
Copiii morti nebotezati sau nascuti morti nu sunt membri ai Bisericii. Orice slujba religioasa se savarseste numai membrilor acesteia, iar acesti prunci nu beneficiaza nici de inmormantare si nici de pomeniri.
E o mare durere sa lipsesti cu totul familia pruncului de asistenta religioasa. Din acest motiv, sunt preoti care binecuvinteaza groapa in care urmeaza sa fie pus copilul mort nebotezat si canta Sfinte Dumnezeule in timpul coborarii sicriului.
Dar durerea nu se opreste aici, pentru ca numele acestor copii nu se trec pe pomelnice si nu pot fi pomeniti la Sfanta Liturghie.
La intrebarea care va fi starea copiilor nebotezati dincolo de moarte, s-a raspuns ca nu se impartasesc de chinurile iadului si se bucura de pace. Ca ar trai o stare asemanatoare dreptilor din Vechiul Testament, care nu erau prezenti in rai, dar nici nu suportau chinurile iadului (amintim ca acesti drepti sunt ridicati de Hristos prin pogorarea Sa la iad).
Exista o hotarare adoptata pe 5 mai 1908, prin care Sfantul Sinod al Mitropoliei Ungro-Vlahiei a decis ca se poate savarsi slujba inmormantarii pentru copiii morti nebotezati sau nascuti morti. Tinand seama ca aceasta hotarare nu a fost abrogata, ea ramane in vigoare, insa da nastere la o serie de intrebari, de exemplu: Ce slujba trebuie savarsita, de vreme ce in slujba de la Inmormantare se face precizarea: "Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Tu ai fagaduit sa dai imparatia cerurilor celor nascuti din apa si din Duh", mentiune care presupune primirea Botezului. Ori preotul nu poate si nu are dreptul sa faca o randuiala improvizata de inmormantare a celor nebotezati.
Consideram ca Biserica Ortodoxa ar trebui sa reia in discutie hotararea mentionata.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.