
Tradarea apare acolo unde lipseste sau dispare iubirea. Avand la baza egoismul, ura, invidia, viclenia sau chiar indiferenta, tradarea il ia prin surprindere pe cel tradat. Respinsa de fiecare dintre noi, tradarea imbraca insa cu multa usurinta haine noi, fiind numita astazi concurenta sau revansa.
Tradarea strabate istoria ca un fir rosu. Ea apare inca de la inceputul lumii, cand primii oameni au tradat increderea lui Dumnezeu si au ascultat de diavol, dusmanul Sau. Intre timp, multe lupte si razboaie au fost pierdute printr-o singura tradare. Si in politica actuala pot fi intalnite adesea santajul si tradarea. Prietenia si familia nu sunt nici ele scutite de destramare, prin tradarea unuia dintre parteneri.
Precum in orice lucru rau se poate gasi si ceva bun, tot asa, tradarea are si ea o calitate ascunsa, anume pe aceea de a scoate mastile si de a-l trezi la realitate pe cel tradat. (Vezi si articolul Dezamagirea.) Este vorba aici despre o cunoastere dureroasa a adevarului.
Plutarh spune ca Iulius Cezar ar fi exclamat: "Iubesc tradarea, dar ii urasc pe tradatori." Dupa ce are loc, tradarea trebuie sa fie iubita, in masura in care ea ne descopera o realitate. Cat despre tradator, ne rasuna in minte cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos: "Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc" (Matei 5, 44).
*
Sa nu ne fie frica atat de a nu fi tradati de ceilalti, lucru care nu depinde de noi, cat de a nu-i trada noi pe ceilalti. Apoi, sa fim cu mare luare aminte sa nu-L tradam pe Iisus Hristos, Cel rastignit si inviat, prin faptele, cuvintele si gandurile noastre sau prin teama de a-L marturisi lumii.
Sfantul Grigorie Teologul spune: "Prin tacere, Il tradam pe Dumnezeu."
Teodor Danalache
-
Adevaruri de credinta, Dogme, Teologumene si Pareri teologice
Publicat in : Dogma -
Credinta si faptele bune
Publicat in : Hristos -
Credinta in viata de apoi in crestinism
Publicat in : Editoriale -
Credinta, conditie primordiala a purificarii
Publicat in : Morala -
Dialogul dintre stiinta si credinta in definirea notiunii de boala
Publicat in : Sanatate si stiinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.