
Imnul "Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi" este cantat de catre credinciosi in timpul Liturghiei catehumenilor, dupa iesirea cu Sfanta Evanghelie, moment care vesteste iesirea Domnului la propovaduire. Acest imn a fost mentionat pentru prima data in actele de la Sinodul IV Ecumenic, tinut in anul 451 la Calcedon. Prin acest imn, cerem de la Dumnezeu ajutorul Sau. Ii cerem sa vina si sa intervina in viata noastra, ca sa ne mantuim.
Cu privire la originea acestui imn, s-au dat mai multe explicatii. Sunt persoane care spun ca aceasta cantare este imprumutata din cantarea ingerilor: "Sfant, Sfant, Sfant" (Isaia 6, 3; Apocalipsa 4, 8) Dar aceste cuvinte n-au fost doar imprumutate de oameni, ci ele sunt rostite tainic si in prezent de catre ingeri. Prezenta nevazuta a ingerilor la Liturghie, ne este descoperita in rugaciunea pe care preotul o rosteste in timpul Vohodului Mic cu Sfanta Evanghelie: "Fa ca impreuna cu intrarea noastra sa fie si intrarea sfintilor Tai ingeri, care slujesc impreuna cu noi si impreuna slavesc bunatatea Ta".
Alte persoane afirma ca in vremea patriarhului Proclu al Constantinopolului (434-436) a avut loc un cutremur foarte mare. Pentru a opri nelinistea oamenilor, Dumnezeu intervine in chip minunat si rapeste un copil in cer. Acest copil aude imnul rostit de ingeri si readus in mijlocul credinciosilor, le descopera acestora cantarea ingerilor. In momentul in care oamenii au cantat imnul, cutremurul a incetat.
Este o cantare care insoteste procesiunile, inclusiv procesiunea funerara. Mentionam ca in timpul imnului trisaghion este hirotonit arhiereul.
Cand este inlocuit imnul Sfinte Dumnezeule?
La Nasterea Domnului, la Botezul Domnului, in Sambata lui Lazar si in Marea Sambata, in timpul Saptamanii Luminate si in ziua Pogorarii Sfantului Duh, imnul Sfinte Dumnezeule este inlocuit de "Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si-mbracat. Aliluia". Motivul acestei inlocuiri provine din vechime, cand catehumenii erau adusi in biserica pentru a primi Taina Sfantului Botez, cu precadere la aceste mari sarbatori.
De asemenea, la Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie) si in Duminica a III-a a Postului Mare, inchinata Sfintei Cruci, in locul cantarii Sfinte Dumnezeule se canta "Crucii Tale, ne inchinam Stapane, si sfanta Invierea Ta, o laudam si o slavim".
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Sfinte Dumnezeule, imnul ingeresc
Publicat in : Cantarea -
Imnul Trisaghion, Apostolul si Evanghelia
Publicat in : Liturghia
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.