Injumatatirea Postului Mare

Injumatatirea Postului Mare

Injumatatirea Postului Mare cade intotdeauna in ziua de miercuri a saptamanii a patra, altfel spus, in miercurea de dupa Duminica Sfintei Cruci. Din punct de vedere teologic, intreaga saptamana a injumatatirii postului este infatisata in Triod ca o "saptamana purtatoare de cruce". Sfintii Parinti au randuit ca aceasta saptamana sa fie inchinata Sfintei Cruci celei aducatoare de viata "spre a ne odihni, a rasufla si a ne face pe noi cei osteniti sprinteni si usori pentru restul ostenelii”.

Acelasi rost este evidentiat si de imnografia zilei injumatatirii Postului Mare. Astfel, dintr-o stihira din slujba Utreniei aflam: "Injumatatind noianul postului, asteptam limanul mantuirii, adica vremea patimirii Tale Doamne, celei de bunavoie. Ci ca un milostiv si indurat, invredniceste-ne sa vedem cu pace si ziua maritei Invierii Tale, Iubitorule de oameni".

Totodata, in timpul Postului Mare ne rastignim si noi, morti fiind fata de patimi. Ni se pune insa inainte Sfanta Cruce, ca sa ne imbarbateze, sa ne sprijine, sa ne aduca aminte de patima Domnului nostru Iisus Hristos si sa ne mangaie. Nevointele noastre ni se usureaza cand ni se aduce aminte si de nadejdea slavei ce ni s-a dat prin Cruce. Acelasi motiv il arata si luminanda zilei injumatatirii Postului Mare: "Lemnul cel preacinstit, la injumatatirea postului cheama la inchinare pe toti cati isi rastignesc patimile lor dupa vrednicie, impreuna cu patimile lui Hristos".

Parintele Macarios Simonopetritul aminteste doua vechi practici caracteristice acestei perioade in manastirile cu traditie din Constantinopol. La Studios, in timpul acestei "Mari Saptamani a Sfintelor Paresimi", Crucea era scoasa pentru inchinare in toate zilele dupa Ceasul al IX-lea, astfel incat intreaga Saptamana a IV-a aparea in chip limpede drept iradierea praznicului Crucii.

La Evergetis, ziua de miercuri - fundamentul acestui praznic, fiindca e centrul saptamanii injumatatirii postului - era supusa unei dispense de post echivalente celei din zilele de sambata si duminica, in ciuda ambiantei de doliu ce insoteste de obicei praznuirile Crucii si pentru a marca inca si mai puternic caracterul privilegiat al centrului.

Cu privire la miercurea injumatatirii Postului Mare, parintele Alexander Schmemann spune ca daca pana acum centrul atentiei noastre erau propriile patimi si rautati, accentul trece acum de la pocainta si ostenelile noastre la faptele ce s-au facut "pentru noi si pentru a noastra mantuire”, pentru ca Domnul se indreapta catre Rastignirea Sa.

Amintim faptul ca o zi similara exista si in Perioada Penticostarului, anume miercurea de dupa Duminica Slabanogului, cand se face pomenirea Injumatatirii Cincizecimii. Aceasta zi o praznuim, intru cinstirea celor doua mari praznice, Pastile si Rusaliile, "ca pe una ce le uneste si le leaga pe amandoua“.

Miezul Paresii

In calendarul popular miercurea din saptamana a patra a Postului este cunoscuta sub numele Miezul Paresii sau Miaza Paresime, Miaza Parese, Miezii Paresii, Miezul Paresimilor si Mijlocul Postului. Cuvantul "paresimi”(sau patruzecimea) desemna in vechime cele patruzeci de zile ale postului, "quadragesima" insemnand "patruzeci" in limba latina.

Potrivit traditiei populare romanesti, la mijlocul Paresimilor, in miercurea care cade in saptamana a patra a postului, avea loc o sarbatoare a oualor, reprezentand momentul in care se numarau si se alegeau ouale care vor fi folosite pentru inrosit, cele care vor intra in componenta bucatelor pregatite de Sfintele Pasti, si cele care urmau a fi puse sub closca. In aceasta zi femeile evitau sa munceasca in camp sau in gospodarie. Munci precum torsul, periatul, cusutul si mai ales datul cu vopsea sau cu var, adica unsul peretilor, erau interzise.

Singurele activitati permise in aceasta zi erau adunarea si numararea oualor din cuibar, avand in vedere obiceiul ca de la lasatul secului si pana in aceasta zi, gospodina nu se ducea sa stranga ouale. Exista credinta ca ouale alese in miercurea injumatatirii Postului Mare nu se stricau pana la Pasti.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

26 Martie 2014

Vizualizari: 23097

Voteaza:

Injumatatirea Postului Mare 4.33 / 5 din 12 voturi. 12 review utilizatori.

Comentarii (12)

  • costel popescu Postat la 2014-03-26 13:47

    "In primele veacuri crestine, in Duminica Injumatatirii Postului se facea ultimul apel catehumenilor pentru a se inscrie pentru Botezul din Sambata Mare. Chiar daca botezurile adultilor au disparut aproape cu totul, s-au pastrat ectenia si rugaciunile „celor care se pregatesc de luminare“. Acestea se adauga incepand cu aceasta zi, iar botezul a fost transpus asupra conditiilor „celui de-al doilea Botez“ si pregatirii duhovnicesti pentru Saptamana Patimirilor".

  • oprescu dorinPostat la 2014-03-26 12:42

    Sunt atat de fericit sa aflu mereu ca datinile si Credinta poporului meu este pastrata , comunicata a atat generatiilor mai trecute , cat si tinerilor cazuti in disperarea ne-Credintei. Nu comentez articolul , decat spun ca -l impartsesc , mai ales ma bucur ca mai poate fi scris si crezut si comunicat in aceste vremuri. Desi Bach , nu in credinta noastra ortodoxa , a compus muzica totusi crestina(eu sunt mai reticent la catolicism si alte secte sau deviatii ale credintei mele :ORTODOXISMUL;mi-au placut vorbele lui din Mathaeus- Passion , referitoare la judecata christianica: ...acel ...'ah' care apare in Matthaeus Passion al lui Bach:Ach , nun ist mein Jesus hin!Ist es moglich, kann ich schauen?(intraductibil)-dar ceva in genul asta:Isuse m-ai parasit .Este posibil?... 'moglich =posibil' Ach...intraductibil , deocamdata. pentru mine. 'Ach! wo ist mein Jesus hin?'(unde este dulcele meu prieten? :'Ach!vo ist mein Jesus hin?' 'So wollen wir mit dir ihn suchen."...'En vain , aupres de toi , je cherche." 'That we may seek Him with thee' alt echivalent in traducere! care e traducerea in romana? NU STIU INCA! apoi apare Evanghelistul in MP si puncteaza rechizitoriul lui Iisus ...in care nu gasesc nici o gresala... MP(Mathaeus Paffion)...nu am caracterele. ....................... Momentan , fac o calatorie prin muzica , cea 'clasica' o stiu, dar imi place cea bizantina , izvorul cantarii bisericesti care pastreaza frumusetea , puritatea credintei mele Ortodoxe , din care s-au adapat fara credinta si smerenie, uneori deviat, toti cei apartinatori de alte culte care se pretind crestini.(inclusiv catolicii sau anglicanii , care au pastrat o vreme Credinta cea Adevarata).Cat de cat! Stiu ca daca noi Ortodocsii detinem ADEVARUL , vom trece toate piedicile,primejdiile, pe care istoria ni le va pune in CALE. Asa sa ne ajute Dumnezeu.

  • IULIANA PRISLOPANPostat la 2013-04-10 10:07

    DOAMNE AJUTA SA AJUNGEM SFINTELE SARBATORI CU BINE!TOCMAI IERI AM FACUT SFESTANIE SI SUNT FOARTE FERICITA CA S-A NIMERIT IN" SAPTAMANA PURTATOARE DE CRUCE". MULTUMESC LUI DUMNEZEU!

  • elena rosu-mateiPostat la 2013-04-10 08:57

    Doamne ajuta sa ducem in continuare postul cu bucurie!

  • Luminita-Mirela MireaPostat la 2012-03-22 19:37

    Doamne ajuta-ne. Multumim pentru articol.

  • Vasa NastaPostat la 2012-03-22 16:57

    Sfanta Cruce Tu ne ajuta, In necazuri si dureri, Inima ne-o fa avuta Plina de dulci mangaieri ! Amin.

  • chirila valentina Postat la 2011-03-31 20:42

    Poate unii dintre noi se gandesc ca astfel de traditii sunt departe de noi........eu am 38 de ani si vreau sa va spun ca in partea unde m-am nascut mama mea facea asta alegea oualele si chiar o parte punea la closti valentina

  • Simona Mirella FarcasPostat la 2011-03-30 21:33

    MULTUMIM FOARTE FRUMOS DE URARI. ASEMENEA DOAMNE AJUTA!

  • Mihaela TageldeenPostat la 2011-03-30 20:43

    Dumnezeu sa ne ajute in urmatoarea jumatate din Post. Sfanta Cruce sa ne intareasca si sa ne curete de rele...

  • Asavoae Radu-IoanPostat la 2011-03-30 10:23

    Sper ca in aceste saptamani de post chiar daca nu tinem sa fim macar mai buni cu semeni nostri sai iubim ca si cum ar fi ai nostri , ca pe fratii nostri, Va doresc la toti utilizatori acestui site pace in suflet si credinta in Dumnezeu si o sa vedeti ce bine va va merge eu ma simt iubit de Dumnezeu pentru ca eu candva am fost la greu si m-a ajutat sa ies din prapastie. Va las pe toti cu Dumnezeu

  • andriesei florentinaPostat la 2011-03-30 09:44

    F. FRUMOS! Complimenti!

  • Marioara MihelePostat la 2011-03-24 16:40

    Felicitari pentru articol ,sunt convinsa ca multa lume nu stie toate obiceiurile si traditiile din Sf. Post .

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact