Miezonoptica

Miezonoptica Mareste imaginea.

MIEZONOPTICA

La originea sa, instituirea unui serviciu divin la mijlocul noptii trebuie privita ca o inspiratie venita atat prin sugestii biblice, cat si din motive istorice. Despre o rugaciune la miezul noptii face mentiune in primul rand David in Psalmul 118, 62 : "La miezul noptii m-am sculat ca sa Te laud.

". O astfel de practica la cei mai ravnitori dintre iudeii de mai tarziu se vede confirmata in Faptele Apostolilor (6, 25), care relateaza ca Pavel si Sila, aflandu-se intemnitati in orasul Filipi din Macedonia, "pe la miezul noptii s-au rugat si au cantat laude lui Dumnezeu». Pe de alta parte, pentru pietatea crestina, rugaciunea Mantuitorului de la mijlocul noptii in gradina Ghetsimani, inainte de prinderea Sa, constituia o indicatie cu autoritate in favoarea unei adunari pentru rugaciuni la aceasta vreme.

Pentru ca in parabola celor zece fecioare se mentioneaza ca "la miezul noptii s-a facut strigare "Iata Mirele vine, iesiti intru intampinarea Lui !" (Matei 24, 6), a devenit in chip natural curenta convingerea ca invierea mortilor si venirea Mantuitorului pentru judecata de la sfarsitul lumii vor avea loc in miez de noapte. Asadar oficiul Miezonopticii poarta in sine semnificatia parusiei, afirmata expres prin anumite tropare si rugaciuni ca, de exemplu, in randuiala Miezonopticii de toate zilele, prin troparul "Iata, Mirele vine in miezul noptii.".

.
Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 10728

Voteaza:

Miezonoptica 4.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE