Spovedania prin telefon

Spovedania prin telefon Mareste imaginea.

Biserica Ortodoxa este privita uneori prin prisma filmelor difuzate. Sunt persoane care ajung sa creada ca spovedania poate fi facuta si prin telefon. Le este suficient un film, in care o persoana sa interpreteze rolul unui preot care spovedeste prin telefon, ca de maine, daca nu de azi, sa-i ceara preotului sa le daruiasca iertarea telefonic.

E adevarat ca se poate intampla ca in anumite situatii urgente, duhovnicul sa daruiasca ucenicilor sai telefonic anumite sfaturi. Chiar Parintii ne vestesc: "Cine doreste sa se mantuiasca, cu intrebarea sa calatoreasca".

Dar a da un sfat, nu e tot una cu a darui iertarea pacatelor.

Se pierde din vedere ca e nevoie de o relatie directa cu preotul. Prin epitrahilul si prin mana preotului puse pe capul celui ce se spovedeste, se revarsa tainic harul lui Dumnezeu. Har care aduce tamaduire.

Spovedania este asemeni unei interventii cirurgicale. Se scoate din om tot ceea ce l-a imbolnavit duhovniceste. Si dupa cum chirurgia nu se poate face telefonic, tot asa nici iertarea pacatelor nu poate fi data telefonic.

Sunt si persoane care sustin ca spovedania prin telefon ar fi posibila in unele situatii extreme. De exemplu, o persoana care lucreaza cateva luni, poate si ani pe un vas, neavand un preot alaturi, poate primi marturisirea prin corespondenta telefonica. Aduc drept argument printre altele, pe Sfantul Luca, Noul Stalpnic, care vietuia si se nevoia in Olimpul Bithiniei. Acesta primea in scris pacatele celor ce doreau sa se marturisesca lui, iar el dupa ce le citea marturisirea, trimitea in scris raspunsul sau, daca a daruit sau nu iertarea pacatelor. Acestia spun ca daca a existat in trecut spovedanie fara intalnire directa cu preotul, de ce nu ar exista si astazi prin telefon?

Sunt nevrednic sa ma pronunt asupra modului in care Sfantul mentionat savarsea Taina Spovedaniei. Cert este ca din modul sau de lucrare, nu putem face regula. Era un mod exceptional, dupa cum ii era si traiul.


In concluzie, atat timp cat episcopul nu daruieste celui hirotonit pe langa epitrahil si liturghier si un telefon, ma face sa graiesc ca cei care cred ca spovedania poate fi facuta si telefonic sunt straini de viata din Biserica si implicit de Hristos.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

19 Septembrie 2013

Vizualizari: 10524

Voteaza:

Spovedania prin telefon 4.33 / 5 din 6 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

  • Mihaela NistorPostat la 2020-11-03 00:11

    Dacă am fi de acord cu spovedania prin telefon ar mai fi un pas până să ne și împăatăsim prin telefon, să ne botezăm copiii și ......noi stăm acasă sau te miri pe unde preotul ar fi și el pe unde vrea si ne rezolvam și problemele prin telefon... Trăiască telefonul.

  • CORINA GEORGIUPostat la 2013-09-24 00:16

    Stimata d-na D. Zorici, sa-mi fie cu iertare dar, un crestin (ne)practicant ar trebui sa stie ca "iertarea de pacate" nu o da preotul, el este doar mijlicitor...un simplu martor! "Iertarea de pacate" o da doar Dumnezeu prin slujitorii sai preotii, prin Sf. Taina a spovedaniei urmand niste reguli "de foc": TOATE cele 7 Sf. Taine se savarsesc doar in Sf. Biserica, in fata Sf. Altar iar preotul trebuie sa poarte (cel putin) epitrahilul si sa aiba Sf. cruce la (langa) el! Doar in cazuri exceptionale preotul spovedeste in locuri mentionate de dvs. ex: muribunzi sau situatii similare, unde cel in cauza nu poate merge la Biserica! Dar....pe langa spovedanie, e nevoie de multe alte lucruri: lacrimi sincere & pareri de rau, ptr. raul ce tocmai l-ai marturisit! Rugaciune, post si starea (permanenta) de pocainta! Asadar.....cu tot respectul, va sfatuiesc sa va gasiti un duhovnic care sa va calauzeasca! ptr. a primi iertare de pacate, trebuie sa participam ACTIV noi personal, nu doar preotul! Asta.....daca avem reala dorinta de-a ne apropia de D-zeu si-a dobandi iertare de pacate!

  • doroteea zoriciPostat la 2013-09-22 14:03

    Imi vine in minte o alta situatie extrema; suntem intr-un autobuz sau tren blocat in zapada, sau luati ostatici de reufacatori, sau pe patul spitalului. Crezand ca e sfarsitul, ne apucam sa-i destainuim celui de langa noi anumite aspecte din viata noastra care ne framanta si nu vrem sa le lasam nelamurite, fara sa stim ca acela de langa noi e ste chiar preot. Ne poate acorda acesta iertarea pacatelor, chiar daca noi nu stim si nu dorim asta in mod explicit?

  • CORINA GEORGIUPostat la 2013-09-21 09:09

    Fereasca Dumnezeu! Asta e o ratacire, o ispita diavoleasca similara cu ...."a trecut in nefiinta"....in care diavolul ne sugereaza ca AICI este viata, sa ne "bucuram' aici, dincolo nu exista nimic; murim si gata! ori noi (cel putin) crestinii, AICI trebuie sa ne ostenim, ptr. ADEVARATA VIATA, cea vesnica! Sa fim constienti ca aceasta este scurta & trecatoare ca un vis, o "desertaciune" iar suferinta, nadejdea & starea de trezvie permanenta ne duce langa D-zeu, in viata vesnica, cea adevarata! Asadar....astea sunt inselatorii diavolesti care cum spune autorul, le cred doar cei straini de Biserica & de viata cu Hristos!

  • George Pisleag Postat la 2013-09-20 12:23

    Spovedania prin telefon nu poate fi nuita spovedanie deoarece oricine poate avea acce la ea nu doar preotul. Si ma refer la angajatii companiei de telefoane care se vor distra copios ascultand astea.

  • Elena-Iuliana IuliePostat la 2013-09-20 10:15

    ... Tot asa cum ascultarea sau vizionarea Sfintei Liturghii pe un post de radio sau televiziune nu aduce nimic pe plan spiritual ascultătorului. Prezenta fizica are un rol determinant în contextul religios ortodox. Sfintele Taine, Împărtășania, binecuvântările bucatelor si multe, multe altele nu se pot face, dupa parerea mea, de la departare... Contactul fizic este esential!

  • eu eaPostat la 2013-09-20 09:25

    Daca functioneaza iertarea pacatelor prin telefon poate functiona si hirotonirea preotilor prin telefon.

  • costel popescu Postat la 2013-09-20 00:27

    Daca s-ar ajunge la spovedania prin telefon, imaginati-va un preot in trafic, in diverse actiuni pus sa asculte marturisirea. Da, e nevoie de relatie. Fara relatie ar trebui sa nu mai mergem nici in pelerinaj la sfintele moaste. Ne-ar fi de ajuns o poza primita pe telefon. Si asta ar fi o mare cadere.

  • georgiana daniela barbuPostat la 2013-09-19 23:33

    eu una nu sunt de accord cu Spovedania prin telefon.Niciodata nu va inlocui cu adevarata Spovedanie ducandu-te la preot si spunandu-ti toate ce te apasa pe suflet

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE