Citat:
În prealabil postat de crocomau
Este corect. Invataturile ortodoxe sunt de acord cu faptul ca, sabat = sambata = odihna.
|
Si eu tot spun asta, dar adventistii folosesc doar cuvantul care il doresc. sabat=odihna. De la "odihna" evreii au dat numele zilei a saptea de la Moise, adica ziua se numeste "Odihna". Asa ca nu intotdeauna cuvantul "sabat" e scris cu sensul de zi, ci si de odihna.
Citat:
Adu-ți aminte de ziua Sâmbetei să o sfințești pre ea. Șase zile lucrează și fă toate lucrurile tale. Iar ziua a șaptea este sâmbăta Domnului Dumnezeului tău,." (Ieșirea 20,8-11 versiunea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române 1914).
|
Neaparat editia din 1914. De ce nu folosim si termeni moderni, adu-ti aminte de ziua Saturday, tot ziua aia e. :)
In citatul acesta pentru orice neadventist scrie "adu-ti aminte de ziua de odihna (ziua de sabat)". Iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau (sau ziua de odihna)." Abia dupa aceea evreii i-au pus denumirea zilei de Sabat. Evreii nu au nume ale zilelor, celelalte zile sunt numerale ordinale "ziua intai", "ziua a doua", etc. dovada ca ei le numerotau dupa ce le spusese Moise de sase zile.
Daca evreii stiau de sabat ce rost avea asta cu sase zile, apoi a saptea e odihna, ei nu stiau?
Citat:
In schimb, cuvantul duminica nu-l gasim deloc in Sfanta Scriptura (doar in traducerile falsificate - neconforme cu originalul). Se vorbeste despre ziua intaia a saptamanii. Iar despre ziua intaia a saptamanii (duminica) nu se spune niciodata ca a fost sfintita si binecuvantata
|
Si cuvantul "sambata" poti sa-l cauti mult si bine si nu-l gasesti. "sambata" si "duminica" sunt cuvinte romanesti derivate din latina. Ziua domnului, duminica, e ziua in care s-a schimbat totul, inviind Iisus. Noi respectam exact si porunca de odihna, sase zile (ca sa le si enumar, ca unii vad ca nu le stiu: luni, marti, miercuri, joi, vineri, sambata) lucram si in a saptea zi tinem ziua de odihna, ziua Domnului. Scrie altceva in decalog? Nu. Doar daca traducem cum vrem "odihna=sabat".
In schimb nicunde in Biblie n-am citit despre adventisti.