Viata adevaratului calugar

Viata adevaratului calugar Mareste imaginea.

"Viata adevaratului calugar" este numele unei fresce bisericesti, intalnita mai ales in vechile manastiri ortodoxe. Desi aceasta fresca il infatiseaza pe "calugarul cel cu adevarat urmator lui Hristos", putem spune cu tarie ca aceata icoana il infatiseaza de fapt pe "crestinul cel adevarat", indiferent de starea lui sociala, care Il urmeaza pe Hristos.

Calugarul este acela care moare deodata lumii, urmand a lupta cu patimile si cu gandurile sale pana la cea mai de pe urma suflare a sa. Crestinul de rand, casatorit sau nu, are si el aceeasi datorie, anume de a muri lumii si a lupta cu patimile sale pana in sfarsit.

Viata adevaratului calugar - Manastirea Hurezi

Deoarece cararea spre Imparatia lui Hristos este ingusta si aspra, este clar ca monahul si crestinul mirean au de infruntat aceleasi greutati. Sfantul Ioan Gura de Aur, referindu-se la asemanarea nevointei inspre mantuire a calugarului si a mireanului, afirma: "Singura diferenta dintre un mirean si un calugar este acela ca cel dintai este casatorit, iar cel de pe urma, nu."

Viata adevaratului calugar

Fresca infatisand "viata adevaratului calugar" este reprezentata, de obicei, in pridvorul bisericii, alaturi de fresce precum "Scara Raiului" si "Infricosatoarea Judecata". In cele ce urmeaza, vom analiza mai in detaliu continutul acestei fresce.

In centru este reprezentata o cruce si un calugar rastignit pe ea, imbracat in rasa si cu camilafca, descult, avandu-si picioarele pironite pe rezamatoarea de jos de pe cruce; chipul sau este linistit, avand ochii inchisi, iar gura asemenea. In dreptul chipului sau, sta scris: "Pune, Doamne, straja gurii mele."

Viata adevaratului calugar - Manastirea Hurezi

In ambele maini, calugarul tine doua lumanari aprinse, si aproape, langa acele faclii, sta aceasta scriere: "Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, incat sa vada faptele voastre cele bune." Pe pieptul sau, el are o hartie, ca o bedernita sau ca un paraman, pe care sta scris: "Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele".

In dreptul pantecelui sau, o alta hartie infatiseaza aceasta scriere: "Nu te amagi, o calugare, cu imbuibarea pantecelui." Iar mai jos, pe burta, sta asezata alta hartie, care zice: "Omorati madularele voastre, ale omului celui pamantesc!" Mai jos de genunchii lui, o alta hartie zice: "Gatiti picioarele voastre pentru Evanghelia pacii." Iar mai sus, in varful crucii, sta asezata o hartie batuta in cuie, care infatiseaza urmatoarele cuvinte: "Mie sa nu-mi fie a ma lauda decat numai in crucea Domnului."

In capatul fiecarui brat al crucii sta asezata cate o pecete. Pecetea asezata de-a dreapta calugarului pastreaza urmatorul cuvant: "Si veti fi urati de toti pentru numele Meu, iar cel ce va rabda pana in sfarsit, acela se va mantui." Iar in pecetea cea de-a stanga scrie asa: "Oricine dintre voi, care nu se leapada de tot ce are, nu poate sa fie ucenicul Meu." Pe pecetea din partea de jos, asezata sub piciorul crucii, scrie asa: "Stramta este poarta si ingusta este calea care duce la viata si putini sunt cei care o afla."

Viata adevaratului calugar

In partea dreapta a crucii este reprezentata o pestera intunecoasa si inlauntru un balaur incolacit, langa care sta scrie: "Iadul cel atotmancator." Iar deasupra gurii balaurului, un om tanar, in pielea goala, avandu-si ochii legati cu o naframa si tinand un arc, care il sageteaza pe calugar, pe sageata lui stand asezata o hartie infasurata, care zice: "Fa desfranare!" Si deasupra tanarului sta scris numele sau: "Iubitorul desfranarii." Deasupra pesterii sunt infatisati serpi multi, care inchipuie "gandurile".Mai apoi, langa iad sta infatisat un demon care trage crucea cu o funie si zice: "Nu vei putea-o tine!" Ca un raspuns, in partea dreapta a crucii sta asezata o sulita cu cruce si steag, pe care sta scris: "Toate le pot intru Hristos, Cel ce ma imbraca cu putere."

In partea stanga a crucii apare un turn si o poarta. Pe poarta iese un om calare pe un cal alb, cu cusma boirereasca pe cap, purtand haine tesute din aur si blanuri, tinand in mana dreapta un pahar de vin, iar cu stanga o sulita care are in varful ei un burete si o hartie infasurata pe sulita, care zice: "Desfateaza-te cu dulcetile lumii!", iar deasupra acesteia sta scris: "Lumea cea desarta!" In spatele acestui calaret este infatisata o groapa si moartea iesind dintr-insa, purtand o haina mare pe deasupra si pe umerii ei o coasa, iar pe cap tine un ceasornic; moartea il priveste pe calugar, iar deaspura ei sta aceasta scriere: "Moartea si mormantul."

Viata adevaratului calugar - Manastirea Hurezi

Sub mainile calugarului, de o parte si de cealalta, sunt infatisati doi ingeri care tin in maini cate doua hartii; in hartia celui de-a dreapta sta scris: "Domnul m-a trimis pe mine catre a ta ajutornita", iar in hartia celui de-a stanga sta scris: "Lucreaza binele si nu te teme."

In partea de sus a frescei, deasupra crucii se intinde cerul deschis, in care apare Hristos, avand pe piept Evanghelia deschisa, care zice: "Daca vrea cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie." In mana dreapta El tine o coroana, iar in cea stanga o cununa de flori. Imediat sub El, in amandoua partile, sunt infatisati doi ingeri, privind spre monah, aratandu-i-L acestuia pe Hristos si tinand in maine o hartie lunga, care zice: "Lupta-te, pentru ca sa primesti cununa dreptatii."

Teodor Danalache

Viata adevaratului calugar - Manastirea Hurezi

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 10429

Voteaza:

Viata adevaratului calugar 5.00 / 5 din 1 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

  • ciorcan mirceaPostat la 2012-01-16 13:16

    Doamne ajuta!superb articol

  • vasile tanasePostat la 2011-11-16 17:08

    Cea de-a patra imagine din articol este o fresca din pridvorul bisericii Schitului Prodromu de la Sfantul Munte Athos, pe care am vazut-o cu ocazia unui pelerinaj din anul 2009. Pe mine m-a impresionat foarte mult si sincer marturisesc ca nu am stiut sa dezleg taina ei, am crezut ca se refera strict la viata calugarului, la desele si marile incarcari la care este supus un nevoitor al Domnului. Pe masura ce aflu mai multe din ale credintei, imi pare tot mai clara taina icoanelor de care ne vorbesc sfintii parinti si anume ca acestea reprezinta ferestre deschise spre cer.Picturile de pe peretii bisericilor reprezinta de fapt Sfanta Scruiptrura in imagini, acest lucru contribuind destul de mult la propavaduirea credintei in popor, mai ales in anii grei cand putini oameni din popor erau cunoscatori de carte.Vasile Tanase

  • Vasa NastaPostat la 2011-11-09 12:38

    Minunat articol ! Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu ajuta multpacatoasei de mine sa fac voia Ta cea Sfanta si sa nu fiu prada vrajmasilor celor vazuti si nevazuti ! Amin.

  • CORINA GEORGIUPostat la 2011-11-02 19:25

    Aceasta fresca reprezinta defapt, viata noastra, a fiecaruia dintre noi: multe ispite si patimi, iar pe de alta parte, indemnul Ingerilor si al Domnului la o viata curata, s-avem grija de sufletul nostru si sa ni-l pregatim cum se cuvine ptr. viata adevarata, vesnica! Sunt convinsa ca in aceasta fresca, ne regasim fiecare, intr-un fel sau altul! D-zeu sa ne aiba-n paza si sa ne miluiasca! Doamne-ajuta!

  • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2011-11-02 13:00

    O frescă de-a dreptul impresionantă prin reprezentare, mesaj (și nu numai). Doamne ajută!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE