Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia
Serios, ca si aconfesional, deci cit de obiectiv se poate, pot spune ca oricine il citeste pe Grigore Palama ajunge la concluziile date de Decebal. E logica si bun-simt in stare pura.
|
Eu inteleg ca esti subiectiv pentru ca sustii acelasi punct de vedere cu Decebal, dar nu vezi ce scrie acolo? Am raspuns la acel mesaj cu cateva zile in urma, dar cu Decebal nu ai cum sa te intelegi, de cand a reintrat pe forum sustine tot felul de aiurerli si pare ca nu a terminat. E in stare sa continue acum cateva luni, cum a facut pe topicul despre Fecioara Maria. Acolo de la inceput a aratat ca nu stie despre ce vorbeste, spunea vreo cinci aiureli, si-a dat seama ca greseste si a ramas cu una pe o tine si azi cred. Si cum are un orgoliu mare nu poate recunoaste cand greseste, chiar daca isi da seama apoi, tot el acuza. Cum e si agresiv si arogant, am hotarat ca e mai bine sa nu il mai bag in seama, asa am procedat cu succes si cu userul catolic MihaiG, Decebal pare copia fidela a acelui user. Chiar am crezut cand a reintrat pe forum ca poate e stilist si nu am stiut pana acum, doar ei sunt asa incrancenati si agresivi.
Am comentat acele citate aici:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...2&postcount=37
Arata-mi tu unde spune Sfantul Grigorie altceva decat ce am spus eu? Decebal interpreteaza citatele cum vrea el, pe celalalt topic facea la fel, eu i-am dat citate, s-au dat si citate clare din Parintele Staniloae, apoi si un duhovnic, un sfant si tot degeaba, tot pe a lui o tinea. Si desi nu a dat nici macar un citat el acuza si ponegrea.
Asadar, citeste cu atentie citatul subliniat din prima parte. Ce spune acolo? In prima propozitie descrie lumina necreata, lumina harului. Spune ca nu e o lumina naturala, care se poate descrie cu ajutorul simturilor (cade sub simturi spune sfantul). Asta desi poate fi vazuta cu ajutorul vazului, cum au facut-o Apostolii. "
Prin urmare, nici nu devine, nici nu se termină, nici nu se descrie și nici nu cade sub simțuri lumina Schimbării la Față a Domnului, chiar dacă a fost văzută cu ochii trupești, pentru scurt timp. "
Acum a doua propozitie, citeste-o cu atentie. "
Prin schimbarea simțurilor care a lucrat-o în ei Duhul, cei îmbunătățiți ai Domnului au fost mutați din cele ale trupului în Duh, adică pe acea tainică lumină, pe care nu o înțeleg cei care zic cuvinte necuviincioase despre ea.”
Ce spune sfantul aici? Se refera la cei ce pot sa lumineze acea lumina a harului, nu la cei ce o vad. Adica sfintii, cum e Sfantul Serafim, Parintele Paisie si altii. Ei, fiind imunatatiti, au fost mutati din cele ale trupului in Duh, si astfel pot sa arate acea lumina. Aici confunda Decebal, crezand ca se refera la cei ce se uita, cand se refera la sfintii care emana acea lumina. Acum intelegi?