
Preafrumoase rugaciuni catre Sfanta Treime
Thicara se numara, de mai bine de sapte veacuri, intre comorile Bisericii de Rasarit. Ea cuprinde preafrumoase slavoslovii si rugaciuni de pocainta catre Preasfanta si Incepatoare de viata Treime, fiind facere a Preacuviosului Thicara, barbat intelept si care odinioara a stralucit in viata inalta a nevointei.
Thicara - carte de rugaciuni
Acest buchet de slavoslovii si rugaciuni de pocainta cu numele de "Thicara" este una dintre comorile Bisericii Rasaritului, venita din Bizantul imparatilor Paleologi. El a izvorat cu dumnezeiasca insuflare din evlavia inteleptului Toma Magistrul, inalt dregator, sfetnic si prieten de aproape al lui Andronic Batranul, care a domnit in cetatea lui Constantin (Constantinopol) intre anii de la Nasterea Domnului si Mantuitorului nostru Hristos 1282 si 1328.
Acesta a fost in lume carturar vestit si ritor preaiscusit, care a scris talcuiri multe la vechii scriitori elini; iar lepadand desertaciunea acestui veac si imbracand chipul ingeresc cu numele de Teodul - care se talcuieste robul lui Dumnezeu, precum se si vede ca a fost intru adevar - a stralucit in viata inalta si a scris preafrumoase cantari pentru bisericestile slujbe, cuvinte de lauda la praznice, precum si aceasta carte, pe care, iata, de sapte veacuri o intrebuinteaza spre sufletescul folos si spre zidirea duhovniceasca pravoslavnicii crestini de toata varsta si tagma, afland in ea cuviincios dreptar de inchinare Dumnezeirii Celei in Treime.
Izvoadele scrise de mana sunt multe, mai cu seama intre parintii aghioriti, ce se slujesc de dansa cu osardie in pravila lor de rugaciune; insa pentru intaia data a vazut lumina tiparului la Venetia, in anul de la Nasterea Domnului 1683, cu purtarea de grija a pururea pomenitului Agapie Landos, apoi la Iasi, la Moscova si in multe alte randuri; iar noi, afland talmacirea ei pe limba noastra tiparita de Preasfintitul Gherasim Saffirin, la anul 1900, am socotit ca nu ne este iertat a lasa sa zaca in uitare o asemenea vistierie duhovniceasca, ci mai vartos am sarguita o aduce la lumina spre folosul de obste al crestinilor.
Iar tu, iubite cititorule, de vei avea dragoste pomeneste si pe cei ce s-au ostenit ca tu sa te bucuri de aceasta carte; iar noi iti dorim ca ajutandu-te cu ea sa birui duhul trandavirii si mahniciunii, ce mai vartos decat oricand lupta pe crestin in acest veac cumplit, si sa dobandesti Duhul lui Dumnezeu, Duhul intelepciunii si al intelegerii, Duhul sfatului si al puterii, Duhul cunostintei si al bunei credinte, ca sa vezi fata lui Dumnezeu si sate bucuri de lumina raiului.
Rugaciune de pocainta a lui Thicara
Marturisescu-ma Tie, Doamne, intru toata inima mea; plec genunchii trupului si ai sufletului, marturisesc Tie, Dumnezeului meu, toate faradelegile mele; primeste rugaciunile mele si daruieste mie, pacatosului, plangere spre a ma plange pe mine, ca sa nu ma plang in veci fara de folos, ca tot pacatul l-am facut eu, ticalosul, ca mi-am intinat trupul si sufletul si, adeseori fagaduind sa ma pocaiesc, de atatea ori iarasi in aceleasi pacate am cazut; mai lesne picaturile ploilor se vor numara decat multimea pacatelor mele, caci toata simtirea mea, nenorocitul, si toate madularele le-am intinat, le-am stricat, le-am netrebnicit si numai una si singura scapare am, Doamne, la iubirea Ta de oameni; pentru aceasta rog bunatatea Ta cea negraita, iarta toate greselile mele, care si cate in toata viata mea am facut, pe care ochiul Tau cel ce nu se insala pe fiecare in parte le stie. Pentru rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si ale tuturor sfintilor, ca binecuvantat esti in veci. Amin.
Cartea a fost editata la Editura Biserica Ortodoxa (Editura Sophia), Bucuresti, 2003.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.