Sfantul Ignatie si taierea porcului

Sfantul Ignatie si taierea porcului

Sfantul Ignatie Teoforul este sarbatorit pe 20 decembrie. Se crede ca a fost pruncul luat in brate de Hristos si dat ca exemplu de smerenie ucenicilor Sai (Matei 18, 2-4). Numele "Teoforul" vine de la marturia sa din epistole, unde scrie ca "Il poarta pe Hristos in inima". Numele de Ignatie a fost pus in legatura cu termenul latin "ihnis" care inseamna foc. Cuvintele lui, lupta sa in apararea credintei, l-au facut sa fie privit ca un foc nestins.

Potrivit traditiei, Ignatie a fost episcop de Antiohia, al treilea in succesiune la scaunul episcopal, primul fiind Sf. Ap. Petru, iar al doilea Evodiu, conform marturiilor lui Eusebiu, Origen si Ieronim. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, a fost aruncat in arena si sfasiat de lei, in jurul anului 110, in timpul domniei imparatului Traian (98-117). Particele din moastele sale se afla in Catedrala episcopala din Galati, la Schitul Darvari din Capitala si la Manastirea Tismana. De la Sfantul Ignatie au ramas sapte epistole adresate Sfantului Policarp al Smirnei, romanilor, magnezienilor, tralienilor, efesenilor, filadelfienilor si smirnenilor.

Istoria bisericeasca il asaza pe Sfantul Ignatie intre parintii apostolici, alaturi de Sfantul Clement Romanul si Sfantul Policarp al Smirnei, ca persoane care au trait alaturi de Apostolii Mantuitorului.

Din nefericire, ceea ce se retine din aceasta zi este doar taierea porcilor. Nu stiu care este originea acestui obicei. Potrivit unor cercetatori, acest ritual al injunghierii porcului nu era facut pentru indestularea familiei cu hrana, caci el amintea de jertfele aduse in antichitate zeitatilor care se nasteau si mureau in perioadele de innoire a timpului calendaristic. De aceea, in ziua de Ignat, fiecarui membru al familiei i se facea o cruce cu sangele porcului si se spunea ca e bine sa vezi sange in aceasta zi.

Tinand seama ca astazi oamenii nu se mai insemneaza cu sangele porcului, din acesta zi nu mai ramane decat indestularea pantecelui. Cert este ca Biserica nu poate recomanda si incuraja taierea porcilor in vreme de post. Pentru crestini, Craciunul nu e doar prezenta unor carnati, sarmale, sunca, caltabosi, cozonaci, ...pe masa. Pentru acestia, important e ca Fiul lui Dumnezeu sa Se nasca in ei. Dar omului din zilele noastre ii este mai usor sa taie porcul, sa-si condimenteze carnatii si sa-i manance fara retineri. De altfel, isi spune ca e destul de dificil sa explice cum Fiul lui Dumnezeu, nascut din vesnicie din Tatal, Se naste din Fecioara Maria. Asa ca alegerea sa sta in ceea ce ii cere mai putin efort.

Atat de mare era credinta celor din vechime, incat ei respectau cu sfintenie vremea postului. Astfel, taierea porcului se facea dupa Craciun, ca nu cumva sa se spurce vreun vas cu carne de porc, cu "de dulce". Astazi, se crede ca porcul trebuie taiat in ziua de Ignat, pentru ca de acum incolo nu se mai ingrasa, nu mai pune carne pe el si nu mai mananca, pentru ca si-a visat taierea.

Nu-mi ramane decat sa va reamintesc ca viata nu inseamna doar "a umbla in trup", adica a indestula pantecele si a saraci inima.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

19 Decembrie 2018

Vizualizari: 38231

Voteaza:

Sfantul Ignatie si taierea porcului 5.00 / 5 din 13 voturi. 20 review utilizatori.

Comentarii (20)

  • Andrei PanaitPostat la 2017-12-15 15:29

    În ţara noastră, părticele din moaştele Sfântului Ignatie Teoforul se află la Schitul Darvari din Capitală, în Catedrala episcopală din Galaţi, dar şi la Mănăstirea Tismana.

  • Liviu Claudiu BriahnaPostat la 2016-12-20 09:22

    Marele meu regret este ca desi copii fac religia in scoli, am observat ca multi tineri s-au rupt de credinta si esteo mare pierdere si pentru ei si pentru tara.Se observa ca pentru multi romani cel mai important aspect este cel legat de saturarea trupeasca. Sa ne rugam pentru toti si mai ales pentru tineri si copii pentru luminarea lor in credinta. Nasterea Domnului sa va aduca pace si bucurie si iubire fata de toti.

  • Radu AlexandruPostat la 2016-12-20 00:37

    Potrivit unor legende, Ignat a fost un asasin. Si-a ucis involuntar tatal in timpul unei taieri de porc. Face penitenta vreme indelungata si ajunge sfant. Sangele aminteste de moarte si renastere.

  • adriana gheorghePostat la 2013-12-20 09:33

    Itradevar,, inaintasii nostri erau oameni foarte credinciosi.Parintii mei au facut religie in scoala,si acum copiii nostri fac religie in scoala,ei pot duce traditia crestin ortodoxa mai departe .Un Craciun fericit tuturor.Doamne IISUSE HRISTOASE miluieste-ne pe noi robii tai pacatosi,Amin! Mi de multumiri pentru articolele postate pe acest sait.

  • Mircea TeuceanuPostat la 2013-12-20 00:39

    Si uite asa omul se contopeste cu porcul... care pare o fiinta dragalasa cizelata si rafinata in comparatie cu unii oameni care de aceste sarbatori au un comportament cel putin barbar... manaca si beau si destrabaleaza de ar putea face invidiosi toti neandertali de trageau cu arcul sa nu moara de foame... Dumnezeu sa ne lumineze si ce-am scris eu mai sus sa ajunga o basm de povestit nepotilor....

  • trandafir gabrielPostat la 2012-12-31 21:49

    Constatam ca oamenii se indeparteaza din ce in ce mai mult de suflet , cautand placerile trupului deoarece au uitat de suflet si nici nu inteleg de ce nu se bucura mai mult timp de aceste lucruri trcatoare , neintelegand ca venirea noastra pe pamant este asemanata cu un calator care fugind de ploaie se vede nevoit sa se adaposteasca intr-o coliba pe care o vede in drum . Acel calator desigur ca nu se va gandi sa se aseze acolo vesnic , ci asteapta clipa cand va inceta ploaia pentru a pleca la casa sa , el fiind multumit cu ceea ce are in acea coliba . Asemenea calatorului sa fim si noi , sa nu ne ingrijim peste masura de aceste lucruri trecatoare caci de acestea poarta de grija numai Dumnezeu .Doamne ajuta!

  • Ionel Cojocariu Postat la 2012-12-23 16:09

    Vă mulțumim frumos pentru învățături, părinte. Vă dorim un Crăciun fericit și multă sănătate. Să nu vă mâhnească puțina noastră credință, căci lucrarea dvs. nu este în zadar. Acest site își îmbunătățește cititorii cu fiecare zi, cantitativ și mai ales calitativ iar Domnul nostru va ști să primească creșterea noastră puțină cu răbdare și dragoste, după puterea fiecăruia. Un Crăciun cât mai frumos tuturor cititorilor iar bucuria nașterii Lui să ne fericească pe fiecare după credința sa.

  • Sofia CojocaruPostat la 2012-12-20 14:28

    O mare intrebare aveam in cap si acum am aaflat.Taierea porcului de Sf.Ignatie nu este decat un obicei.Sa spunem stop acestui obicei.Trebuie sa ne smerim si sa respectam postul pana la Craciun,dupa aceea putem face si acest lucru.In biserici ar trebui promovat acest lucru si oamenii ar intelege.Nu stiam de ce cei care tin calendarul de rit vechi ,in ziua de Craciun maninca in principal peste.Eu trebuia sa aflu acest lucru de la preotul de parohie.Va multumesc din suflet.Craciun fericit

  • costel popescu Postat la 2012-12-20 11:26

    Exista si traditia ca inima nu i-a fost sfasiata de animale si ca in ea erau intiparite initialele Mantuitorului, iar de aici numele de Teoforul s-ar traduce prin "cel ce-l poarta pe Hristos". Sfinte Ignatie roaga-te pentru noi.

  • adrian sacuiu Postat la 2011-12-27 16:17

    Postul este bucuria sufletului de a-L slavi pe Dumnezeu. Fiecare posteste dupa puterea sufletului sau si Dumnezeu se bucura pentru fiecare, chiar daca unul posteste o zi, altul o luna, altul tot postul, iar altul a mancat de dulce dar, asa cum spune o buna invatatura, era certat cu un vecin si s-a impacat, era clevetitor si s-a infranat. Nu este bine s-ai judecam pe ceilalti pentru ca nu stim ce este in sufletul fiecaruia. Numai Dumnezeu stie. Doar cu pace, iertare, dragoste si, mai ales, smerenie putem razbi. Trebuie sa fie tare greu pentru cel care constata ca numai ceilalti traiesc doar in trup dar nu au credinta. La multi ani, dragii mei si ma inclin in fata voastra, indiferent daca ati postit sau nu, indiferent daca ati taiat porcul de Ignat sau nu. Taierea porcului de Ignat este o traditie seculara, iar bunicii si strabunicii nostri nu pot fi suspectati ca nu aveau credinta. Sfanta credinta ortodoxa a fost, este si va fi trairea naturala a romanului, nu un gest eroic.

  • Constanta SzlavicsPostat la 2011-12-20 19:03

    Multumim frumos pentru articol!Din pacate aveti dreptate.Nasterea Dommnului pentru majoritatea dintre noi,inseamna mancare multa,bautura si cadouri. Din fericire fac parte din parohia catedralei orasului Voluntari si dragii nostri preoti, Parintele Radu Petre Muresan si parintele Claudiu au avut grija de sufletele noastre, daruindu-ne la casa de cultura a orasului, azi la ora 14.00, o sceneta pregatita cu mare drag de copiii din Voluntari, cu Nasterea Domnului.Preotii nostri dragi sunt un exemplu pentru noi si au grija sa nu uitam ce inseamna Craciunul.Va doresc sanatate si Nasterea Domnului sa va aduca multe bucurii. Doamne ajuta!

  • DUMITRU ALBUPostat la 2011-12-19 21:27

    Nu imi place deloc ce vad in tara asta numita Romania, desi sunt roman si incerc sa fiu si ortodox (nascut in cultul ortodox si botezat ortodox) bate un vant de pustiire in sufletele multor romani si ei nu isi dau seama. doritori de viata buna, multi cauta sa aiba un serviciu care sa le aduca bani si abia apoi se gandesc sa mai traiasca si spiritual. Odata angrenati in sistemul asta de viata, dupa model occidental, devin simple obiecte, dat fiind ca in ei Duhul Sfant lucreaza prea putin sau deloc. Ei traiesc cu viata pe care au primit-o la nastere si nu realizeaza ca aceasta viata se erodeaza si se pierde daca omul este interesat doar sa consume si sa se "distreze". Parintii generatiei actuale cauta sa satisfaca de la cele mai mici varste dorintele copiilor in loc sa ii educe in spirit crestin ortodox. Cred (de fapt sunt convins) ca Iisus Hristos are dreptate cand ne spune: "27. Lucraţi nu pentru mâncarea cea pieritoare, ci pentru mâncarea ce rămâne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului, căci pe El L-a pecetluit Dumnezeu-Tatăl. ........................ 7. Dar Dumnezeu, oare, nu va face dreptate aleşilor Săi care strigă către El ziua şi noaptea şi pentru care El rabdă îndelung? 8. Zic vouă că le va face dreptate în curând. Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi, oare, credinţă pe pământ?" Ma tem ca suntem si noi romanii intre cei de care Iisus Hristos face pomenire. Oare credinta noastra a ajuns un automatism, o practica asemeni altor practici? Sper sa mai fie traitori in Romania care sa fie cu inima la Dumnezeu si sa nu il cinsteasca doar cu buzele. "13. Şi a zis Domnul: "De aceea poporul acesta se apropie de Mine cu gura şi cu buzele Mă cinsteşte, dar cu inima este departe, căci închinarea înaintea Mea nu este decât o rânduială omenească învăţată de la oameni."

  • Vasa NastaPostat la 2011-12-19 21:06

    Va multumesc pentru articol ! Va doresc Sarbatori Fericite si Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos sa se nasca si in sufletele noastre ! Amin.

  • evanghelia teodora damian Postat la 2011-12-19 19:42

    Noi suntem ‘oraseni’, locuim intr-un apartament si nu taiem purcel inainte de sarbatori pentru ca nu avem unde-l creste. Dar gatesc pentru ‘ai casei’ in timpul ultimelor zile din post - nu pot altfel. Si desi nu gust din macaruri ca sa vad daca sunt potrivit condimentate, imi ies toate mai bine chiar decat in zilele ‘de dulce’. Toti am ajuns la concluzia ca cele mai bune sarmalutele sunt cele ‘nedesfasate si colindate’:-).

  • Lucian AlexePostat la 2011-12-19 12:03

    E bine sa fie combatute invataturile gresite si sa specificam faptul ca traditia taierii porcului de Sf Ignatie nu este una crestina. Dar nu cred ca este cel mai indicat sa recomandam (chiar daca este doar o recomandare) taierea porcului dupa Craciun. Asta ramane la latitudinea fiecaruia. Mancarea ptr Carciun, care evident nu va fi de post, se ca face in zilele anterioare, deci ar fi acelasi risc ca si la taierea porcului. Multumesc,

  • Gica GheorghePostat la 2011-12-19 11:07

    Intradevar, in ziua de astazi se uita de adevarata semnificatie a Craciunului, de Nasterea Domnului, pacat.Cu cativa ani in urma am trait evenimentul din noaptea de Craciun la Betleem , la pestera unde s-a nascut Mantuitorul. Am fost f marcat de acele Locuri Sfinte. Sarbatori fericite !!

  • robert corneliuPostat la 2010-12-20 23:51

    niciodată nu m-am gândit că ignat vine de la Sf. Ignatie Teoforul. cel ce a devenit o prescură intre dintii leilor. multumesc:)

  • Magdalena SovaPostat la 2010-12-20 19:41

    Am aflat ca sunteti preot, parinte Adrian din comentariul d-nei Ionica. Sa ne traiti si sa avem parte de cat mai multe articole. Cat despre acesta, va multumec si va sustin punctul de vedere : de Craciun se mananca foarte mult, se cheltuie multi bani pe cadouri si se uita ca de fapt Craciunul e sarbatoarea Nasterii lui Iisus. Sa dea Domnul ca in ziua sfanta sa simtim crestineste aceasta sarbatoare!

  • Constantin PerteaPostat la 2010-12-20 16:45

    HRISTOS SE NASTE SLAVITI-L, HRISTOS DIN CERURI INTIMPINATI-L.!! DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE SI FIE CA NASTERA MINTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS SA VA ADUCA SANATATE SI INDEPLINIREA TUTUROR DORINTELOR. CU MULT RESPECT CONSTANTIN PERTEA Valenii de Munte,

  • Ionica Elisabeta Postat la 2009-12-19 20:31

    Va multumim parinte Adrian pentru cuvintele de folos pe care ni le aduceti de fiecare data.
    Sarbatori cu Hristos in inima va dorim...
    Sa ne traiti multi ani!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact