Noile biserici si odihna celor vechi

Noile biserici si odihna celor vechi

Noile biserici si odihna celor vechi

Bisericile noi nu mai sunt la fel de odihnitoare si linistite, tainice, precum cele vechi. Aceste cuvinte se nasc pe buzele multora dintre cei ce pasesc pragurile bisericilor manastirilor moldave, precum Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, Humor, Voronet, Moldovita, Sucevita, Arbore, Probota, cat si a multor alte sfinte locasuri de rugaciune, asemenea lor, precum cele din judetul Valcea: Hurezi, Arnota, Cozia, Govora, etc.

- Oare de ce aceasta stare a lucrurilor ?
- Pentru ca nu mai avem minte vazatoare si inima simtitoare.

Sfantul Neagoe Basarab - Pisania de la Manastirea Curtea de Arges

Alta era rugaciunea celor ce puneau mana pe pietrele de temelie ale zidurilor si bisericilor, alta era inima celor ce puneam mana pe pensule si pe vopseluri, alta era mintea celor care le zideau, alta era viata duhovniceasca a oamenilor, alta era frica de Dumnezeu a ctitorilor ce isi aduceau lui Dumnezeu jertfa lor.

Insasi ctitorii au mare valoare in zidirea sfintelor locasuri. Cand ei erau crestini, cu frica de Dumnezeu, chiar daca nedeplin despatimiti, lucrarea lor era mult binecuvantata de Domnul.

Ctitorii de odinioara alegeau cei mai mari zugravi din tara; alegeau asemenea zugravi incat nici macar o semnatura tainic ascunsa printre firide nu isi lasau pe maretele chivote de piatra zidite din evlavia domnilor. Atat de smeriti erau marii zugravi, ale caror rugaciuni zugravite ocupa astazi, dupa atatea secole, locuri de frunte in patrimoniul mondial.

Astazi insa, cand bisericile se zidesc cu bani din afaceri nu intru toate curate, cand oamenii dau bani la biserica din mandrie sau dintr-un prisos al conturilor bancare, lucrul nu mai este la fel de placut lui Dumnezeu, drept urmare si rezultatele zidite.

Arhitectura paraseste canoanele, iar ctitorii parasesc motivatiile marilor ctitori de odinioara. Zugravii nostri nici ei nu mai calca pe urmele marilor zugravi de odinioara, anonimi si necunoscuti noua, insa inscrisi in Cartea Vietii a lui Dumnezeu pentru ofranda si smerenia lor.

Drept aceea, o jertfa curata se face cu maini curate, cu inima curata, cu minte curata. O jertfa curata nu se face din vreo patima a inimii, ori dintr-o sursa necurata. Tot ce se aduce lui Dumnezeu trebuie sa fie osteneala curata, spre a dura atat aici, cat si in vesnicie.

Banii primiti ca donatie pentru repararea ori zidirea bisericilor sa fie bani curati, veniti dintr-o miscare a inimii si ea curata, la randul ei. Nu putem si nu avem voie sa zidim lui Dumnezeu si oamenilor locasuri de cult cu bani murdari, cu bani luati cu forta, sa zidim din mandrie sau din alte motivatii personale, straine de credinta si smerenia inaintasilor.

Imi vin in minte pisaniile si tablourile votive din vechile biserici si manastiri. Crestini, fie ei domni ori oameni de rand mai instariti, tin pe brate ofranda lor: o biserica in miniatura. Ajutati de sfantul ocrotitor al bisericutei, ei inchina sfantul locas lui Hristos ori Maicii Domnului.

Pisania unei biserici se gaseste pictata, dar cel mai adesea sculptata in piatra si asezata deasupra portalului de la intrare, ca o marturie peste veacuri a celor ce s-au straduit sa pastreze credinta si traditiile stramosesti. Mojoritatea au aceeasi forma: "Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu impreuna lucrarea Sfantului Duh, s-a ridicat aceasta biserica in anul..., la initiativa..., cu contributia..."

"Oricine pastreaza in memorie imaginea con­sacrata a tabloului votiv traditional, in care sunt figurate chipuri de voievozi smeriti, cu fapturile efilate ascunse in somptuozitatea caftanelor princiare, fiecare purtandu-si in maini ctitoria ca pe o sublima macheta cereasca. Aceste bi­serici in miniatura, care zabovesc cuminti in podul palme­lor domnesti inainte de a fi intinse lui Hristos ca ofrande, sunt, de fapt, tot atatea chivoturi. Teologia zidirii ortodoxe simbolizeaza intelesul spiritual al zidirii-ofranda prin pro­filul enigmatic al chivotului de piatra." (Sorin Dumitrescu)

Numai o inima curata poate aduce o jerfta curata. Drept aceea, roadele sunt pe masura curatiei din inima, ori a necuratiei, pe masura cuminteniei minti, ori a murdariei ei. "Ca de ai fi voit jertfa, ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi." (Psalm 50, 17-18)

Domnul nu vrea de la noi mult si prost, ci putin si bun !

Teodor Danalache

Noile biserici si odihna celor vechi

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 4577

Voteaza:

Noile biserici si odihna celor vechi 5.00 / 5 din 1 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • c ela Postat la 2010-04-16 20:35

    Eu sunt in mare parte de acord cu ceea ce a spus fratele Teodor mai sus, mai ales ca nu lociuesc in tara iar 90% din ceea ce s-a mentionat aici este f f adevarat mai ales pt occident. De nulte ori crestinii se can iau la "intrecere" sa zic asa chiar si cand este vorba de contruirea unei noi biserici, insa nu la intrecere in sfintenie ci in a-si impune ideile personale si punctul de vedere, iar de aici - din lipsa noastra de smerenie - vin si multele problemele.

  • Mihail Conrad Postat la 2010-04-16 17:58

    Ceea ce vezi intr`o biserica (noua sau veche) tine de ochiul tau. Ceea ce simti intr`o biserica (noua sau veche) tine de inima ta. Dar sa stii ca sfintirea si pe lucru curat il face curat. Mai ales o biserica, care este si mirunsa! Tot ce este inauntru este sfant. Inima omului insa nu se curateste decat daca vrea el. Poate de aceea unii daca nu vad o icoana veche si cu rama de aur, cu faima facatoare de minuni si cu picturi de sute de ani spun ca nu e bine. Dar un orasean care sta in biserica de parohie ca in autobuz va spune ca este rau ca nu se construiesc mai multe biserici. Pictate bine sau nu - DAR SFINTITE si cu preoti slujitori. Chiar ati uitat ca vreme de 50 de ani nu s`au construit biserici dar s`au ridicat blocuri peste blocuri. Chiar nu vedeti ca in cartierele de blocuri o biserica se umple de la utrenie si sunt oameni care nu ajung sa ascutle Sf Liturghie?

  • gaceu danielPostat la 2010-04-15 19:03

    e bine sa fi muncitor platit la constructia biserici?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact