Rugul Aprins - Icoana Maicii Domnului

Rugul Aprins - Icoana Maicii Domnului Mareste imaginea.

Rugul Aprins trimite la un eveniment din Vechiul Testament, preinchipuind insa una dintre tainele lui Dumnezeu ce aveau sa se petreaca in Noul Testament. Moise vede o lucrare a lui Dumnezeu - un rug arzand si nemistuindu-se - iar noi vedem in aceasta pe Maica Domnului, care a primit in pantecele ei pe Creatorul tuturor, pe Cel necuprins nici macar cu mintea. Pamantul a primit focul dumnezeiesc si nu s-a risipit, omul l-a primit pe Dumnezeu si nu s-a ars, Maica Domnului l-a zamislit pe Hristos, prin lucrarea Duhului Sfant.

Rugul Aprins este si numele unei icoane ce o infatiseaza pe Maica Domnului. Aceasta icoana este praznuita de Biserica Ortodoxa la data de 4 septembrie. Manastirea Sfanta Ecaterina, de pe Muntele Sinai, pastreaza o slujba a Rugului Aprins, scrisa pe manuscris, care inca se mai savarseste, la cererea pelerinilor si la furtuni mari.

Rugul Aprins - Icoana Maicii Domnului

Icoana este usor de recunoscut, ea fiind lucrata in forma unei stele cu opt colturi. Aceste colturi ale stelei inchipuie rugul ce ardea si nu se mistuia, pe care Moise l-a vazut pe Muntele Horeb. Exista unii care mai vad in Rugul Aprins pe crestinii din primele secole, care, oricat de persecutati erau, nu puteau fi total nimiciti.

Dogmatica glasului 2, de la Vecernia de sambata seara, canta: "Trecut-a umbra Legii, cand Darul a venit; ca precum rugul cel aprins nu se mistuia, asa si tu, Fecioara, ai nascut si Fecioara ai ramas. In locul stalpului de foc, a rasarit Soarele dreptatii; in locul lui Moise, Hristos, mantuirea sufletelor noastre."

Ce s-a petrecut pe Muntele Horeb ?

In cartea Iesire (capitolul 3) citim: "Moise pastea turma socrului sau Ietro, preotul Madianului. Odata a manat turma pana dincolo de pustie, si a ajuns la muntele lui Dumnezeu, la Horeb. Ingerul Domnului i S-a aratat intr-o flacara de foc, care iesea din mijlocul unui rug. Moise s-a uitat; si iata ca rugul era tot un foc, si rugul nu se mistuia deloc.

Rugul Aprins - Moise pe Muntele Horeb

Moise a zis: "Am sa ma intorc sa vad ce este aceasta vedenie minunata, si pentru ce nu se mistuie rugul." Domnul a vazut ca el se intoarce sa vada; si Dumnezeu l-a chemat din mijlocul rugului, si a zis: "Moise! Moise!" El a raspuns: "Iata-ma!" Dumnezeu a zis: "Nu te apropia de locul acesta; scoate-ti incaltamintele din picioare, caci locul pe care calci este un pamant sfant." Si a adaugat: "Eu sunt Dumnezeul tatalui tau, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov." Moise si-a ascuns fata, caci se temea sa priveasca pe Dumnezeu.

Domnul a zis: "Am vazut asuprirea poporului Meu, care este in Egipt, si am auzit strigatele pe care le scoate din pricina asupritorilor lui; caci ii cunosc durerile. M-am pogorat ca sa-l izbavesc din mana Egiptenilor, si sa-l scot din tara aceasta si sa-l duc intr-o tara buna si intinsa, intr-o tara unde curge lapte si miere."

Icoana Rugul Aprins - Icoana Maicii Domnului

Biserica Ortodoxa pastreaza neatinsa traditia Sfintilor Parinti si a Sinoadelor Ecumenice, potrivit carora Moise a vazut pe Horeb lumina necreata a lui Dumnezeu (energiile necreate). Acea lumina ce izvora din rugul ce ardea si nu se mistuia, comparata cu lumina de pe chipul si hainele Mantuitorului, la Schimbarea la Fata, este vazuta drept lumina necreata.

Rugul Aprins - Icoana Maicii Domnului

Biserica Ortodoxa a vazut intotdeauna in Rugul Aprins pe Maica Domnului, care a dat nastere Mantuitorului Iisus Hristos, ramanand nevatamata si pururea fecioara. Aceasta imagine a Maicii Domnului apare des in imnografia si iconografia Bisericii.

Spre exemplu, una dintre cantarile Vecerniei de sambata seara (Dogmatica, glas 2) ne-o infatiseaza astfel pe Maica Domnului. "Trecut-a umbra Legii, cand Darul a venit; ca precum rugul cel aprins nu se mistuia, asa si tu, Fecioara, ai nascut si Fecioara ai ramas. In locul stalpului de foc, a rasarit Soarele dreptatii; in locul lui Moise, Hristos, mantuirea sufletelor noastre."

Una dintre cele mai vechi reprezentari ale Maicii Domnului drept Rugul Aprins, ne-o infatiseaza pe aceasta tinandu-L in mana pe pruncul Hristos, in mijlocul unui rug arzand, in partea stanga aparand Moise cu incaltamintea scoasa, caci "locul este sfant". Se crede insa ca cea mai veche icoana a Rugului Aprins se pastreaza inca in Manastirea Sfanta Ecaterina - Muntele Sinai. In aceasta icoana, Isaia o cinsteste pe Maica Domnului si pe Prunc. (imaginea de mai jos)

Rugul Aprins - Isaia si Maica Domnului

Icoana Rugul Aprins este mult cinstita de credinciosi, acestia vazand-o pe Maica Domnului, zugravita pe aceasta, drept ocrotitoarea de incendii. Aceasta se datoreaza unei minuni a Maicii Domnului, petrecuta astfel: Un incendiu a cuprins un grup de case. Oamenii au inceput sa fuga alarmati, doar o femeie stand in genunchi in fata casei si tinand in mana o icoana a Maicii Domnului Rugul Aprins. Casa ii ardea in intregime. A doua zi, desi casele cuprinse de incendiu erau scrum, casa batranei era neatinsa nici de cea mai mica flacara.

Icoana Maicii Domnului "Rugul Aprins" - compozitia icoanei

Cele mai multe icoane cu Rugul Aprins ne infatiseaza un rug aprins stilizat. Acesta ne apare ca doua romburi suprapuse, unul de culoare rosie, inchipuind focul, iar altul de culoare verde, inchipuind rugul. Aceste doua romburi formeaza o stea cu opt colturi, avand in centru pe Maica Domnului cu Pruncul.

In cele patru colturi ale rombului verde se afla simbolurile celor patru Evanghelisti: un inger (Matei), un leu (Marcu), un vitel (Luca) si un vultur (Ioan). Aceste patru simboluri isi gasesc temei in doua carti ale Sfintei Scripturi: Iezechiel 1,10 si Apocalipsa 4,7. In colturile rombului rosu ne apar infatisati arhangheli.

Rugul Aprins - Icoana Maicii Domnului

Compozitia icoanei Rugul Aprins s-a dezvoltat odata cu trecerea vremii. In ultimele variante ale acestei icoane putem vedea patru profetii despre Maica Domnului, din Vechiul Testament: Moise si Rugul Aprins (Iesire 3,2), Isaia si serafimul cu carbunele aprins (Isaia 6,7), Iezechiel si poarta prin care va putea intra doar Domnul (Iezechiel 44,2) si Iacob ce a vazut Scara ce urca pana la cer, pe care urcau si coborau ingerii (Facere 28,12). Maica Domnului ne apare in centru, tinand in dreptul ei scara, vazuta de Iacob putin mai jos. Uneori, in aceasta icoana mai ne apare si Arborele lui Iesei (Isaia 11,1), in partea cea mai de jos a icoanei.

Manastirea Solovki, din Rusia, pastreaza inca o veche icoana cu Rugul Aprins. Pe langa toate trasaturile amintite mai sus, aceasta ne infatiseaza, pe pieptul Maicii Domnnului, Cetatea cereasca Ierusalim: "Ierusalimul cel de Sus." Icoana dateaza inca din secolele XVI-XVII.

Teodor Danalache

13 Octombrie 2010

Vizualizari: 45871

Voteaza:

Rugul Aprins - Icoana Maicii Domnului 5.00 / 5 din 12 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Ana Alexandra AsanduluiPostat la 2015-02-14 18:37

    O icoana care imi este foarte draga!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE