Un ocean de bunatate numit Hristos

Un ocean de bunatate numit Hristos Mareste imaginea.

Nu va pripiti sa renuntati la avantajele credintei. Tensiunile nervoase si accesele de furie fac parte din omul pagan, lasat deoparte, inainte de Pocainta. Fara sa barfiti, fiti comunicativi. Lipsa de entuziasm va fi sminteala, deci, fiti veseli, deschisi, sinceri, nemorocanosi, neursuzi. Nu admonestati, ci dati dovada de prietenie. Nu va lasati biruiti de rau, ci biruiti raul cu binele (Sfantul Apostol Pavel). Hristos este viata voastra, Hristos este lumina voastra, Hristos este izbanda voastra. Hristos a vindecat inimile voastre, ca acestea sa devina pastratoare valide de viata. Hristos este bucurie nesfarsita si hrana vesnica. Hristos este ocean de bunatate si de binefaceri, deci, fiti si voi marinimosi.

Bunul cel mai de pret al vostru este Hristos. Daca veti si pretui acest Bun, veti fi cei mai fericiti oameni (Sfantul Ioan de Kronstadt). Apropiati-va sfintii de inima, prin rugaciune: veti scapa de avaritie. Oceanul iubirii, Hristos, sa nu lase ca in inimile voastre sa se infiga coltii necredintei. Hristos izvoraste bunatate, fiti revarsarea harica a acestei bunatati. Sa va recapatati vederea duhovniceasca, asta asteapta Bunul Dumnezeu. Rugati-va cu insistenta, convingere si speranta. Nu iubiti minciuna si nedreptatea.

Nu pacatul e cel mai grav, ci refuzul de a-l recunoaste. Nu va veti zdrobi de stanci, pentru ca o Mana nevazuta va poarta cu blandete (Sfantul Sofronie Saharov). Sunteti calauziti de Hristos, nu orbecaiti. Rugaciunea va scoate din minciuna, din orbire si din iad. Harul se da la cerere si se obtine prin stradanie. Nu va ganditi doar la ce veti avea in farfurie, ci mai ales la ce aveti in inima. Respingeti frivolitatea si minimalismul. Niciodata rugaciunea nu e prea multa. Oceanul de bunatate numit Hristos nu doar ca ne asteapta, ci ne pofteste cu El la Masa.

Povestiri despre Bunul Dumnezeu (fara Rainer Maria Rilke): rasturnari spectaculoase de situatie (minciuna este vadita). Sa nu va mirati de asta! Cand ati crezut ca lumina pierde, revine pe turnanta si castiga, spre stupefactia intunecatilor. Sfintenia are efect multiplicativ, contagiati-va de iubire! Viata este un pelerinaj catre inviere, nu o calatorie de afaceri murdare. Intalniti o persoana care va propune o colaborare avantajoasa. Este Maica Domnului, Sfanta Fecioara Maria, care va redeschide Raiul vesniciei. In fiecare familie au loc schimbari neasteptate: totul este primenit pentru vizita Musafirilor ceresti. Nu sunt OZN-uri, ci sfinti protectori, care psalmodiaza imne de lauda. Ah, iata-l pe Serafim! Da, iar acela e negresit Ipatie!

Nu semnati liste de adeziuni diavolesti, pierderea va fi infinit mai mare decat aparentul castig. Sunteti nevoiti sa faceti cheltuieli prevazute de Dumnezeu: maximizarea profitului ceresc prin donatii saracilor, asa ne-ar sfatui Sfantul Ioan Gura de Aur. Catisma din Psaltire din zori este telefonul mult asteptat de la Datatorul de liniste. Aprindeti candela faptelor bune, nu o lasati sa se stinga, Mirele Hristos vine pe neasteptate. Vestile despre mostenirile pamantesti nu va mai agita: ca fii adoptivi ai Tatalui, aveti zestre cereasca. Aveti rabdare si nu fortati lucrurile, Dumnezeu lucreaza, conlucrati cu El, chiar de acum.

Psalmul indreptarii: Doamne, scapa-ne de inselare! Ridica-ne din gropapa desertaciunilor! E atat de frumos cu Tine, pentru ca Tu esti Izvorul Binelui, al Iubirii si al Luminii! Toate vin de la Tine. Si lumina si izbanda si viata. Inima sa devina o pastratoare valida a vietii, neintinata de pacat!

Diavolii se tem de psalmi! Apoi, psalmii sunt mangaietori. Ne indeamna la Pocainta adevarata. La o atentie sporita fata de cel de langa noi. In ziua necazului vom striga catre Dumnezeu si El ne va hrani (Psalmistul David). Laudati pe Domnul, ca e bun, ca mila Lui e in veci! Vom canta Aliluia de sapte ori pe zi, spre lauda bunatatii Tale. Nu vom prada casa vaduvei, nu vom oropsi pe orfan, nu vom fura demnitatea nimanui, pentru ca nu suntem ai nostri. Suntem ai Tai, ai vesniciei Tale, ne desfatam in iubirea vesnica, nu pentru meritele noastre, ci pentru miliardele de picaturi de sange de pe Crucea rascumpararii. Suntem regenerati, reconfigurati, reinviati prin mila Ta! Multumim, Doamne al Invierii, Te iubim!

Singura valoare adaugata este bunatatea voastra (cea mai pretioasa plus valoare in fata lui Dumnezeu). Clar, exista doua imparatii (a lui Dumnezeu si a lui satan) si nu puteti fi neutri. In fata adevarului vesnic, nu exista negociere sau compromis. Nu uitati ca slujiti Celui mai bogat Stapan, nu va compromiteti pentru 30 de arginti contrafacuti. Voi nu sunteti din lume, Dumnezeu v-a ales din lume sa vestiti Bucuria.

Nu aduceti orice fel de mir lui Dumnezeu! Aruncati la cosul istoriei putregaiurile. Multe porti ne sunt (inca) inchise. Dar, atata timp cat dorim sa intram pe usa vesniciei, aceasta va fi permanent deschisa pentru noi. Doar egoismul ar putea sa ne obtureze accesul. Ingerul ne va pravali piatra de la usa mormantului gol al lui Iisus, ca sa fim martori ai Invierii. Mormantul este inima noastra, psalmodiaza Sfantul Ignatie Briancianinov. Inima a fost candva Biserica, dar acum s-a facut mormant. Prin Botez, Hristos a fost adus in suflet. Hristos continua sa ramana in noi, dar este ranit de purtarea noastra. Biserica inimii se preface in mormant stramt si intunecos. La intrarea in Biserica inimii este pravalita o piatra mare a egoismului, iar vrajmasii lui Dumnezeu pun straja la mormant (vor sa impiedice propagarea Invierii). Sfintii Parinti numesc aceasta boala nesimtire (moarte a simturilor duhovnicesti) si arata efectele: imprastiere, superficialitate, instrainare de Dumnezeu. Credinta voastra sa nu fie moarta! Nu va lipiti sufletul de materie! Nu uitati de vesnicie! Biruitorul iadului ridica piatra de pe mormantul mentalitatii noastre pamantesti.

Cand ingrop o rudenie, eu, cel viu, ingrop o parte din mine impreuna cu mortul. Si ma intorc acasa aducand in sufletul meu o parte din cel mort (Sfantul Nicolae Velimirovici). Ei bine, Hristos a varsat toate lacrimile pentru noi, fratii Sai, pana la ultima picatura. Hristos a varsat tot sangele pentru noi, fratii Sai, pana la ultima picatura. Nimeni nu va plati niciodata mai mult pentru noi decat a platit Hristos. Mortii nostri sunt vii in Hristos si vom cunoaste asta cand Hristos va intra in mormantul lumii acesteia pentru ultima oara.

Nu va grabiti sa renuntati, chiar daca uneori va este teama! Dumnezeu alunga fricile noastre (Sfantul Grigore Palama). E nefolositoare candela voastra, cata vreme este fara untdelemn. Este pagubitoare lipsa milosteniei. Dati dovada de mult mai multa chibzuinta! Fugiti de neoranduiala launtrica, nu fiti pricini de sminteala si evitati permanent prefacatoria! Fiecare om este o frumoasa icoana bizantina, nu va aruncati singuri la gunoi! (Cuviosul Paisie Aghioratul). Silicoanele raman absurde mazgaleli pe chipul lui Dumnezeu. Nu va grabiti sa va tunati...

Ingeri dragi, ingeri sfinti, mijlociti catre Dumnezeu in toate scarbele noastre si ajutati-ne in calatoria noastra in aceasta vale a plangerii!

Marius MATEI

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

30 Ianuarie 2013

Vizualizari: 2009

Voteaza:

Un ocean de bunatate numit Hristos 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • andriesei florentinaPostat la 2013-01-30 19:56

    F frumos!Mi-a placut mult articolul.Adevarat,nefolositoare este candela noastra cata vreme este fara untdelemn,dar mai nefolositoare este cand are untdelemn dar nu este aprinsa...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE