Concert coral SYMBOL

Concert coral SYMBOL Mareste imaginea.


In data de 30 octombrie, la ora 18,00, corul "Symbol" va sustine un concert la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

Corul "Symbol" a fost infiintat in anul 1990 de catre profesorul Jean Lupu cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, aducand o nota de unicitate in peisajul muzicii corale romanesti. Membrii corului sunt elevi, studenti, precum si un numar restrans de absolventi ai unor facultati, cu totii solfegisti si cu credinta in Dumnezeu.

Profesorul Jean Lupu, dirijorul corului "Symbol", a acceptat cu multa bucurie sa acorde un interviu pentru site-ul CrestinOrtodox.ro:

- Domnule profesor, va propun sa incepem cu o invitatie la concert. Ce ne pregateste corul "Symbol" pentru concertul din 30 octombrie?

- In acest concert vom prezenta numai muzica romaneasca. Saptesprezece compozitori de muzica corala plus unul de muzica instrumentala deci optsprezece compozitori vor fi prezentati publicului prin creatiile domniilor lor. Fiecare va fi reprezentat de catre o piesa, cu totii sunt contemporani iar cincisprezece dintre ei vor fi si prezenti in sala. Va dati seama ce raspundere pentru noi sa cantam lucrarile pe care ni le-au incredintat, sa le dam viata chiar in prezenta autorilor!

As dori sa mai semnalez o prezenta a corului Symbol, inainte de acest concert, in data de 22 octombrie, la Catedrala Patriarhala unde vom da raspunsuri la Sfanta Liturghie din Catedrala si raspunsurile noastre vor fi transmise si la Radio Romania Cultural, vor putea fi ascultate de intreaga tara. Este un moment foarte important pentru noi care suntem in contact direct cu cele mai indepartate colturi ale tarii. Desigur au fost si pana acum multe astfel de momente transmise la Radio in urma carora am primit scrisori din nordul Moldovei, din Dobrogea si din alte zone in care oamenii ne cereau sa le transmitem lucrari religioase inregistrate cu corul "Symbol". Va invit si duminica 22 octombrie sa ascultati cum suna Liturghia in glasul copiilor.

- Cine sunt cei care alcatuiesc corul "Symbol"?

- Corul "Symbol" cuprinde copii si tineri din Bucuresti. E vorba de elevi de la scolile generale, de la licee de muzica, de la facultati, absolventi de facultati, cu totii reuniti de dragostea fata de muzica si de credinta in Dumnezeu. Dragostea fata de muzica ii face sa vina de doua-trei ori, cateodata chiar si de patru ori pe saptamana la repetitii iar credinta in Dumnezeu ii face sa cante cu o asa particularitate, cu o asa daruire incat, dupa culoarea vocala si dupa maniera de interpretare, sunt unici.

- Sa ne intoarcem in timp, domnule profesor Jean Lupu. Cum v-a venit ideea infiintarii acestui cor?

- Era imediat dupa Revolutie. Eu dorisem sa infiintez si mai inainte un cor, chiar am consultat pe un preot si mi-a zis:"Daca te doare capul, fa-l!" Am vrut sa fac un cor pe care sa-l numesc cor de muzica veche si-n realitate sa fie de muzica religioasa. Dar m-am speriat, pentru ca avusesem deja cateva necazuri din diferite motive tangente cu acesta, si am amanat. Noroc ca a venit Revolutia si, in martie 1990, am luat hotararea infiintarii acestui cor. Am mers la Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist, mi-a dat binecuvantarea, am inceput sa fac popularizarea intentiei mele si in 18 septembrie 1990 a luat fiinta corul "Symbol". Deci avem peste 16 ani de activitate continua, cu concerte, cu turnee, cu inregistrari, cu slujbe. Spre deosebire de alte coruri de copii si de tineri noi avem in repertoriu si doua Liturghii: "Liturghia" lui Nicolae Lungu si "Liturghia" lui D.D. Stancu. Aceasta din urma chiar ne-a fost dedicata, compozitorul fiind inspirat de corul "Symbol". Compozitorul D. D. Stancu a ascultat o data, in transmisie de la Catedrala Patriarhala, corul "Symbol" si cand a auzit cum suna cantarile Sfintei Liturghii in glasul copiilor s-a hotarat sa compuna special o Liturghie pe care s-o dedice corului nostru.

- Repertoriul corului "Symbol" cuprinde, din cate stiu, si muzica de inspiratie folclorica...

- Da, amprenta nationala la care tinem noi foarte mult vine din doua parti: de la muzica psaltica, unica in zona ortodoxiei, avand la randul ei amprenta folclorului national, si de la cealalta amprenta, cea folclorica. Acestea ne delimiteaza clar cand suntem intr-un festival international cu mii de participanti cum s-a intamplat asta vara la Zamora, in Spania, unde au fost cinci mii de participanti. Se vedea clar dupa ceea ce se canta si dupa modul in care se canta, dupa costumatie de asemenea, care erau romanii. Nu e o lipsa de modestie, e o realitate, am fost foarte "curtati" de catre gazde si de catre viitoarele gazde ale festivalului "Europeada" pentru ca fetele au avut foarte mare succes la acest festival.

- Au fost in toti acesti ani numeroase concerte in tara dar si foarte multe in strainatate. Care au fost cele mai frumoase momente de care va amintiti, care au fost cele mai mari succese?

- Sunt foarte multe succese si foarte multe momente deosebit de calde care m-au facut sa stau cu un nod in gat de emotie dar as evoca unele care au tangenta cu patriotismul. Eram in 1994 la Ekaterinburg, in Rusia. Erau acolo 37 de formatii din tot atatea tari reprezentate. Cand am intrat in sala in care trebuia sa se deschida Festivalul "Pamantul, casa noastra comuna" toate drapelele nationale erau arborate numai cel romanesc lipsea. Semnaland acest lucru organizatorilor, ni s-a spus: "Nu-i nimic. Lasati... Mai intai sa facem audierea formatiilor pentru a concepe concertul de deschidere". Regizorul acestui concert de deschidere a ascultat cele 37 de formatii si dupa ce a auzit cum suna corul "Symbol", drapelul romanesc, tricolorul, a aparut in centru in dreapta drapelului rusesc. Ne-a dat o satisfactie extraordinara. Sau... tot acolo la Ekaterinburg, la Filarmonica pentru tineret (ei au o Filarmonica speciala pentru tineret cu 270 de salariati pusi in slujba educatiei muzicale a tinerilor din zona) eram planificati cu un concert in cadrul festivalului si, cand ne-au prezentat, am dat putin draperia la o parte sa vad ce este in sala. Era rumoare, tineri care alergau... cum sunt tinerii. In momentul in care s-a deschis cortina toata lumea s-a asezat pe scaune, a fost o receptare a mesajului artistic cum rar mi-a fost dat sa intalnesc si la final vad ca se indreapta spre scena un sir indian de vreo 15 doamne. Vine prima la mine, imi intinde mana, ii intind mana, imi zic:"Vor sa ma felicite" si vad ca vrea sa-mi sarute mana. Mi-am retras mana, doamna respectiva nu renunta asa ca pana la urma am cedat si toate au venit si mi-au sarutat mana. Dupa aceea delegatul care insotea formatia noastra m-a dojenit spunandu-mi ca trebuia sa le las de la inceput sa-mi sarute mana, explicandu-mi ca acesta este obiceiul local, exprimand recunoasterea valorii supreme a unui artist. Asa se marcheaza la ei. N-am sa uit toata viata acele momente. Si-n Occident am avut succese extraordinare. Imi amintesc de exemplu ca la Catedrala "Saints Michel et Gudulle", cea mai mare catedrala din Bruxelles, am avut un concert de colinde in decembrie 2000. Inaintea noastra evoluasera alte formatii din diferite tari. Catedrala este imensa. Lumea se plimba, comenta, admira... erau si expozitii cu Craciunul din diferite tari si lumea, bineinteles, avea ce sa discute. A intrat corul "Symbol" si, dupa prima piesa, s-au adunat vreo 500 de oameni care s-au asezat pe banci. Dupa cea de-a doua piesa se umpluse Catedrala si era o liniste extraordinara, deplina. Dupa cea de-a treia piesa era puhoi de lume si in picioare, pana langa formatie, si ceea ce ne-a impresionat si pe mine si pe copii a fost ca, in apropierea noastra, un domn semnalase acasa prin telefon concertul nostru si, cu telefonul deschis tot timpul, transmitea concertul nostru familiei sale.

O alta aparitie a noastra cu totul deosebita a fost participarea noastra la o cununie in Oslo, in Norvegia. O romanca s-a casatorit cu un norvegian din Oslo si a vrut ea sa aiba o amprenta romaneasca in toata acea intamplare. A intrat pe site-ul Patriarhiei si a auzit corul "Symbol" . Si-a dorit foarte mult ca acest cor sa cante la cununia ei religioasa. A luat legatura cu mine, am alcatuit o trupa de douasprezece fete pentru ca o deplasare a unui numar mai mare ar fi implicat costuri foarte ridicate. A fost foarte impresionant. Cand noi am inceput sa cantam sus in cafas: "Vino, vino din Liban mireasa" si toate celelalte cantari ale cununiei specifice din Biserica Ortodoxa cei prezenti au amutit. Toti norvegienii si-au rasucit capetele spre cafas in loc sa priveasca spre Altar. Interventiile noastre alternau cu orga si cu trompeta. Eram acolo si ortodocsi si protestanti. La final, dupa ce am cantat: "Multi ani traiasca" de Gavril Musicescu, norvegienii ne-au asteptat jos si, stiind ca suntem romani, ne vorbeau in franceza. O doamna spunea intr-una: "Incroyable! Incroyable! Incroyable! (Incredibil! Incredibil! Incredibil!). A fost si acesta un moment deosebit dar sunt sute, sute de astfel de momente pline de emotie.

- Domnule profesor, de ce ati ales sa lucrati cu copiii, cu tinerii?

- Asta am facut o viata. Pentru un muzician, pentru un dirijor, un cor mixt da mai multe satisfactii, acesta este un instrument plenar. Corul de copii si tineri, cum e corul meu, este un cor de voci egale care are limitele sale de expresie. Are si plusurile sale insa. Suavitatea corului de copii, suavitatea vocilor lor n-o gasesti intr-un cor mixt. Puritatea sufletului lor se exprima si in aceasta suavitate, mai ales ca eu insist pe acest aspect. Dupa ce dam viata unei piese eu le cer "sa si puna la treaba piesa respectiva", adica nu e destul sa-i dea viata, trebuie s-o puna sa lucreze, adica sa actioneze asupra interiorului ascultatorului. Daca de la artist nu sare o scanteie de pe scena, in sala nu se va aprinde flacara. Trebuie sa se aprinda flacara artistica din scanteile care sar de la noi si copiii inteleg acest lucru si, desigur, o particularitate a corului "Symbol" este aceea de a canta cu traire, cu participare.

- Cam cate generatii de tineri s-au succedat in corul "Symbol"?

- Oh, se succed mereu. Aceasta este o mare problema a corului meu si a tuturor corurilor de copii si tineri, trebuie sa mentii nivelul pe care l-ai stabilit schimband trupa din mers. In fiecare an, in septembrie si in ianuarie, eu mai intregesc formatia pentru ca unii se casatoresc, unora serviciul nu le mai permite sa vina, altora li se schimba vocea atat de mult incat nu mai corespund, asa ca tot timpul este o primenire in cor. Ma intereseaza sa vina copii de calitate. Vedeti, in corul "Symbol" nu este destul sa ai aptitudini muzicale, trebuie sa mai pui pret si pe problemele educative. La noi educatia este o preocupare permanenta. Eu am fost toata viata dascal si nu pot sa fac abstractie de acest lucru. Nu sunt cicalitor, la noi e ca-n familie dar e destul o privire, un zambet, o aluzie. La noi niciodata n-a disparut un capat de ata desi am facut atatea turnee si tabere de lucru. Mergem la Busteni in fiecare an cate 8-10 zile. Este corectitudine si datorita faptului ca acesti copii care raman in corul"Symbol" provin din familii a caror grija se indreapta si spre educatie, nu numai spre spre informatie si spre partea exterioara a lucrurilor.

- Ei vin in majoritate din familii crestine?

- Din familii crestine, dar vreau sa va spun ca la noi se poarta ecumenismul. Nu avem numai ortodocsi, sunt si doua fete catolice, sunt si doua fete protestante, am avut chiar si din cultul mozaic. Am povestit acest lucru superiorilor mei si e un castig pentru ortodoxie faptul ca muzica noastra ii atrage si pe ei. Sa vezi si un protestant si un catolic cantand Liturghia, cu participare, cu traire, nu asa...laturalnic, este intr-adevar o izbanda si rugaciunea din biserica pentru unirea tuturor bisericilor la noi se implineste.

- Nu toata lumea are posibilitatea sau ocazia sa ajunga la concertele dvs. Exista inregistrari cu corul "Symbol"?

- Da, avem CD-uri, avem casete, mai nou facem numai CD-uri, acestea se gasesc pe la diferite biserici, la magazinul bisericesc de la poalele Dealului Mitropoliei dar, cel mai sigur, toate titlurile se gasesc la noi. Corul "Symbol" isi are sala de repetitie si magazia la sala Corului mare al Patriarhiei, in Palatul Patriarhal.

- Se apropie asadar concertul de la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania din 30 octombrie, in cladirea Muzeului "George Enescu", pe Calea Victoriei. Ce alte proiecte aveti pana la sfarsitul acestui an?

- Avem mai multe proiecte, unul este deosebit, concertul de la Ateneul Roman. Noi, in fiecare an, avem doua concerte incluse in stagiunea de concerte a Filarmonicii. In 10 decembrie este cel de-al doilea concert al corului "Symbol" din cadrul stagiunii Filarmonicii, este un concert educativ la ora 11,00 dimineata, in data de 10 decembrie.

- Va veni si vremea colindelor. Unde va canta corul "Symbol"?

- Cu acest concert de la Ateneu deschidem stagiunea de concerte de colinde. Raspundem tuturor invitatiilor, avem biserici care ne-au "angajat" deja, vom canta si la Banca Nationala a Romaniei. Noi raspundem la orice alta solicitare pentru ca in anumite situatii nu e nevoie sa duc tot corul, il impart in asa fel incat sa ducem mesajul nostru in cat mai multe locuri. Eu am convingerea mea ca lumina nu trebuie tinuta sub obroc, lumina trebuie sa fie difuzata, sa lumineze in preajma. Lumanarea este valoroasa numai daca se consuma. Daca sta in sertar e doar un bun potential, nu este un bun efectiv.

- Domnule profesor Jean Lupu, cei care au plecat din corul "Symbol" din cauza varstei, a serviciului, s.a.m.d., au continuat o cariera muzicala, s-au afirmat unii in acest domeniu, mai tin legatura cu dvs. si cu corul?

- Da, tinem legatura cu majoritatea dintre ei. Ma bucura ca destul de multi canta in continuare in diferite alte formatii. Aici este avantajul acelor formatii. Eu ii cresc, ii formez si ei ii iau gata formati. Unii canta in "Madrigal", altii canta in Corul "Preludiu", canta in Corul Patriarhiei, in Corul Radio, in fel si fel de alte formatii din Bucuresti dar sunt si absolventi de Conservator, sunt profesori de muzica la ora actuala crescuti din randul "symbolistilor". Unii sunt chiar solisti consacrati de muzica culta, cum este Cleopatra Ilie care este in America si si-a facut o scoala de muzica a ei, apoi Elena Cojocaru, mare solista. Un alt nume este Paula Andrei. Sunt studenti sau absolventi de Conservator dar si studenti sau absolventi de Teologie, foarte multi au mers la Teologie. Unii dintre ei sunt la ora actuala chiar dirijori de formatii corale cum este de exemplu Dan Vacarescu. El are un cor celebru la Constanta si il astept sa colaboram in continuare.

- Au loc intalniri intre generatii in concert?

- La toate concertele aniversare noi am facut intalnirea acestor generatii, pe scena si apoi la un "pahar de vorba", si la 5 ani si la 10 ani si la 15 ani. La 15 ani, va dati seama, au aparut mamici, tatici, unii cu barba, sa nu-i mai recunosti.

- Domnule profesor Jean Lupu, va multumesc si va doresc in continuare mult succes impreuna cu corul "Symbol"!

- Va multumesc si eu si va asteptam la concertele noastre.

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

Vezi GALERIE FOTO - Corul Symbol
Asculta AUDIO - Corul Symbol

Corul Symbol

 

 

 

25 Iulie 2012

Vizualizari: 11478

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE