
In popor, reumatismul este cunoscut sub denumirea de "boala boiereasca", in sensul ca nu te omoara, dar nici nu te lasa sa traiesti fara dureri. Termenul de reumatism include durerile la nivelul incheieturilor, a oaselor si muschilor. Cand avem astfel de dureri, este necesar un control medical, deoarece aceste dureri pot fi provocate de diverse boli.
In trecut, in tratamentul reumatismului se utilizau iodul, arsenicul, salicilatii si colchicina, cu rezultate modeste. Ulterior la acestea s-a adaugat cortizonul si derivatiile acestuia. A urmat indometacinul si multi alti derivati, cunoscuti sub denumirea de antiinflamatoare.
Din raftul bunicii mentionam urmatorul leac pentru durerile reumatice:
Se pune o felie dintr-un catel de usturoi pe locul dureros, iar deasupra cateva crengute de pelin. Inainte de culcare, acestea se leaga deasupra locului dureros. Dimineata se inlatura usturoiul, iar daca pielea s-a iritat, se unge partea afectata cu galbenele. Sunt persoane care recomanda faina de mustar negru (umezita cu apa fierbinte si pusa intr-un saculet de panza pe locul dureros). In loc de faina, se poate folosi si frunzele de branca-ursului, felii de ceapa, praz, musetel si galbenele, hrean ras amestecat cu faina integrala, muguri de plop. In cazuri mai grave se fac impachetari cu foi de varza cruda sau fiarta.
Plantele folosite in ceaiuri, separate sau in amestecuri:
- frunze de salvie, afin, mesteacan, frasin, urzica, nuc, pelin, menta, maghiran, rozmarin, ceapa, coacaz negru;
- flori de soc, arnica, lavanda, trifoi rosu, tei, musetel;
- herba de cretisoara, cimbrisor, coada-calului, sunatoare, papadie, tarhon;
- muguri de pin si de plop negru;
- matase de porumb;
- fructe de ienupar si maces;
- radacini de tataneasa, lemn-dulce, osul iepurelui, patrunjel, leustean, telina, angelica, ghintura;
- scoarta de salcie.
Durerile reumatice sunt mai frecvente la schimbarea vremii si in anotimpurile reci si umede, mai intai la picioare, maini si coloana, si din acest motiv poarta si denumirea de "meteorolog individual".
Nu uitati, mersul pe jos ajuta foarte mult ca incheieturile sa ramana cat mai mult timp functionale.
-
Vine toamna... nu lasa reumatismul sa devina meteorologul de serviciu!
Publicat in : Sanatate si stiinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.