Lectura Evangheliilor

Lectura Evangheliilor Mareste imaginea.

Invierea Domnului este praznicul de inceput al lecturilor biblice. Sfintele si Dumnezeiestile Evanghelii Il cuprind, Il ascund si Il descopera pe Hristos. In Evanghelia inchisa de pe Tetrapod si de pe Sfanta Masa, in Evanghelia de la Vohod si in Evanghelia deschisa de pe Analog din care se citeste, Hristos este prezent si ascuns, viu si lucrator, in dumnezeiestile Sale cuvinte.

Avand in vedere ca Invierea Domnului poate fi praznuita intre 4 aprilie si 8 mai, deci nu are o data fixa, intre Sfintele Pasti dintr-un an si cel din anul urmator pot fi mai multe sau mai putine saptamani si duminici (intre 46 si 56 de duminici).

Triodul, perioada pregatitoare a Sfintelor Pasti, are zece saptamani. Penticostarul, perioada de dupa Pasti, cuprinde opt saptamani, iar restul anului bisericesc este dat de perioada Octoihului, a carui durata variaza in functie de Pasti.

In Biserica Ortodoxa, lectura Evangheliilor este distribuita astfel: Evanghelia dupa Ioan se citeste de la Pasti la Rusalii, Evanghelia dupa Matei se citeste de la Rusalii pana dupa Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie), Evanghelia dupa Luca se citeste din a doua jumatate a lunii septembrie pana incepe Triodul, iar Evanghelia dupa Marcu se citeste in perioada Triodului (inainte de Pasti).

Amintim ca Evanghelia Invierii se citeste in partea de miazanoapte a sfintei mese, pentru ca in aceasta parte este situat Capul Mantuitorului, din scena iconografica numita Epitafios (punerea in mormant), zugravita pe sfantul antimis si pe sfantul epitaf. Preotul care citeste Evanghelia Invierii il simbolizeaza pe ingerul care a vestit Invierea femeilor mironosite.

Ca orice credincios sa fie cu luare aminte la cuvintele Evangheliei, preotul marturiseste: "Si pentru ca sa ne invrednicim noi a asculta Sfanta Evanghelie, pe Domnul Dumnezeu sa-L rugam". Apoi adauga: "Intelepciune! Drepti sa ascultam Sfanta Evanghelie! Pace tuturor". Dupa aceasta pregatire, se anunta locul sau autorul din care este aleasa pericopa evanghelica: "Din Sfanta Evanghelie de la (N) citire". Dupa intonarea Doxologiei mici, cu care poporul intampina acest anunt ("Slava Tie, Doamne, slava Tie"), preotul citeste textul pericopei evanghelice, iar dupa citirea Sfintei Evanghelii credinciosii dau slava lui Dumnezeu prin aceeasi formula doxologica.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

07 Februarie 2020

Vizualizari: 1312

Voteaza:

Lectura Evangheliilor 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

evangheliile

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE