Sa nu judecam

Sa nu judecam Mareste imaginea.

Suntem in perioada postului si avem datoria sa nu ne judecam semenii. Daca am cazut in pacatul criticarii faptelor aproapelui nostru, avem datoria sa marturisim aceasta greseala la spovedanie si sa depunem tot efortul in a nu mai face acest lucru. Adevaratul crestin cauta sa-si vada si sa-si planga propriile pacate, iar pe cele ale semenilor sa le lase in seama lui Dumnezeu.

De ce nu ne este ingaduit sa judecam? Judecata este dreapta numai ca judecata a lui Dumnezeu. In momentul in care nu aveam o astfel de judecata, atunci ea este stramba. Sfintii Parinti se fereau de judecata semenilor tocmai din acest motiv: se vedeau pe ei nedesavarsiti.

A discuta despre pacatele altuia, e semn ca nu ne mai preocupam de noi insine. Si in cele mai multe cazuri, noi nu cautam indreptarea celui pus in discutie, ci doar sa-l barfim, sa punem sub lupa caderile sale. Sfantul Ioan Gura de Aur spune in acest sens: "Cand un om vede paiul din ochiul aproapelui sau si-l osandeste, sentinta lui nu porneste din purtarea sa de grija, ci din ura; ia masca iubirii de oameni, dar fapta geme de rautate".

Iar ca sa intelegem cat de minunata este lipsa judecatii semenilor si cat folos aduce, voi aminti o pilda din Pateric. Un frate vietuise intr-o manastire fara a implini cu multa ravna randuielile zilnice, insa, pe patul de moarte a fost vazut avand un chip luminos si linistit. Spre mirarea unora dintre frati, a fost intrebat cum de este asa de linistit de vreme ce cunoaste ca nu si-a implinit cum ar fi trebuit datoriile pe care le-a avut in obste? Fratele le-a raspuns: "Cu adevarat nu mi-am implinit toate datoriile pe care le-am avut in obste, insa din ziua cand am pasit pe poarta manastirii si pana in prezent nu-mi aduc aminte sa fi judecat pe cineva, iar eu cred cuvintelor Domnului - nu judeca si nu vei fi judecat!"

Post cu bucurii!

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

04 Iunie 2018

Vizualizari: 1111

Voteaza:

Sa nu judecam 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE