
Inca din primele momente ale vietii noastre, primul lucru pe care il facem este sa comunicam; inca din burta mamei incepem sa comunicam-in primul rand prin prezenta noastra si apoi prin diferite miscari.
Comunicarea este prezenta mereu,fiind o punte de legatura intre noi si ceilalti, ea fiind principala metoda de exprimare-fie ea directa sau indirecta.
Modul de comunicare il preluam de la cei din jur inca din perioada formarii noastre iar pe parcurs il imbunatatim sau il deterioram, in functie de mediul si modul in care traim si in functie de conceptiile noastre de existenta.
Fiecare organ intern sau extern al omului comunica, in functie de necesitatea intensificarii fiecarui mesaj. Dupa cum stim, organele interne trimit semnale catre creier sau spre exterior pentru constientizarea unei oarecare necesitati, probleme sau a unui posibil pericol.
Ce muzica ascultam? Ce carti citim? Ce facem in timpul liber? Cum ne comportam in timpul liber? Ce hobbyuri avem? Insa si: Ce facem cunt suntem constransi de o situatie neplacuta? Ce facem la necaz, la nevoie? Ce facem pentru ceilalti?
Suntem ceea ce comunicam? Unii spun ca da, eu as sune:nu e chiar asa. Daca ne gandim putin la unele persoane publice care adopta un stil de expunere prin comunicare impersonala,preluata si prelucrata in slujba sustinerii unei cariere solide; chiar si noi, in micul nostru univers suntem "constransi" de societate sa ne mascam in micul sau mare intreprinzator, in micul sau marele comerciant, in micul sau marele ce vreti voi; intr-un cuvant, in micul sau marele om, in functie de cerinta jobului nostru sau de cerinta a ceea ce dorim sa obtinem.
Ceea ce ne defineste pe noi este ceea ce suntem noi cu adevarat, nu ceea ce vrem sa parem ca suntem. Comunicarea verbala, mimica faciala, gesturile corpului, privirea, pozitia corpului s.a.m.d. ne va spune multe despre o anumita pesoana, insa nu ne va spune totul.
Prin comunicare nu intelegem doar transmiterea de informatii; prin ea intelegem "a fi". Orice exprima un semnal inseamna existenta: cuvintele, faptele, gesturile, patimile, obsnuinta, dorinta, iubirea, vointa, ura, furia etc-ele sunt vii.
Sa nu confundam miscarea cu comunicarea, pentru ca si prin fermitate,prin blocare, prin tacere ea exista si exprima ceva. Miscarea si comunicarea sunt foarte aproapte identice,insa nu identice.
Controlul asupra comunicarii putem sa il avem in mare parte insa foarte rar in percentual total.
Vreau sa atrag atentia asupra gandirii. Ea este un expresiv uneori in exterior, insa in general ascuns si taciturn. Eu l-as numi mai degraba un parsiv,un ticalos,un las. El este in genere cel care trimite informatiile catre individ si tot el genereaza fapte si idei,insa sta ascuns si vina mereu cade pe fapta sau pe individ, acesta din urma avand vina ca l-a primit, uneori inconstient, alteori ba. Genereaza comunicare indirecta cu mediul,dar cu posesorul si directa,si indirecta. As putea spune ca mai degraba suntem ceea ce gandim decat ceea ce exprimam, unele ganduri ramanand inchise in interior, ramanand a fi prelucrate si materializate intr-un posibil viitor sau incuiate pentru totdeauna.
Sa fim atenti ce gandim pentru a ne putea modela gandirea; mai degraba as spune ca trebuie sa fim atenti ce ganduri primim. Musafirul nepoftit va mai incerca poate sa vina, insa daca mereu il gonesti, se va satura si nu va mai pofti la tine.
Noi avem puterea de a naste sau de a omori pe cineva,avem puterea de a infiinta sau a desfiintape cineva prin gesturile si mimicile noastre, prin purtarea noastra.
Tot ceea ce gandim sau ce exprimam pentru altul,de fapt pentru noi o facem,sa nu uitam; totul are efect circular si se reintoarce in origini. Asa ca. sa fim atenti la ce dam nastere. ca ne va stapani mai devreme sau mai tarziu.
Invata sa ii ridici pe ceilalti,si stalp vei deveni!
Cosmina Pop
.-
Comunicarea fara comuniune
Publicat in : Editoriale -
Comunicarea cu cei morti
Publicat in : Credinta -
Comunicarea ca o modalitate terapeutica
Publicat in : Credinta -
Comunicarea lui Dumnezeu cu oamenii
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.