
Arsurile solare sunt cauzate de expunerea prelungita la soare. Cand temperaturile sunt mari, aceasta expunere duce si la febra, dureri de cap, amețeli, varsaturi, tulburari vizuale, dureri musculare etc. si, in cazuri grave, pierderea cunostintei.
Radiatiile ultraviolete sunt de 3 tipuri: UVA, UVB, UVC.
UVA pot penetra stratul de nori, sticla, apa si din acest motiv trebuie sa stim ca nu suntem protejati de ultraviolete in masina sau langa geamuri, deoarece razele de tip UVA le strabat. Ultravioletele de tip C nu penetreaza stratul de ozon. Daca dorim sa ne bucuram de soare, este indicat sa ne alegem produse pentru protectie solara de calitate cu spectru larg de actiune, care sa ne protejeze atat impotriva UVB, cat si impotriva UVA.
Arsurile solare pot fi de gradul I cu roseata, edem si usturimi (ce dispar dupa 2-3 zile) si gradul II cu formarea de basici (flictene), care se sparg sau se resorb in timp.
Din raftul bunicii:
In cazul arsurilor solare, batranii intindeau un strat de iaurt pe toate zonele afectate. Dupa 15 minute, iaurtul era inalturat cu apa rece si se aplicau cataplsame cu cartofi sau morcovi razuiti, stropiti cu ulei de masline.
Un rol calmant il are untul de sunatoare. El se prepara din 500 g flori proaspete. Aceste sunt puse intr-un vas de sticla, peste care se adauga ulei de masline. Este tinut la loc cald timp de 4 saptamani. Apoi se strecoara si se patreaza la rece. Este utilizat ca pansament in cazuri de arsuri.
Se consumau ceaiuri de tei, macese si menta.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.