire pentru conducătorii autovehiculelor, sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive şi mijloace de protecţie fluorescent-reflectorizante pe fond de culoare roşie, stabilite prin hotărâre a Guvernului.”

Părerea mea e că încercarea Statului de a spori autoritatea ANAF, împopoţonând-o asemeni unei poliţii (alta decât Poliţia Economică din cadrul Poliţiei Române) este o încercare tot atât de grăbită şi eronată ca şi aceea de a arunca resturile şi gunoaiele menajere pe geamul apartamentului, deşi eşti posesor de găleată/pubelă de gunoi. Adică mai mult strică imaginea ANAF, alăturând-o de cea a unui Stat poliţienesc.

Nu sunt împotriva unui Stat puternic în faţa fărădelegii. Dimpotrivă. Dar îmi displace un Stat puternic în faţa cetăţeanului obişnuit şi onest, un Stat care nu ezită să râvnească la bacşişul altora. Un Stat şperţar.

(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 12 Decembrie 2017

24 Aprilie 2015

Vizualizari: 436

Voteaza:

Politia ANAF are (si) girofar 5.00 / 5 din 2 voturi.

Cuvinte cheie:

ANAF politia anaf

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE