Invatatura despre Maica Domnului la ortodocsi si la catolici

Invatatura despre Maica Domnului la ortodocsi si la catolici Mareste imaginea.

 

Invatatura despre Maica Domnului la ortodocsi si la catolici

 

Elementele comune dogmei mariologiei ortodoxe si catolice sunt: pururea fecioria Maicii Domnului, calitatea ei de Nascatoare de Dumnezeu si cinstirea ei mai presus de toti sfintii si ingerii.

 

Catolicismul nu a ramas la aceste elemente comune si a adaugat si alte elemente noi, cum ar fi imaculata conceptie a Feciorei Maria, inaltarea Fecioarei cu trupul la cer.

 

Imaculata conceptie

 

Prin acesta conceptie, catolicismul doreste sa o puna pe Fecioara Maria de la inceputul existentei ei intr-o egalitate cu Hristos; precum Hristos s-a conceput si nascut fara pacat stramosesc, acelasi lucru se intampla si cu Fecioara Maria. Astfel, este scoasa din ordinea omeneasca. Revelatia divina ne descopera ca toti oamenii se nasc cu pacatul stramosesc, ca nici un om nu poate veni pe lume, dupa caderea protoparintilor, fara acest pacat. "Precum printr-un singur om s-a introdus pacatul in toti, asa prin unul Iisus Hristos, a venit mantuirea tuturor" (Rom V, 15,16). Catolicii scotand pe Maria de sub legea nasterii cu pacatul stramosesc, o scot si de sub necesitatea de a se mantui prin Hristos. Eliberarea de pacat nu o poate obtine nici un om, decat prin unirea cu Hristos. Numai asa a obtinut-o si Fecioara Maria. Exact in momentul in care se curatea si primea puterea de a naste fara de samanta, se si zamislea Fiului lui Dumnezeu ca om.

 

Zamislirea lui Hristos fara samanta barbateasca, se datoreaza faptului ca acum nu se naste un subiect care nu exista inainte, ci un subiect divin care se face si subiect al firii omenesti. Astfel, Hristos nu mai este produsul legii naturale de inmultire a omenirii, nu mai aduce cu sine pacatul legat de acesta lege. Purtatorul firii omenesti este Dumnezeu si Dumnezeu nu poate avea pacat, pacatul fiind un act sau o stare contrara lui Dumnezeu.

 

Inaltarea Fecioarei cu trupul la cer

 

Dupa ortodocsi Fecioara moare supunandu-se legii generale omenesti, deci ca oamenii care suporta urmarile caderii in pacat. A murit in virtutea legii generale omenesti si s-a inaltat prin Hristos, asa cum toti oamenii scapa de moarte prin Hristos. N-a avut o altfel de moarte, ca sa o invinga prin puterile ei. Ea moare, invie si se inalta prin Hristos, cu Hristos si in Hristos, nu autonom de El. Cel ce vietuieste in Hristos, nu ocoleste moartea, dar o calca cu El, trecand prin ea. Deci, trebuie sa retinem ca Maica Domnului nu a inviat prin ea insasi ci prin Hristos.

 

Recunoastem ca Maica Domnului a avut un rol la mantuirea noastra, prin faptul ca din ea s-a nascut Mantuitorul, dar nu o putem numi "impreuna rascumparatoare". Expresia aceasta sugereaza un rol egal cu Hristos. Ea nu poate fi un mantuitor, un rascumparator, paralel cu Hristos.

 

Din invatatura ortodoxa stim ca Maica Domnului nu se separa de Hristos. Ea este asa de unita cu Fiul ei, incat unde este ea, este si El. Maica Domnului nu mijloceste intre Fiului ei si noi, ca una care acopera pe Hristos, care ne separa de Hristos, ci ca una din care Hristos insusi lucreaza.

 

Elementele noi se pot rezuma in urmatoarele tendinte

 

- a-i atribui Fecioarei Maria un rol asemenea celui pe care l-a avut si il are Hristos;

- a scoate pe Maica Domnului din universul creat.

Pe aceeaşi temă

11 Iulie 2012

Vizualizari: 16513

Voteaza:

Invatatura despre Maica Domnului la ortodocsi si la catolici 5.00 / 5 din 1 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • Adrian DanciuPostat la 2013-03-09 21:42

    Dane, Am uitat ceva.Nu cred ca in Imparatia lui Dumnezeu,dupa Sfanta Treime sa existe vreo cinstire adusa vreunui sfant mai mare decat Maicii Domnului.Si asta este parerea unui baptist ce iubeste Scripturile.Rapirea la cer a Sf.Ilie ,dar si a Sf.Enoh cred ca s-a facut cu un rol mare pe care acestia il vor avea in planul de mantuire a neamului omenesc,dar experienta cu Duhul Sfant pe care Maria l-a avut este de neegalat.Ma ierti si sa ai parte de mult har si pace!

  • Adrian DanciuPostat la 2013-03-09 21:36

    Draga Dane, Cu toate ca nu sunt ortodox,marturisesc ca doctrina despre Maica Domnului pe care ai explicat-o este una cat se poate de apropiata de adevarurile ce se desprind din Biblie.Este cu neputinta ca cineva sa puna un semn de egalitate intre Mantuitor si orice alt muritor.Nu exista o alta temelie a mantuirii noastre decat Isus Cristos Domnul!Eliberarea de pacatul stramosesc al Maicii Domnului s-a facut prin harul pe care Dumnezeu l-a facut acestei binecuvantate femei,prin "... Duhul Sfant care s-a pogorat peste ea si puterea Celui Prea Inalt care a umbrit-o"...(Luca1:35).Astfel inteleg ca s-a eliberat de pacatul stramosesc si a putut da nastere in chip miraculos Celui care este Dumnezeu Fiul.Socot ca este de dorit sa ne gasim TOATE argumentele doctrinare in paginile Sfintelor Scripturi, in care gasim tot adevarul revelat al lui Dumnezeu.Vreau sa te felicit si sa-ti doresc sa ai parte de multa binecuvantare de la Tatal luminilor!

  • Petrache ChibzuituPostat la 2011-04-29 10:30

    Dane, imbarligi cuvintele de asa maiera, incat nimeni sa nu inteleaga nimic. probabil tu stii dar nu poti explica. Se intampla mereu. Eu zic sa nu te mai chinui si nu mai folosi cuvantul logica in exprimarea ta, cand tu nu ai nici o logica. Pentru tine e bine sa crezi asa cum e, deoarece iti face bine. Ca si fasolea, daca nuti face bine si te baloneaza, sa nu o mananci. Aceste aspecte dogmatice nu se analizeaza logic, ai este vorba de credinta. Prea multa logica duce la razboaie, la scindari , schisme, la fel si fel de rataciri.

  • FULEA DanPostat la 2010-11-23 22:29

    Eu nu vreau sa contrazic in vreun fel cele scrise mai sus, dar sa nu uitam ca au fost doua cazuri de ridicari la cer cu trup. Cea mai cunoscuta a fost cea a Sf Ilie. Dupa cum stim acesta este in preajma Sfintei Treimi si va precede venirea lui Cristos pentru judecata finala. Dupa o logica simpla Sfanta Fecioara si Sf Ilie sunt intr-o relativa apropiere atat intrei ei cat si fata de Sf Treime.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE