Citat:
În prealabil postat de Fani71
Care dintre argumente?
Sarcina a fost doar un exemplu, dar se pot gasi si altele.
Orcium, am spus si ca nu regula primeaza, ci duhul. Regula este acolo ca sa ajute, dar daca devine scop in sine dauneaza.
Ca dovada, tot despre post vorbim aici, cand era vorba de pacate si influenta lor asupra urmasilor. Pentru multi, nerespectarea unei reguli de post este un pacat echivalent cu rautatea, barfa etc.
Eu tot incerc sa va amintesc de Evanghelie.. Uitati-va ce spune Hristos despre Sabat, despre Lege si Har, despre libertatea crestinului.. Am sa fac o colectie de pasaje intr-una din zilele astea.
|
Eu stiam de litera si duhul...
Postul consta din retinerea de la anumite alimente si infranarea de la cele rele, printre care si barfa; si imbinarea cu rugaciunea. Deci a tine post de dragul postului, fara a ne retine de la fapte, vorbe si ganduri rele, precum si fara rugaciune, inseamna ca ne chinuim trupul inutil si nu obtinem nimic. Un castig tot este, caci corpul are nevoie de pauze de refacere. Deci POST, INFRANARE si RUGACIUNE.
Dar pentru a sti acest lucru e nevoie doar de a citi Sfintii Parinti referitor la Post. Pe mine scrierile vest-europene ma deruteaza si ca limbaj si ca continut, si de aceea agreez scrierile ortodoxe din rasarit, caci au o unitate de vedere si un limbaj simplu si precis.