Citat:
În prealabil postat de Erethorn
În al doilea rând, înțeleg că dumneavoastră vă referiți la înțelegerea caracterului sacramental al Euharistiei, adică o conștientizare a prezenței lui Cristos în pâinea și vinul consacrate.
Ori, aici nu vorbim despre înțelegere în sens cognitiv, intelectual, decât în mică măsură (ce, dumneavoastră înțelegeți cum se întâmplă acest lucru ?!), ci de credință.
În ritul apusean, preotul, înainte de a împărtăși, are datoria să verifice acest aspect, măsura în care cel împărtășit, fie copil, fie adult, crede că primește Trupul Domnului.
Înainte de a cumineca pe fiecare credincios care stă la rând (chiar dacă îl cunoaște personal și l-a împărtășit de sute de ori, chiar dacă e fratele său) preotul ridică ostia și rostește "Trupul lui Cristos"; și până când credinciosul nu spune "Amin", nu este împărtășit.
|
Haideti sa fim seriosi,
este o pura formalitate si nu o testare a intelegerii si un copil de 3 ani, 2 ani daca e mai istetz, poate spune "Amin" chiar si fara sa inteleaga despre ce este vorba acolo.
In ceea ce priveste conceptul de "trupul si sangele lui Hristos" sunt si adulti care nu-l inteleg, deci..
Citat:
Atenție, preotul nu întreabă: "Crezi în transubstanțiere ?", sau "știi la ce verset se relatează în Evanghelie instituirea Euharistiei ?".
|
Exact, deci nu vorbiti mai sus de o varsta a intelegerii ci vorbiti despre
varsta la care poate spune cuvantul "amin" intr-un context predefinit.
Citat:
Atenție: Curăția lăuntrică a copilului, adică faptul că, nefiind capabil de păcate de moarte, nu și-a pierdut starea de har conferită la Botez, nu înseamnă o minimalizare a importanței Euharistiei.
|
Ba cum sa nu, din moment ce dl. Mihnea declara sus si tare ca
Sf. Impartasanie nu-i aduce practic copilului nici un beneficiu...
Citat:
Dimpotrivă, copilul va participa la această Taină cât mai curând posibil, cât de repede sunt îndeplinite condițiile cerute de Biserică.
|
Conditii fara doar si poate formale din ceea ce spuneti mai sus..