Corala Sfantul Apostol Andrei a Preotilor din Capitala la vremea colindelor

Corala Sfantul Apostol Andrei a Preotilor din Capitala la vremea colindelor Mareste imaginea.



Corala "Sfantul Apostol Andrei" a Preotilor din Capitala la vremea colindelor

Colinde, colinde, e vremea colindelor. Corala "Sfantul Apostol Andrei" a Preotilor din Capitala a poposit duminica, 17 decembrie, la Parohia "Sf. Vineri"- Drumul Taberei din Capitala, chiar in catedrala noua care s-a inaltat, pentru a-i colinda pe enoriasii acestei biserici, dar si pe credinciosii care, auzind de concert, au venit in numar foarte mare, imensa catedrala devenind practic neincapatoare.

Pentru cei care stiu mai putine lucruri despre aceasta corala trebuie sa subliniem faptul ca a sustinut mai multe concerte in tara si in Capitala (la Sala Radio a Societatii Romane de Radiodifuziune si la Palatul Patriarhal) iar in ultimii ani, de Sfintele Pasti si de Craciun au avut loc traditionalele intalniri cu Parintele Teoctist - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si cu Sfantul Sinod al BOR.

Corala Sfantul Apostol Andrei

L-am rugat pe dirijorul corului, conferentiar universitar doctor Valentin Gruescu, sa ne impartaseasca cateva ganduri legate de activitatea acestei corale:

Corala "Sfantul Apostol Andrei", a Preotilor din Capitala isi desfasoara activitatea sub egida Patriarhiei Romane pe care o reprezinta, aflandu-se sub directa obladuire si binecuvantare a parintelui Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Corala Ortodoxa Romana "Sfantul Apostol Andrei" s-a nascut in anul 1946, la initiativa catorva dintre cei mai inzestrati slujitori ai Sfantului Altar, si deopotriva, ai cantului bisericesc ortodox.

Corala Sfantul Apostol Andrei


Vremurile grele pentru viata si activitatea bisericeasca - in acea perioada, precum si in anii ce au urmat, pana in 1989 - nu numai ca nu au distrus esenta crestina a poporului roman, mai mult chiar, cu indarjire, forta, sacrificii, vointa, rezistenta si speranta, adancimea spiritului duhovnicesc a temerarilor momentului a creat stari compensatorii suplimentare, capabile a inalta sufletele credinciosilor si in clipele dinafara savarsirii Sfintelor Liturghii. Este aceasta una din ratiunile majore ale infiintarii si activitatii Coralei, in esenta constituirii careia preacucernicii preoti bucuresteni au oferit tuturor un exemplu cuceritor al daruirii de sine in folosul credintei ortodoxe exprimate deopotriva si in arta cantului extraliturgic, dedicat si el, de muzicienii romani, Bunului Dumnezeu. In felul acesta, repertorii psaltice si repertorii corale polifonice au rasunat in lacasurile ortodoxe bucurestene o jumatate de secol, prin glasul celor ce nu se desparteau decat pentru a savarsi separat, Sfanta Liturghie - fiecare in Biserica pastorita de el.

Alaturi de Preoti, in Corala s-au adunat cu pricepere, evlavie si daruire tinereasca mireni, cantareti de la strana si cafas, doctori, ingineri, avocati, profesori, studenti de la diverse Facultati, mai cu seama de la Conservator, sau tineri teologi, seminaristi, numitorul comun al tuturor insemnand dragostea fara margini pentru inaltarea spiritului prin muzica Bisericii noastre bimilenare.

Corala Sfantul Apostol Andrei



Nu degeaba numele sub care se desfasoara consecvent o asemenea activitate este oferit de insusi patronul spiritual al increstinarii neamului romanesc, Sfantul Apostol Andrei.

Avand in vedere extrem de scurta perioada dintre sarbatorirea - in ultima zi de noiembrie a fiecarui an - a Sfantului Apostol Andrei pe de o parte, si marea Sarbatoare a Nasterii Domnului nostru, Iisus Hristos, prilej minunat al Concertelor traditionale cu Colinde de Craciun, pe de alta parte, Corala "Sf. Ap. Andrei" a Preotilor din Capitala obisnuieste ca la fiecare Concert de Craciun sa includa in repertoriul sau atat Troparul Sfantului Andrei, lucrare eminamente psaltica, apoi lucrari dedicate bucuriei Nasterii Domnului, dar si colinde specifice trecerii intr-un nou An. Membrii Coralei sunt si organizatori ai Concertelor pe care - cu schimbul - le pot gazdui in bisericile lor, fie de Paste, fie de Craciun, dupa posibilitati.

In ultimii ani, Corala "Sf. Ap. Andrei" a putut fi audiata si "in direct", de catre intreaga tara, prin postul "Romania Cultural", in desfasurarea "pe viu" a unor mari concerte-spectacol de factura poetic-muzicala in care pe scena amfiteatrelor "Mihail Jora" sau "Alfred Alessandrescu" se intalneau in seri de cantare si recitare, de inaltatoare simtire religioasa, marii nostri actori si marii nostri preoti si muzicieni.

Corala Sfantul Apostol Andrei



Se cuvine sa rostim, nu fara de sfiala si admiratie, cateva din numele majore ale celor ce au pus si pun temelii de omenie, spirit duhovnicesc, si soliditate organizatorica acestei minunate gradini de suflete curate care este Corala Ortodoxa Romana "Sfantul Apostol Andrei", dintru infiintare, sub bagheta neobositului preot Ion Delcea si pana in prezent, cand la pupitrul acesteia se afla conf. univ. dr. Valentin Gruescu, profesor de dirijat coral si vocal-simfonic la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Sa cinstim deci, cu recunostinta si admiratie, osardia preotilor ce au reimprospatat din anul 1999 istoria Coralei: pr. Ion Banateanu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Necula, pr. Ioan Radulescu, dar si spiritul entuziast al celor ce, fie pe caldura torida, fie pe viscol si troiene, cu repetitii tenace si vointa barbateasca, au facut din sala de repetitii "Nicolae Lungu" a Patriarhiei Romane o Catedrala de sunet, lumina si speranta, cu gandul spre succesul noilor si mereu noilor concerte: pr. Marian Constantinescu, pr. Iacob Ormenisan, pr. Mihai Stavara, pr. Dragos Stoica, pr. Dumitru Catoi, pr. Marin Comanescu, pr. Stelian Ionascu, pr. Mihai Popescu, pr. Vasile Alexandru, pr. Alexe Stefan-Tanior, pr. Nicolae Burlan, pr. Stelian Lupsor, pr. Tudor Gheorghe, sau decanul de varsta si experienta in arta cantului bisericesc, Nicolae Voicu-Voinesti, unul dintre cei ce au stat si la baza initialei formule a Coralei barbatesti "Te Deum Laudamus", alaturi de actualul sau prieten si dirijor de la CORSA.

Corala Sfantul Apostol Andrei



Unul din momentele majore ale sfarsitului de an 2006 a fost pentru aceasta formatie de preoti si muzicieni sublima ocazie de a concerta intr-una din cele mai noi si maiestuoase biserici ce de curand s-au inaltat in Bucuresti: "Sfanta Vineri" - Dr. Taberei. O adevarata Catedrala de muzica si traire duhovniceasca in locasul cel nou de rugaciune ctitorit de neobositul preot Nicolae Burlan, cel ce zi de zi, ceas de ceas, de ani intregi, cu munca, sacrificiu si speranta a savarsit o opera intru nemurire: o impunatoare si sublima Biserica intr-un autentic stil bizantin. E un simbol frumos de legatura intre Andrei cel de la inceputuri si Catedrala din Drumul Taberei: muzica romaneasca ortodoxa, cea ce inalta inimile credinciosilor ce au umplut pana la refuz marea Catedrala, muzica bizantina ce rasuna in biserica bizantina in cel mai autentic spirit romanesc dedicat Sfintelor Sarbatori ale Nasterii Domnului. Corala Preotilor e la ea acasa, in sufletele tuturor celor pentru care exista si canta, intru vesnica slava lui Dumnezeu."

Corala Sf. Apostol Andrei a Preotilor din Capitala, va sustine in data de 1 ianuarie 2007, la ora 18.00, la Palatul Patriarhal, un frumos concert care le va prilejui membrilor ei si publicului si intalnirea la inceput de An Nou cu Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Raluca Tanaseanu - Radio Romania

 

.

21 Decembrie 2006

Vizualizari: 8865

Voteaza:

Corala Sfantul Apostol Andrei a Preotilor din Capitala la vremea colindelor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE