
"Aici esti tu si Dumnezeu"
Biserica romanilor din Irlanda
Irlanda a devenit in ultimii 10 ani o destinatie foarte cautata de romanii dornici sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate. Se estimeaza ca numarul romanilor din Irlanda este in prezent de aproximativ 20.000. In cadrul comunitatii romanesti isi face simtita prezenta, de mai multi ani, si Biserica Ortodoxa Romana, prin preotul Calin Florea, un adevarat liant al romanilor din aceasta tara.
L-am rugat pe Parintele Calin Florea sa ne vorbeasca despre problemele cu care se confrunta romanii de acolo dar si despre activitatea pastoral-misonara pe care Prea cucernicia sa o desfasoara in randul credinciosilor romani. Parintele Calin Florea cunoaste, poate, mai bine decat oricine aceasta "mica Romanie" ce incearca sa prinda radacini in pamanturile Irlandei. Cunoaste bine sperantele fiecarui nou venit, greutatile cu care se confrunta, si este, in egala masura, parinte, duhovnic si sfatuitor.
- Prea cucernice Parinte Calin Florea, cum s-a constituit comunitatea romaneasca din Irlanda si cum este ea organizata?
- Comunitatea romaneasca a inceput sa se constituie dupa 1990. Au fost cateva persoane stabilite aici si inainte de '90, printre care cativa preoti ortodocsi, dar comunitatea a inceput sa se formeze prin anii '95-'97 cand au inceput sa vina mai multi romani iar astazi s-a ajuns la 15-20.000 (cifra este neoficiala), dintre care cam 70-80% sunt, cred eu, crestini ortodocsi.
Exista doua asociatii romanesti (Comunitatea Romana din Irlanda si Societatea Romanilor din Irlanda) care acum vor sa fuzioneze. Romanii, ca de obicei, sunt foarte bine organizati din punct de vedere cultural. Sunt programate destul de multe spectacole folclorice, dar si diverse intalniri cu personalitati din
- Sunt uniti romanii?
- Da. In principiu, sunt destul de uniti, poate nu asa cum ar trebui, dar ce sa zic? Fiecare popor are neputintele lui. Noi suntem putin mai dezbinati, dar speram ca Dumnezeu sa ne ajute sa fim mai uniti. Tocmai va spuneam ca cele doua asociatii romanesti incearca sa se uneasca...
- Cum sunt perceputi romanii pe piata muncii din Irlanda? Sigur, dvs. fiind parintele spiritual al multora dintre ei, stiti despre ce este vorba.
- Nu pot sa afirm ca sunt bine tratati. De multe ori sunt tratati ca niste sclavi. Dar pot sa spun ca sunt foarte apreciati, deoarece intre un roman si un polonez sau unul de alta natie, bineinteles ca este preferat romanul care este si inventiv, dar care poate sa si munceasca in conditii grele. In acelasi timp, pot sa spun ca se abuzeaza de romani...
- Cu toate acestea Irlanda este foarte cautata...
- Da, este o
- Pana la urma, ce-i atrage pe romani intr-o
- Cred ca, pana la urma, situatia economica este cea care-i atrage pe romani deoarece in
- Contribuie ei la o mai buna cunoastere a valorilor romanesti, stiu sa le promoveze?
- In principiu, eu nu prea am contact cu cei care nu stiu sa-si promoveze valorile. M-ati intrebat mai inainte cum sunt priviti romanii. Pot sa spun ca, din punct de vedere social, nu sunt priviti destul de bine, si, de cele mai multe ori, sunt identificati cu cei din categoriile mai sarace care cersesc, care fac prostii iar simpla eticheta de roman te poate pune in dificultate. In general, romanii stiu sa-si prezinte imaginea mai ales cand pregatesc cate o mancare de sarmale, cu diferite ocazii, si-i invita pe vecinii lor irlandezi. Acestia sunt foarte impresionati de calitatea mancarurilor romanesti.
- Exista vreo asociatie romano-irlandeza?
- Exista o asociatie a parintilor cu copii adoptati din
- Biserica a fost si ramane un liant pentru orice comunitate. Cum ii reuneste Biserica Ortodoxa pe romanii din aceasta
- In primul rand, incercand sa fim cat mai uniti in Hristos pentru ca atata vreme cat omul este cu Dumnezeu, cu totii suntem uniti, cu totii suntem frati, dar si aici intervin dificultati deoarece romanii trebuie sa munceasca duminica. Irlandezii isi pot permite sa nu munceasca duminica, dar romanii nu-si pot permite fiindca sunt dati imediat afara. Si, ca atare, nici la biserica nu se prea pot prezenta. De aceea e destul de greu sa ne simtim frati unii cu altii. E bine sa folosim aceasta ocazie ca, macar o data pe saptamana, sa ne adunam undeva dupa slujba, sa stam de vorba si sa ne cunoastem mai bine.
- Sunteti organizati in parohii...
- Da. Avem cateva parohii, una mare in
- Exista in Irlanda lacasuri de cult ale romanilor ?
- Ah, aici e durerea noastra pentru ca noi nu avem nici un lacas de cult, deoarece cladirile sunt foarte scumpe, parohia noastra e relativ tanara (de doar sapte ani), si n-am avut timpul necesar sa ne cumparam o biserica. Acum avem o biserica inchiriata. Cheltuielile sunt mai mari decat chiria si incercam sa gasim o biserica de vanzare ca sa putem avea propriul nostru lacas de cult. In acest context, pot sa va spun ca nu prea suntem ajutati.
- Cine ar trebui sa va ajute?
- Stiu si eu?! Banuiesc ca ar fi o onoare pentru statul roman sa aiba o biserica romaneasca, aici in
- Dincolo de aceste probleme, ce va mai nelinisteste?
- As vrea ca oamenii sa inteleaga ca trebuie sa existe si cateva momente acordate vietii spirituale, pentru ca viata este foarte, foarte stresanta si, daca la un moment dat, nu dam la o parte grijile zilei, riscam sa nu le depasim. As fi vrut sa fim un pic mai ajutati de statul roman in problemele organizatorice. Trebuie sa mentionez ca am o colaborare foarte buna cu Ambasada Romaniei. Doamna ambasador Silvia Stancu-Davidoiu este o femeie extraordinara, ne-a ajutat foarte mult, dansa fiind chiar presedinta onorifica a Comitetului de femei de la noi din biserica. Sigur, noi avem nevoie de ajutor din partea statului, din partea oficialitatilor din tara, stiu si eu, poate un imprumut pe care noi ne putem angaja ca-l returnam sau, stiu eu, alte forme de colaborare... Ramane de discutat.
- Parinte Calin Florea, cati romani pastoriti in Irlanda?
- Se estimeaza, neoficial, ca sunt 20.000, s-ar putea sa fie mai multi, insa la biserica vin, in fiecare duminica, cateva sute. E o biserica mare in care incap toti, dar eu sunt in contact cu cateva mii de familii.
- Cum tineti legatura cu ei? Sunteti unul singur...
- Mai am un coleg irlandez care ma ajuta, e un preot ortodox irlandez, si un parinte roman care este aici, dar cu statut provizoriu. Tin legatura cu credinciosii prin telefon sau prin e-mail. De multe ori vorbesc ore intregi la telefon, in special in timp ce calatoresc, pentru ca distanta intre orase este mare, folosesc acest timp ca sa vorbesc cu ei.
- Cand v-ati inceput activitatea pastoral-misionara in Irlanda?
- Eu am venit in
- Parinte Calin, daca portile se deschid, daca banii vin, daca oamenii se uita spre comunitatea din Irlanda, ce veti face cu acesti bani, ce proiecte aveti legate de biserica si de comunitate?
- In primul rand, achizitionarea unei biserici este vitala pentru noi. Avand o biserica putem sa realizam in jurul ei diverse activitati. Daca avem o biserica putem avea scoala de duminica, putem avea, repet, o scoala pentru copilasi. Cu tristete spun ca sunt multi copii romani care nu-si mai vorbesc limba. De multe ori, mergand in familiile romanilor, de exemplu, de Boboteaza cu Crucea, am constatat ca parintii vorbesc in limba romana si copiii le raspund in limba engleza, limba oficiala din Irlanda. Vedeti, se pierde limba romana, cultura romana. Daca ii intrebi pe copii cine e Stefan cel Mare, putini stiu. Avand o biserica - asta este prima prioritate - putem sa dezvoltam o scoala de religie care, combinata cu alte cursuri, sa fie o scoala romaneasca. E imperativul momentului deoarece copiii ne vor reprezenta pe noi
- Cum "privesc" irlandezii Biserica Ortodoxa?
- Irlandezii sunt destul de credinciosi. Cand te vad pe strada imbracat in reverenda, oamenii in varsta te saluta. Tinerii nu te saluta. Cultura catolica are radacini puternice aici, in Irlanda. Demn de toata lauda este faptul ca avorturile sunt interzise oficial si aceasta datorita Bisericii Catolice. De asemenea, pot spune ca scolile sunt patronate de Biserica. In ceea ce priveste Biserica Ortodoxa, ea este privita, hai sa zic, cu mirare. In primul rand fiindca are o structura bizantina, o muzica bizantina, iar slujbele desi sunt lungi, sunt foarte frumoase. La slujbe au venit putini irlandezi, de obicei au venit prietenii, sotii romancelor sau sotiile romanilor, si au fost foarte impresionati. Dupa o Vecernie la care au participat foarte multi irlandezi, in cadrul unei seri ecumenice, in ianuarie anul acesta, unul dintre ei mi-a spus: "Vai, ce pacat ca mi-am adus numai aparatul foto si nu mi-am adus si reportofonul ca sa inregistrez muzica asta superba!" Era o muzica de traditie autentic bizantina care se canta la noi in biserica. Si celelalte rituri ale noastre ii impresioneaza. Multi irlandezi au fost si la inmormantare dar si la nunta unde au ramas placut impresionati.
- Exista cumva cazuri de convertire la ortodoxie in familiile mixte?
- Chiar duminica trecuta am avut doua primiri in ortodoxie: un domn de cincizeci si ceva de ani care a decis ca Biserica Ortodoxa este cea care ii raspunde aspiratiilor cel mai bine si o tanara frantuzoaica ce lucreaza in Irlanda si care se casatoreste cu un baiat din Bistrita. Amandoi au fost primiti, in timpul Sfintei Liturghii, in ortodoxie. A fost un moment frumos! Ei au fost impresionati, cei din biserica au fost de asemenea foarte multumiti vazand ca noii veniti se bucura si se simt bine. Cazuri spectaculoase de convertire nu au fost. Poate ca ortodoxia nici nu exceleaza prin spectaculos ci prin cumintenie si dreapta socotinta.
- Cum va pot gasi romanii din Irlanda sau cei din
- Cei din
- In incheiere, va rugam Prea cucernice Parinte sa le dati romanilor cateva sfaturi duhovnicesti.
- Am constatat ca cei care au venit aici la munca au gasit foarte repede Biserica, nu ma refer la cladire sau la spatiul geografic, ci la atasamentul fata de valorile Bisericii. Munca este atat de grea, viata atat de stresanta, societatea cateodata ostila iar la un moment dat devii oarecum depresiv sau destul de amarat si atunci iti dai seama ca Dumnezeu te iubeste si vii la biserica si aprinzi o lumanare. In clipa aceea totul se schimba . Este o senzatie pe care, de multe ori, in
- Va sarutam dreapta, Parinte Calin Florea si va multumim pentru acest interviu.
Eu va multumesc. Am fost placut impresionat ca m-ati ales pe mine pentru acest interviu. Poate ca nu eram cel mai in masura deoarece eu privesc lucrurile dintr-un punct oarecum, sa zicem, partinitor, dar va multumesc. Sunt deosebit de onorat ca m-ati ales pe mine. Doamne ajuta!
Pusa Roth si Dorina Zdroba
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.