Vampirii - perspective istorice si actuale

Vampirii - perspective istorice si actuale Mareste imaginea.

Vampirii sunt creaturi mitologice si folclorice, vechi de cateva secole. Legende cu vampiri si alte asemenea creaturi fantastice apar in mai multe regiuni si culturi ale lumii. Legende asemanatoare exista inca de acum 4000 de ani, ele putand fi intalnite in culturile asirienilor si babilonienilor din Mesopotamia. Potrivit legendelor, vampirii sunt fiinte rele care se hranesc cu sangele creaturilor vii. Triburile nomade si negustorii au raspandit diferite legende cu vampiri prin intreaga Asie, Europa si Orientul Mijlociu.

Vampirii sunt doar legende, inchipuiri ale diavolului, care se poate infatisa sub orice chip, "aleargand si racnind, cautand pe cine sa inghita", insa cand aceste legente si creatii populare devin parte componenta a vietii noastre de zi cu zi, aceasta indica deja o deviatie psihologica. Au aparut deja cazuri in care a fost necesara interventia psihiatrilor si a medicilor de specialitate.

Vampirii in istorie

Desi idei despre acestia exista inca din vechime, cuvantul "vampir" a inceput a fi folosit abia prin secolul al XVIII-lea, cand o serie de legende si superstitii cu creaturi fantastice au patruns in Europa de Vest, dinspre Europa de Est. In anumite regiuni din Serbia si Bulgaria se cunostea deja cuvantul "vampir" (вампир), in Grecia se putea intalni cuvantul "varcolac", iar in Romania cel de "strigoi".

Ajunse in Europa de Vest, superstitiile si legendele cu vampiri au dat nastere la o adevarata isterie si sete pentru paranormal. Ca urmare, au inceput sa apara acuzatii de vampirism, cei atinsi psihic de isteria cu pricina cautand a imita legendele fantastice.

Literatura fantastica a gustat din plin aceasta noua sursa de venit. Desi in Europa de Vest, ideile despre vampiri erau asociate numai cu imagini macabre, cu morti si cadavre, ajunse in Europa de Vest, acestea au capatat valente din ce in ce mai stilizate, ajungand chiar la a fi asociate cu forme de frumusete si atractie rare.

Primele lucrari dedicate vampirismului sunt: "Vampirul", scrisa de John Polidori, in anul 1819; "Vampirul Varney", scris de James Malcolm Rymer, in anul 1845. Cu toate acestea, unul dintre cele mai renumite romane, tributare curentului numit "vampirism", este considerat a fi romanul "Dracula", al lui Bram Stoker, scris in anul 1897. Acest din urma roman constitutie baza vampirismului modern, concretizat in filme, jocuri video, spectacole si televiziune. Este renumit filmul "Dracula", turnat in anul 1931, de catre Bela Lugosi.

Elisabeta de Bathory - efectul psihic al increderii in legendele cu vampiri

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de vampirism este cel intalnit in Transilvania: nobila Elisabeta de Bathory (1560-1614). Fiind ingrozita de gandul ca va imbatrani si va muri, tanara nobila ajunsese la o asemenea stare psihica, incat credea ca daca se va imbaia in sange (sau si consuma), va ramane vesnic tanara si frumoasa. Boala ei psihica a dus la omorarea a sute de oameni, in mare parte fete tinere. In cele din urma, slujitorii ei au fost acuzati de vrajitorie si arsi pe rug, iar contesa a fost zidita in propriul castel, unde si-a petrecut ultimii ani in nebunie, pana in anul 1614, cand a murit, la varsta de 54 de ani.

Boli suspecte ale trupului

Exista o boala trupeasca, confirmata medical, care a dat nastere unor asocieri a acesteia cu legendele vampirice (nefondate). Porfiria este o boala ereditara cauzata de o tulburare a sintezei hemului (fractiunea neproteica a hemoglobinei) si caracterizata prin acumularea in tesuturi a unor substante intermediare ale acestei sinteze, porfirinele. In trecut, se recomanda a se bea sange, spre a suplini lipsurile din sangele bolnav. Porfiriile sunt boli foarte rare. Transmitandu-se genetic, intr-o zona pot fi mai multe cazuri de porfirie.

Catalepsia este o alta boala rara, aceasta manifestandu-se intr-un mod ciudat, si anume: cel cuprins de ea incremeneste brusc, trupul se raceste, iar respiratia si inima ajung sa bata extrem de incet. O criza de catalapsie poate dura de la cateva ore si pana la cateva zile. Deoarece, in trecut, aceasta boala nu era cunoscuta si nici nu putea fi identificata, au fost cazuri in care cei bolnavi de catalepsie au fost inmormantati de vii. Daca bolnavul isi revenea mai inainte de inmormantare, ori chiar in momentul inmormantarii, toti incremeneau de frica, nenumarate legende luand nastere.

Vampirii tin de psihic, iar nu de fizic

Moartea este una dintre cele mai mari taine ale vietii. Moartea este insotita de frica si de necunoscut, iar frica a fost intotdeauna manifestata sub forma de demoni, diavoli, draci, balauri si toate creaturile urate si infioratoare. In jurul ei s-au invartit intotdeauna parerile si gandurile omului de peste tot locul. Dupa moarte, iarasi este o mare taina, desi Biserica marturiseste Judecata de Apoi, viata cea vesnica si petrecerea in Imparatia Cerurilor sau in Gheena.

Astfel, radacinile vampirismului sunt de factura psihologica, iar nu de factura fizica.

Fizicienii Costas Efthimiou si Sohang Gandhi, aplicand o simpla progresie geometrica, demonstreaza faptul ca intr-un timp extrem de scurt, vampirii si-ar epuiza toate sursele de hrana (oamenii) de pe pamant. Daca dam crezare faptului ca orice persoana muscata ar muri sau s-ar tranforma, la randul ei, intr-un alt vampir, asta ar insemna ca oamenii normali ar fi intr-o drastica scadere, mai ales daca punem si faptul ca vampirii ar fi muritori, spre deosebire de oamenii de rand. "Imaginati-va un vampir care musca un om. In acel moment, vor deveni doi vampiri care vor musca alti doi oameni. Cei patru vor musca inca patru oameni si asa mai departe. Chiar daca nu am fi disparut, nu ar fi trebuit sa vedem o explozie demografica a vampirilor?" (Costas Efthimiou)

Mai nou, se vorbeste despre "vampiri psihici" sau "vampiri energetici". Aceasta varianta moderna a vampirismului implica metode de concentrare si meditatie prin care cel in cauza absoarbe energia de la oamenii de langa, ca metoda alternativa de hrana. Sunt unii care includ aici se deochiul.

Atitudinea unor dintre cei pasionati de legendele cu vampiri

New England este o regiune din nord-estul Stetelor Unite ale Americii. In aceasta regiune, vampirismul are o istorie veche. Bram Stoker spune ca, in scrierea romanului "Dracula", a fost destul de ispirat de cazul tinerei Mercy Brown, din Essex. Mercy Brown a murit in anul 1892, ea fiind ultimul caz de vampirism consemnat in New England. In cimitirul localitatii se pastreaza inca si astazi mormantul femeii si piatra pe care a fost arsa inima acesteia.

Se intampla adesea ca tinerii subculturii goth, curent inceput prin anii 1980, in Anglia, in jurul muzicii gothic-rock si post-punk, sa fie brutalizati si marginalizati de ceilalti, care nu ii pot intelege. Printre acestia sunt unii care isi asuma capacitati vampirice (setea de sange si abilitatea de a zbura).

Autoritatile scolii au trimis parintilor si studentilor un mesaj ciudat: zvonuri despre existenta vampirilor in scoala. O atitudine destul de ciudata pentru conducerile scolii istorice, insa nivelul la care ajunse interesul pentru vamiri si vampirism, in scoala, nu era de trecut cu vederea. Prezenta a doi politisti in scoala, spre a analiza tulburarea si a face ordine, a aprins si mai mult zvonurile despre vampiri, care circulau deja printre studenti.

Un grup de fete din scoala au ras de un baiat, apartenent al subculturii goth, promotoare a unei imfatisari vampirice, in persoana lui Marlyn Manson. Fetele il acuzau pe baiat ca ar fi taiat gatul unui om, spre a-i bea sangele. Astfel, a inceput a se spune ca un vampir din scoala a fost arestat; ca un vampir, brutalizat si stigmatizat in scoala, a amenintat, pe Facebook, ca va veni cu un pistol la scoala; ca un student a fost muscat; ca niste fete merg tot timpul cu umbrele spre a se feri de razele soarelui, etc.

Susanne Toomajian, presedinta a Asociatiei Psihologilor din Scoli, din Massachusetts, a spus ca elevii de gimnaziu si liceu, se pot lasa foarte usor influentati de imaginile romantate cu vampiri, din filme precum "Twilight", deoarece ele inchipuie un strain si un singuratic (un altfel de om) care cauta dragostea. Lucrurile tin insa mai mult de inadaptare sociala si lipsa de comunicare.

Destui tineri sunt deja internati in spitale de boli mintale, iar anlizele si studiile privind vampirii capata amploare si in randul medicilor, care cauta solutii de vindecare a celor atinsi psihic de isteria paranormalului. Explicatiile medicale nu au ocolit diagnostice ca schizofrenia si gravele tulburari de personalitate.

Numarul celor care, fie se cred vampiri din vechime, fie vor sa devina membri ai unui grup spiritual in care sa se regaseasca, este in continua crestere. Marginalizarea celor cu inclinatii spre acest tip de cultura este foarte periculoasa, prin urmare, cu totii trebuie sa avem grija de lumea in care traim.

Filmele cu vampiri si setea financiara a mass-mediei contemporane

Turism insemnat si imense venituri financiare in orice loc unde "a vietuit un vampir", in castele si in case vechi renumite. Comert amplu cu jocuri video, filme, carti, tricouri si orice alte lucruri care pot fi cumparate. Subiectul se face simtit si in arta, in pictura, in literatura si in industria filmului. Setea de bani nu are scrupule, trecand peste orice potential risc al faptelor prezente asupra celor viitoare.

Filmele artistice cu vampiri au un rol important in raspandirea ideilor legate de vampiri. Cele mai renumite filme sunt: "Nosferatu", al lui Murnau (1922); "Dracula", (1931); "Baiatul pierdut", (1987); "Dracula", al lui Francis Ford Coppola, dupa romanul lui Bram Stoker (1992); "Interviu cu un vampir", dupa romanul Annei Rice (1994).

Serialele de televiziune nu au intarziat nici ele sa apara, spre deliciun spectatorilor "insetati" de paranormal, cu toate riscurile psihice pe care le implica aceasta "sete". Astfel, amintim aici urmatoarele seriale: "Buffy, ucigasa de vampiri", a lui Joss Whedon; "Jurnalele vampirului", (2009); "Adevarat sange", (2008).

Cel mai recent film cu vampiri si varcolaci, "Twilight", realizat dupa cele patru volume scrise de Stephenie Meyer, are o priza teribila la publicul tanar, in special la adolescentii subculturilor si al stilului emo. Filmul regizat de Catherine Hardwicke, infatiseaza o abordare moderna a unei povesti de dragoste dintre un vampir si o fata normala.

Intentia celor care toarna filmul "Twilight" este aceea de a aduce pe marile ecrane imagini stilizate, romantate si "foarte fierbinti" de vampiri, anume de a incanta publicul feminin. Acestia vorbesc prin personajul negativ din film, anume prin Cam Gigandet, spunand: "Vampirii sunt sexy cu siguranta. Misterul care ii inconjoara este ceea ce ii face sexy."

Setea de paranormal si atotputernicie a omului va duce la mari isterii si comportamente anormale, iar rezultatele vor infatisa multe depresii si labilitati psihice.

Uitandu-ma la asemenea materiale, pentru analiza, iar nu din curiozitate sau placere, i-as intreba pe aceia dintre crestini, care urmaresc asemenea materiale:

Unde este Dumnezeu?!

Unde este smerenia?!

Unde este omul cel zidit de Dumnezeu, dupa chipul si asemanarea Sa ?!

Teodor Danalache

Vampirii

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 8082

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Comentarii (3)

  • kat tun Postat la 2010-09-20 19:37

    analiza este interesanta, pacat ca se rateaza concluzia articolului... adevaratul obiectiv nu este exploatarea comerciala a subiectului vampirilor, ci insamantarea ideii ca cel rau poate fi sexy si chiar bun dintr-o anumita perspectiva! este una din pietrele care paveaza drumul oamenilor spre iad si pregateste venirea anticristului la comanda guvernului mondial si a bisericii unice. din pacate, nici pe portalurile religioase, nu se mai spun lucrurile in clar, asta este efectul bombardamentului mediatic, in care cel care spune adevarul in clar si pana la capat este intotdeauna prezentat ca nebun. exista o serie lunga de filme americane prin care se creeaza aceasta teama oamenilor contemporani de a mai asculta profetii!

  • Smaranda Messalina Postat la 2010-09-20 15:34

    N-am reusit sa citesc pana la capat, autorul articolului este incredibil de prost documentat - Contesa Bathory nu era nebuna si nici criminala, nu a murit zidita, ci de moarte buna in patul dansei, iar motivul pentru care s-au scornit toate astea este ca regele si un apropiat al contesei ii datorau bani. Asa ca au intentat proces, unde au fost respinse acuzatiile aberante de mai sus, intr-un final insa reusind sa o marginalizeze pe contesa, care a fost fortata sa se retraga pe domeniul ei. Faptul ca vehiculati legende fara cea mai mica acoperire istorica va decredibilizeaza. Si nu mai folositi cuvantul "analiza"cand dvs nu reusiti nici macar sa verificati o sursa

  • mihai bogdan neagaPostat la 2010-09-16 20:29

    perfect adevarat

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE