Sa traim fara a supara

Sa traim fara a supara Mareste imaginea.

Suparam atat pe cel apropiat, cat si pe cel indepartat. Si nu doar ca suparam, dar ne si despartim de ei in suparare. Si mai grav este ca uneori chiar asta cautam din intalnirile cu ei.

Si daca am reusit sa-i suparam, nu plecam de langa ei linistiti. Dimpotriva, plecam tulburati. Pierdem din vedere ca daca ne aflam in relatie de pace cu unii, iar cu altii suntem in cearta, nu avem nici un folos. Nu intamplator Mantuitorul ne cere sa nu aducem darul la altar, decat atunci cand suntem in pace cu toti. De ce? Pentru ca Domnul nu poate locui intr-o inima care bate si pentru a supara.

Trebuie sa ne vedem asa cum a vrut si doreste Dumnezeu sa fim: dupa chipul si asemanarea Sa. Iar a fi asemeni lui Dumnezeu inseamna a nu supara si a fi suparat. Nicio persoana din Sfanta Treime nu supara sau nu traieste in suparare fata de celelalte. Asadar, a supara pe cineva inseamna a face un lucru contrar firii, caci prin acest act nu ajungem la asemanarea cu Dumnezeu.

Sunt persoane care inainte de a se desparti de cineva, isi cereau iertare daca prin cuvantul lor sau gesturile lor au adus suparare. A nu fi in pace cu cineva, le aducea suferinta. Iar faptul ca sunt persoane lipsite de suferinta atunci cand supara, inseamna ca firea le este atat de afectata incat nu mai simt nimic.

Sa ne oprim din a supara pe cineva. Sa cerem neincetat ajutorul lui Dumnezeu pentru vindecarea de acest pacat. Sa ne lepadam de noi insine caci acesta este motivul principal pentru care suparam.

Sa nu cautam sa facem din a supara un program de viata. Trebuie sa ne oprim din a face din toxina un medicament zilnic. Iar daca nu am suparat, dar am retinut pe cei care au facut acest lucru, sa stergem cat mai repede din mintea noastra acest lucru, caci aceasta tinere de minte a raului este calea sigura prin care raul se inmulteste. Nu e cazul sa ne temem de recunoasterea caderilor, ci dimpotriva, de nerecunoasterea si repetarea lor.

Adrian Cocosila
 

Pe aceeaşi temă

13 Mai 2019

Vizualizari: 14557

Voteaza:

Sa traim fara a supara 5.00 / 5 din 14 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

  • Constanta SzlavicsPostat la 2013-05-31 11:19

    Adevarat! Nu poti avea liniste, cand sti ca ai suparat pe cel de langa tine, dar ce fericit esti, cand ierti pe cei care ti-au gresit! Multumesc si Dumnezeu sa va daruiasca tot ce va foloseste.Amin!

  • Vasa NastaPostat la 2012-06-30 21:16

    Doamne ajuta-ma sa ma supar doar cand vreau eu ! Amin.

  • CORINA GEORGIUPostat la 2012-06-27 15:36

    MANIA este unul din cele 7 pacate capitale! Zilnic ne pierdem in rutina, zilnic ne suparam pe ceva sau cineva.....reactionam ca atare dar nu ne dam seama cat gresim, cat de mare este acest pacat! Cred ca doar cei care au o relatie extrem de apropiata cu D-zeu realizeaza asta, si se pot pazi! Noi, restul....din pricina patimilor nu avem putere sa luptam cu aceste ispite...din pacate! Bunul D-zeu sa-si indrepte mila spre noi, pacatosii! Frumos articol!

  • Marcu AdrianPostat la 2012-06-27 14:08

    Frumos ! Felicitari !

  • costel popescu Postat la 2012-06-27 00:21

    Un calugar era irascibil. Se supara foarte repede, aproape din orice. Desi se ruga neincetat lui Dumnezeu sa il scape de suparare, de fiecare data cand se ridica de la rugaciune, se mania pe unul dintre frati. La un moment a indraznit sa-I spuna lui Dumnezeu: "Doamne, nu te-am rugat eu sa ma scapi de suparare? De ce ma lasi sa ma cert cu fratii asa des?" Dumnezeu i-a raspuns: “Cum vrei tu sa exersezi refuzul supararii fara materie prima? Nu mi-ai spus tu sa te scap de suparare? De aceea iti trimit mereu pe cineva, ca sa ai ocazie sa nu te superi chiar daca iti da motiv. Tu poti sa inveti sa inoti intr-un bazin fara apa? Tot asa este si cu raspunsul meu la rugaciunile tale! Numai tu esti stapan pe reactiile tale”. Calugarul s-a luminat si de atunci isi spunea mereu: "Ma supar doar cand vreau eu". Si asa a scapat calugarul de suparare.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE