Ce sunt exorcismele?

Ce sunt exorcismele? Mareste imaginea.

Categoria sau grupa de slujbe pe care le numim cu un termen general ierurgii, adica servicii divine de binecuvantare si sfintire a omului si a firii inconjuratoare, sunt de mai multe feluri. intre acestea un loc aparte il au exorcismele. Ele sunt rugaciuni care se citesc in diferite imprejurari din viata credinciosilor, si prin care se urmareste inlaturarea duhului celui rau, a lucrarii diavolesti asupra oamenilor si eliberarea acestora de orice stapanire a spiritului necurat. Practica exorcizarii, deci a inlaturarii prin puterea rugaciunii a lucrarii nefaste a diavolului asupra oamenilor si a lucrurilor din jurul nostru, porneste de la credinta in existenta raului si a diavolului. Daca credem in Dumnezeu, neparat trebuie sa credem si in existenta diavolului si a lucrarii lui destructive.

Insasi Scriptura vorbeste adesea despre existenta si lucrarea diavolului sau a celui rau. In popor el se mai numeste "Duca-se pe pustii", ocolindu-se de cele mai multe ori numele foarte cunoscut de "dracul", pentru ca se crede ca in momentul in care i se foloseste numele, el isi face simtita prezenta in persoanele care-l pomenesc. Chiar Mantuitorul insusi vindeca pe cei doi indraciti din tinutul gadarenilor sau gherghesenilor si pe copilul lunatic. De la Mantuitorul, Sfintii Apostoli, primesc porunca si putere sa alunge duhurile necurate "sau sa scoata pe demoni" si "sa-i izgoneasca". Pornind de la aceasta porunca, Biserica a folosit dintru inceput practica exorcizarii, adica a intocmit rugaciuni speciale pentru izgonirea duhurilor rele. Aceste rugaciuni au de obicei forma poruncitoare, de imprecatie sau blestem. Prin ele diavolul si puterea lui sunt fortate prin invocarea numelui lui Dumnezeu, sa plece de la persoana respectiva si de la bunurile sau locurile bantuite de puterea diavolului, sa se indeparteze si sa nu le mai faca nici un rau.

Cele mai cunoscute si intrebuintate chiar cu acest nume sunt exorcismele care se citesc la Botez, inainte de savarsirea Tainei propriu-zise, cand preotul rosteste doua rugaciuni speciale celui care urmeaza sa se boteze, acesta stand cu fata spre apus, considerat locul unde apun, odata cu soarele, duhurile rele. Urmatoarele doua rugaciuni se citesc cu fata spre rasarit fiind adresate lui Dumnezeu, pentru a alunga de la candidat puterea celui rau si a-l feri de bantuiala protivnicului, de intampinarea vicleanului, de dracul cel de la amiaza si de nalucirile rele. Dupa ultima rugaciune, sufla peste candidat, de trei ori, in chipul crucii, si rosteste "Izgoneste de la dansul pe tot vicleanul si necuratul duh".

In Biserica veche, ritualul exorcizarii il savarseau exorcistii, adica acei clerici inferiori randuiti si investiti cu aceasta putere a alungarii duhurilor rele. Ele se citeau sapte zile inainte de botez, de catre exorcisti sau preoti, iar ultima data il citea episcopul. Ritualul se respecta cu strictete, caci exista in popor credinta ca cel care sufera de epilepsie, care se pare ca nu este o simpla boala psihica, ci mai degraba o forma de predare a celui rau, nu li s-a oficiat corect citirea exorcismelor.

Tot rugaciune cu caracter de exorcizare poate fi socotita Molifta Sfantului Trifon, citita la 1 februarie, pentru inlaturarea a tot raul si vatamarea de la gradini, tarini, vii, livezi si holde.

De asemenea sunt socotite de mare efect pentru alungarea celui rau si solicitate mult de credinciosi, moliftele sau blestemele Sfantului Vasile cel Mare, pentru cei ce patimesc de la diavolul, citite la 1 ianuarie si cu alte ocazii.

Pr. Prof. Dr. Nicolae Necula

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2018

Vizualizari: 6734

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE