Aici esti tu si Dumnezeu

Aici esti tu si Dumnezeu Mareste imaginea.

 

"Aici esti tu si Dumnezeu"

Biserica romanilor din Irlanda

 

Irlanda a devenit in ultimii 10 ani o destinatie foarte cautata de romanii dornici sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate. Se estimeaza ca numarul romanilor din Irlanda este in prezent de aproximativ 20.000. In cadrul comunitatii romanesti isi face simtita prezenta, de mai multi ani, si Biserica Ortodoxa Romana,  prin preotul Calin Florea, un adevarat liant al romanilor din aceasta tara.

 

L-am rugat pe Parintele Calin Florea sa ne vorbeasca despre problemele cu care se confrunta romanii de acolo dar si despre activitatea pastoral-misonara pe care Prea cucernicia sa o desfasoara in randul credinciosilor romani. Parintele Calin Florea cunoaste, poate, mai bine decat oricine aceasta "mica Romanie" ce incearca sa prinda radacini in pamanturile Irlandei. Cunoaste bine sperantele fiecarui nou venit, greutatile cu care se confrunta, si este, in egala masura, parinte, duhovnic si sfatuitor.

 

- Prea cucernice Parinte Calin Florea, cum s-a constituit comunitatea romaneasca din Irlanda si cum este ea organizata?

 

-  Comunitatea romaneasca a inceput sa  se constituie dupa 1990. Au fost cateva persoane stabilite aici si  inainte de '90, printre care cativa preoti ortodocsi, dar comunitatea a inceput sa se formeze prin anii '95-'97 cand au inceput sa vina mai multi romani  iar astazi s-a ajuns la 15-20.000 (cifra este  neoficiala), dintre care cam 70-80% sunt, cred eu, crestini ortodocsi.
 

 

Exista doua asociatii romanesti (Comunitatea Romana din Irlanda  si Societatea Romanilor din Irlanda) care acum vor sa fuzioneze.  Romanii, ca de obicei, sunt foarte bine organizati din punct de vedere cultural. Sunt programate destul de  multe spectacole folclorice, dar si diverse intalniri cu personalitati din Romania. Am avut si noi in vizita cateva personalitati din lumea bisericeasca. Incet, incet, incercam sa depasim greutatile, naduful zilei, cum se spune. Se munceste foarte mult pe aici, iar  timpul este foarte limitat pentru activitatile culturale.

 

- Sunt uniti romanii?

 

- Da. In principiu, sunt destul de uniti, poate nu asa cum ar trebui, dar ce sa zic? Fiecare popor are neputintele lui. Noi suntem putin mai dezbinati, dar speram ca Dumnezeu sa ne ajute sa fim mai uniti. Tocmai va spuneam ca cele doua asociatii romanesti incearca sa se uneasca...

 

- Cum sunt perceputi romanii pe piata muncii din Irlanda? Sigur, dvs. fiind parintele spiritual al multora dintre ei, stiti despre ce este vorba.

 

- Nu pot sa afirm ca sunt bine tratati. De multe ori sunt tratati ca niste sclavi. Dar pot sa spun ca sunt foarte apreciati, deoarece intre un roman si un polonez sau unul de alta natie, bineinteles ca este preferat romanul care este si inventiv, dar care poate sa si munceasca in conditii grele. In acelasi timp, pot sa spun ca se abuzeaza de romani...

 

- Cu toate acestea Irlanda este foarte cautata...

 

- Da, este o tara cautata de romani. A avut un "boom" economic dar care acum, se pare, ca incepe sa scada. Romanii vin in continuare, nu asa de multi ca-n ianuarie 2007, fiindca locurile de munca au devenit limitate.

 

- Pana la urma,  ce-i atrage pe romani intr-o tara precum Irlanda?

 

- Cred ca, pana la urma, situatia economica este cea care-i atrage pe romani deoarece in tara conditiile sunt foarte grele. Au fost cateva familii care, stand aici cativa ani, au hotarat sa se intoarca in Romania si dupa cateva luni am avut surpriza, sa-i vad inapoi. N-au reusit sa faca fata cheltuielilor si au revenit. Sigur, unii au venit ca sa-si reintregeasca familia, iar acestia sunt cei mai in  varsta, sunt bunicii celor care s-au stabilit aici dar sunt destul de putini. Cei mai multi au venit sa munceasca, sa-si faca o situatie. Probabil ca 10% din cati sunt aici vor ramane  si se vor integra in societatea asta. Dar cei mai multi au de gand sa plece inapoi, sa intemeieze o afacere acolo in tara, sa nu mai lucreze  la cineva si, asa cum se spune, sa fie propriii  lor stapani.

 

- Contribuie ei la o mai buna cunoastere a valorilor romanesti, stiu sa le promoveze?

 

- In principiu, eu nu prea am contact cu cei care nu stiu sa-si promoveze valorile. M-ati intrebat mai inainte cum sunt priviti romanii. Pot sa spun ca, din punct de vedere social, nu sunt priviti destul de bine, si, de cele mai multe ori, sunt identificati cu cei din categoriile mai sarace care cersesc, care fac prostii iar simpla eticheta de roman te poate pune in dificultate. In general, romanii stiu sa-si prezinte imaginea  mai ales cand pregatesc cate o mancare de sarmale, cu diferite ocazii, si-i invita pe vecinii lor irlandezi. Acestia sunt foarte impresionati de calitatea mancarurilor romanesti.

 

- Exista vreo asociatie romano-irlandeza?

 

- Exista o asociatie a parintilor cu copii adoptati din Romania. Apoi sunt foarte multe familii mixte care se mai intalnesc dar, sincer sa fiu, nu prea am cunostinta sa existe organizatii solide romano-irlandeze.

 

- Biserica a fost si ramane un liant pentru orice comunitate. Cum ii reuneste Biserica Ortodoxa pe romanii din aceasta tara?

 

- In primul rand, incercand sa fim cat mai uniti in Hristos pentru ca atata vreme cat omul este cu Dumnezeu, cu totii suntem uniti, cu totii suntem frati, dar si aici intervin dificultati deoarece romanii trebuie sa munceasca duminica. Irlandezii isi pot permite sa nu munceasca duminica, dar romanii nu-si pot permite fiindca sunt dati imediat afara. Si, ca atare, nici la biserica nu se prea pot prezenta. De aceea e destul de greu sa ne simtim frati unii cu altii. E bine sa folosim aceasta ocazie ca, macar o data pe saptamana, sa ne adunam undeva dupa slujba, sa stam de vorba si sa ne cunoastem mai bine.

 

- Sunteti organizati in parohii...

 

- Da. Avem cateva parohii, una mare in Dublin iar restul sunt in curs de formare in marile orase  ale Irlandei: Cork, Galway, Limerick. Speram sa deschidem una si in Irlanda de Nord, la Belfast, insa, deocamdata, suntem doar in tratative.

 

- Exista in Irlanda lacasuri de cult ale romanilor ?

 

- Ah, aici e durerea noastra pentru ca noi nu avem nici un lacas de cult, deoarece cladirile sunt foarte scumpe, parohia noastra e relativ tanara (de doar sapte ani), si n-am avut timpul necesar sa ne cumparam o biserica. Acum avem o biserica inchiriata. Cheltuielile sunt mai mari decat chiria si incercam sa gasim o biserica de vanzare ca sa putem avea propriul nostru lacas de cult. In acest context, pot sa va spun ca nu prea suntem ajutati.

 

- Cine ar trebui sa va ajute?

 

- Stiu si eu?! Banuiesc ca ar fi o onoare pentru statul roman sa aiba o biserica romaneasca, aici in Dublin, care sa tina de Patriarhia Romana. In acest sens am avut cateva incercari de a intra in legatura cu oficialii din tara. In primul rand a venit un secretar de stat aici, la Ambasada Romaniei, unde am fost si noi invitati, am povestit putin dar  pana la urma n-am avut  nici un rezultat. Cand am spus concret ca avem nevoie de bani, raspunsul a fost negativ. Noi incercam sa facem aici o scoala de religie pentru copilasi, bineinteles in cadrul bisericii noastre, in care sa  se predea cursuri de istorie, de geografie, de limba romana. Am cerut  niste manuale din tara, dar cred ca cererea aceea iar s-a impotmolit in vreun birou si, de cateva luni, nu am primit nici un raspuns. Eu nu cred ca acele manuale sa fie foarte scumpe.

 

- Dincolo de aceste probleme, ce va mai nelinisteste?

 

- As vrea ca oamenii sa inteleaga ca trebuie sa existe si cateva momente acordate vietii spirituale, pentru ca viata este foarte, foarte stresanta si, daca la un moment dat, nu dam la o parte grijile zilei, riscam sa nu le depasim. As fi vrut sa fim un pic mai ajutati de statul roman in problemele organizatorice. Trebuie sa mentionez ca am o colaborare foarte buna cu Ambasada Romaniei. Doamna ambasador Silvia Stancu-Davidoiu este o femeie extraordinara, ne-a ajutat foarte mult, dansa fiind chiar  presedinta onorifica a Comitetului de femei de la noi din biserica. Sigur, noi avem nevoie de ajutor din partea statului, din partea oficialitatilor din tara, stiu si eu, poate un imprumut pe care noi ne putem angaja ca-l returnam sau, stiu eu, alte forme de colaborare... Ramane de discutat.

 

- Parinte Calin Florea, cati romani pastoriti in Irlanda?

 

- Se estimeaza, neoficial, ca sunt 20.000, s-ar putea sa fie mai multi, insa la biserica vin, in fiecare duminica, cateva sute. E o biserica mare in care incap toti, dar eu sunt in contact cu cateva mii de familii.

 

- Cum tineti legatura cu ei? Sunteti unul singur...

 

- Mai am un coleg irlandez care ma ajuta, e un preot ortodox irlandez, si un parinte roman care este aici, dar cu statut provizoriu. Tin legatura cu credinciosii prin telefon sau prin e-mail. De multe ori vorbesc ore intregi la telefon, in special in timp ce calatoresc, pentru ca distanta intre orase este mare, folosesc acest timp ca sa vorbesc cu ei.

 

- Cand v-ati inceput activitatea pastoral-misionara in Irlanda?

 

- Eu am venit in Dublin acum trei ani si jumatate, in ianuarie 2004, insa activitatea de aici a fost inceputa de parintele Calin Popovici. Este un parinte extraordinar. Acum s-a dus la Cluj unde a construit o biserica. Dansul a fost sufletul acestei parohii, a inchegat lucrurile, a inchegat relatiile dintre oameni si pot spune ca am gasit terenul pregatit pentru activitatea mea misionara.

 

- Parinte Calin, daca portile se deschid, daca banii vin, daca oamenii se uita spre comunitatea din Irlanda, ce veti face cu acesti bani, ce proiecte aveti legate de biserica si de comunitate?

 

- In primul rand, achizitionarea unei biserici este vitala pentru noi. Avand o biserica putem sa realizam in  jurul ei diverse activitati. Daca avem o biserica putem avea scoala de duminica, putem avea, repet, o scoala pentru copilasi. Cu tristete spun ca sunt multi copii romani care nu-si mai vorbesc limba.  De multe ori, mergand in familiile romanilor, de exemplu, de Boboteaza cu Crucea, am constatat ca parintii vorbesc  in limba romana si copiii le raspund in limba engleza, limba oficiala din Irlanda. Vedeti, se pierde limba romana, cultura romana. Daca ii intrebi pe copii cine e Stefan cel Mare, putini stiu. Avand o biserica - asta este prima prioritate - putem sa dezvoltam o scoala de religie care, combinata cu alte cursuri, sa fie o scoala romaneasca. E imperativul momentului deoarece copiii ne vor reprezenta pe noi maine. Apoi imi doresc ca acesta parohie sa fie mai inchegata.

 

- Cum "privesc" irlandezii  Biserica Ortodoxa?

 

- Irlandezii sunt destul de credinciosi. Cand te vad pe strada imbracat in reverenda, oamenii in varsta te saluta. Tinerii nu te saluta. Cultura catolica are radacini puternice aici, in Irlanda. Demn de toata lauda este faptul ca avorturile sunt interzise oficial si aceasta datorita Bisericii Catolice. De asemenea, pot spune ca scolile sunt patronate de Biserica. In ceea ce priveste Biserica Ortodoxa, ea este privita, hai sa zic, cu mirare. In primul rand fiindca are o structura bizantina, o muzica bizantina, iar slujbele desi sunt lungi, sunt foarte frumoase. La slujbe au venit putini irlandezi, de obicei au venit prietenii, sotii romancelor sau sotiile romanilor, si au fost foarte impresionati. Dupa o Vecernie la care au participat foarte multi irlandezi, in cadrul unei seri ecumenice, in ianuarie anul acesta,  unul dintre ei mi-a spus: "Vai, ce pacat ca mi-am adus numai aparatul foto si nu mi-am adus si reportofonul ca sa inregistrez muzica asta superba!" Era o muzica de traditie autentic bizantina care se canta la noi in biserica. Si celelalte rituri ale noastre ii impresioneaza. Multi irlandezi au fost si la inmormantare dar si la nunta unde au ramas placut impresionati.

 

- Exista cumva cazuri de convertire la ortodoxie in familiile mixte?

 

- Chiar duminica trecuta am avut doua primiri in ortodoxie: un domn de cincizeci si ceva de ani care a decis ca Biserica Ortodoxa este cea care ii raspunde aspiratiilor cel mai bine si o tanara frantuzoaica ce lucreaza in Irlanda si care se casatoreste cu un baiat din Bistrita. Amandoi au fost primiti, in timpul Sfintei Liturghii, in ortodoxie. A fost un moment frumos! Ei au fost impresionati, cei din biserica au fost de asemenea foarte multumiti vazand ca noii veniti se bucura si se simt bine. Cazuri spectaculoase de convertire nu au fost. Poate ca ortodoxia nici nu exceleaza prin spectaculos ci prin cumintenie si dreapta socotinta.

 

- Cum va pot gasi romanii din Irlanda sau cei din Romania care vor sa vina in Irlanda?

 

- Cei din Romania care vor sa vina in Irlanda, daca au Internet acasa, pot sa gaseasca biserica pe pagina web: www.romanianorthodox.ie sau  pot sa ma gaseasca prin telefon. Telefonul meu este 00353-876148140.  In Dublin, lumea stie unde este biserica romaneasca,  Parohia Inaltarii Sfintei Cruci.

 

- In incheiere, va rugam Prea cucernice Parinte sa le dati romanilor cateva sfaturi duhovnicesti.

 

- Am constatat ca cei care au venit aici la munca au gasit foarte repede Biserica, nu ma refer la cladire sau la spatiul geografic, ci la atasamentul fata de valorile Bisericii. Munca este atat de grea, viata atat de stresanta, societatea cateodata ostila iar la un moment dat devii oarecum depresiv sau destul de amarat si atunci iti dai seama ca Dumnezeu te iubeste si  vii la biserica si aprinzi o lumanare. In clipa aceea totul se schimba . Este o senzatie pe care, de multe ori, in tara n-o poti avea. Acolo esti inconjurat de ai tai. Aici esti tu si Dumnezeu. De aceea, cred ca ar fi interesant pentru fiecare roman din tara sa experimenteze lucrul acesta. Apoi, pentru cei de aici, cred ca cel mai important lucru este sa reprezinte cu cinste valorile romanesti, valorile ortodoxe morale pentru ca suntem o tara si un popor care avem multe de daruit. Important este sa traim noi insine ceea ce trebuie si dupa aceea putem sa daruim si altora.

 

- Va sarutam dreapta, Parinte Calin Florea si va multumim pentru acest interviu.

 

Eu va multumesc. Am fost placut impresionat ca m-ati ales pe mine pentru acest interviu. Poate ca nu eram cel mai in masura deoarece eu privesc lucrurile dintr-un punct oarecum, sa zicem, partinitor, dar va multumesc. Sunt deosebit de onorat ca m-ati ales pe mine. Doamne ajuta!

 

Pusa Roth si Dorina Zdroba

 

 

Pe aceeaşi temă

25 Iulie 2012

Vizualizari: 8831

Voteaza:

Aici esti tu si Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Constanta NitaPostat la 2010-01-21 20:30

    AM AVUT SURPRIZA DE A FI ASCULTATA SI VIZITATA DE PREOTUL CALIN FLOREA IMEDIAT
    DUPA TELEFONUL MEU IN CARE CEREAM AJUTORUL BISERICII IN PRAG DE SARBATORI!
    NU VA POT SPUNE BUCURIA SI TRAIREA DE A VEDEA DUPA 3 ANI IN CASA MEA UN PREOT ROMAN CU SUFLET MARE .....A BATUT CALE LUNGA PINA LA NOI IN CASA(A MERS TREI ORE SI ALTE TREI ORE INTORS) CA SA NE ADUCA CADOURI,ALIMENTE ,BANI SI SA NE SFINTEASCA CASA IN CARE LOCUIM PENTRU SFINTELE SARBATORI! A STAT FOARTE PUTIN ,
    PARCA SIMTIND CA TIMPUL ESTE SCURT PENTRU MINE.(LUCRAM IN ACEA ZI).NU STIU CUM SA-I MULTUMESC ACESTUI OM DEOSEBIT CARE MI-A DESCHIS USA PE CARE AM CREZUTO PIERDUTA DIN PUNCT DE VEDERE SPIRITUAL.(NU ESTE BISERICA ORTODOXA
    DECIT LA TREI ORE DE MERS)PARCA AM REVENIT LA VIATA STIND DE VORBA CU ACEST OM DEOSEBIT (PACAT CA TIMPUL A FOST ASA DE SCURT )CE VREAU SA SUBLINIEZ ESTE CA ACEST INTERVIU IL CARACTERIZEAZA FOARTE BINE PE TRIMISUL DOMNULUI SI INFATISEAZA EXACT CARACTERUL UNUI PREOT ADEVARAT CARE II INTELEGE,II AJUTA SI II RESPECTA PE CEI NEVOIASI NECERIND NIMIC IN SCHIMB DECIT A NE DESCHIDE SUFLETUL SI A ASCULTA INVATATURILE DOMNULUI NOSTRU ISUS! DOAMNE AJUTA!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE