Slujba inmormantarii pentru sinucigasi

Slujba inmormantarii pentru sinucigasi Mareste imaginea.

Atunci cand cineva se sinucide, Biserica este criticata ca nu acorda slujba de inmormantare celui care si-a luat viata. Pentru a intelege de ce Biserica nu savarseste slujba de inmormantare pentru sinucigasi, se cuvine sa facem cateva precizari:

Viata nu este produsul materiei, ci un dar de la Dumnezeu. Din acest motiv, nu avem dreptul sa luam viata nimanui si nici propria noastra viata. Omul este chemat sa ajunga la asemanarea cu Dumnezeu, sa fie intr-o comuniune vesnica cu Dumnezeu. Prin rugaciunile din slujba inmormantarii, Biserica se roaga pentru sporirea comuniunii persoanei trecuta la cele vesnice cu Hristos cel viu. Din moment ce omul refuza sa traiasca viata ca pe un dar in vederea dobandirii mantuirii si se sinucide, Biserica refuza sa mai savarseasca slujba inmormantarii pentru astfel de persoane. Trebuie sa intelegem ca gestul sinucigasului contrazice continutul slujbei de inmormantare.

Daca sinucigasul Ii inchide usa lui Dumnezeu, caci sinuciderea este expresia refuzului deliberat al omului de a fi cu Dumnezeu, atunci putem intelege de ce Biserica se comporta asa fata de sinucigasi atunci cand vine vorba de slujba de inmormantare pentru ei.

Sigur, atunci cand vorbim de persoane bolnave psihic, care nu mai au discernamantul faptelor, Biserica oficiaza pentru ele slujba de inmormantare. Potrivit Canonului 14 al Sfantului Timotei al Alexandriei, preotul are datoria de a cerceta daca cel care s-a sinucis a fost lipsit de discernamant, fiind cu adevarat iesit din minti (adica nu a avut intentia). In Pravila de la Govora din anul 1640 se spune: "Cine se va ucide singur de buna voie, acestuia sa nu i se cante nici sa i se faca pomenirea lui niciodata, iar de va cadea fara voia lui, si va muri, acestuia sa i se cante si sa i se faca pomeniri."

In anul 1949, Sfantul Sinod prin Hotararea nr. 506, privind inmormantarea sinucigasilor, a decis: "Slujba inmormantarii sinucigasilor sa fie facuta numai de catre un singur preot, si nu in locasul sfintei biserici, ci pe marginea gropii, iar preotul sa poarte numai epitrahilul, savarsind slujba dupa ritual redus. Sa nu se traga clopotele si sa nu se tina cuvantari. Celor care s-au sinucis cu buna-stiinta si in integritatea facultatilor mintale nu li se savarseste nici o slujba si sunt ingropati la marginea cimitirului, intr-un loc anume destinat. Pentru sinucigasii iesiti din minti se savarseste slujba inmormantarii pe marginea gropii, dupa un ritual redus. Nu se trage clopotul si nu se tin cuvantari."

Daca Biserica nu savarseste slujba inmormantarii pentru cei care s-au sinucis, nu inseamna ca noi nu ne putem ruga pentru cei care si-au luat viata. Ii putem pomeni in rugaciunile noastre particulare si aveti credinta ca Dumnezeu raspunde rugaciunilor facute din iubire.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

06 Octombrie 2016

Vizualizari: 19631

Voteaza:

Slujba inmormantarii pentru sinucigasi 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Radu AlexandruPostat la 2016-10-07 00:05

    Sfatul părintelui Cleopa legat de pomenirea celor care s-au sinucis: "Dacă doriţi să-l pomeniţi, puneţi mai mulţi prunci sau oameni evlavioşi din familia dumneavoastră în pomelnicul celor adormiţi şi adăugaţi la urmă menţiunea "cu tot neamul lor cel adormit". Şi dacă Dumnezeu consideră că pentru vrednicia lor îi va oferi şi lui iertare sau puţină lumină, El o va face. Dar în numele lui nu puteţi oferi nimic de pomană. Numele lui nu poate fi pomenit la sfintele slujbe." De asemeni, părintele Cleopa spunea că preotul nu poate oficia slujba înmormântării sinucigaşilor, el poate veni doar după ce trupul a fost aşezat în groapă, ca să stropească cu agheazmă." (Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul)

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE