Probleme legate de impartasirea copiilor

Probleme legate de impartasirea copiilor Mareste imaginea.

Sunt parinti care isi impartasesc frecvent copiii in biserica. Acestia cunosc momentul si semnificatia impartasirii. Insa, sunt si parinti care din nestiinta, vin cu copiii in momente nepotrivite cu programul liturgic. Din acest motiv, preotii sunt nevoiti sa intrerupa de multe ori slujba pentru impartasirea acestora. Pentru a se evita astfel de situatii neplacute, este indicat ca parintii sa aiba o discutie cu preotul si sa afle de la acesta cand trebuie sa vina cu ei la impartasit. Parintii trebuie sa inteleaga ca slujba nu poate fi intrerupta oricand si ca exista un moment special in cadrul Sfintei Liturghii, cand suntem chemati sa ne impartasim. E adevarat ca in unele biserici, in care sunt prezenti mai multi preoti, copiii sunt impartasiti pe toata durata Sfintei Liturghii. Dar aici vorbim de exceptii.

O alta problema legata de impartasirea copiilor este legata de faptul ca acestia nu-i vad si pe parinti impartasindu-se. Ori pentru a-l motiva pe copil, este necesar ca si parintii sa se impartaseasca.

Credinta ca impartasirea cu Trupul si Sangele lui Hristos trebuie sa se faca la un interval de 40 de zile nu are niciun suport teologic. Copiii trebuie impartasiti cat mai des, iar parintii trebuie sa stie ca incepand cu varsta de sapte ani este necesara pentru acestia si spovedania.

Sunt situatii cand parintii refuza sa-si mai impartaseasca copilul, motivand ca a baut putina apa inainte de a fi impartasit. E bine sa-l invatam pe copil sa ia impartasania pe nemancate, insa ma tem ca Il ascundem pe Hristos in spatele unor restrictii.

Cand vorbim de impartasirea copiilor, trebuie sa depasim falsele griji ca prin folosirea aceleiasi lingurite se transmit microbi si boli de la o persoana la alta. A ramane la credinta ca aceasta lingurita e mai degraba purtatoare de microbi decat de cele dumnezeiesti, inseamna a nesocoti cele sfinte. Sa nu uitam ca nu ne impartasim cu paine si vin, ci cu Trupul si Sangele Domnului.

Adrian Cocosila

De retinut:

Darurile de paine si vin devin prin chemarea Duhului Sfant, Trupul si Sangele Mantuitorului.

Impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului se face in cadrul Sfintei Liturghii, la chemarea preotului: "Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati".

Pe aceeaşi temă

20 Februarie 2019

Vizualizari: 3422

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE