Curaj!

Curaj! Mareste imaginea.

Curajul este descris ca fiind o trăsătură pozitivă a oamenilor, una dintre calitățile de bază ale naturii umane. Curajul reprezintă o componentă cheie a procesului de îmbătrânire şi este cel ce ne împinge să atingem noi obiective, chiar dacă efortul este dificil şi dureros. Potrivit psihologilor Seligman și Peterson, există un număr de șase calități care stau la baza vieții împlinite şi acestea sunt: înțelepciunea și cunoașterea, curajul, omenia, dreptatea, cumpătarea și transcendența.

Ce este curajul? Curajul este capacitatea care-i permite persoanei să facă față dificultăților, pericolului sau durerii, fără teamă. Este forța emoțională care implică exercitarea voinței în atingerea scopurilor, în ciuda obstacolelor externe sau interne.

Curajul are o puternică dimensiune etică deoarece este legat de convingerea de a face ceea ce trebuie, conform convingerilor, mai ales în ciuda criticilor care pot apărea.
Potrivit literaturii de specialitate, curajul include patru trăsături pozitive de caracter, iar acestea sunt: perseverența, îndrăzneala, onestitatea şi entuziasmul.

Perseverența include continuarea unui traseu sau urmarea unei ținte, chiar dacă acestea sunt precedate de un obstacol sau un eșec. Perseverență înseamnă să termini ceea ce ai început şi să continui pe drumul ales, în ciuda obstacolelor. Înseamnă să-ți facă plăcere să duci la bun sfârșit ceea ce ai început.

Îndrăzneala este atunci când nu te dai înapoi din fața amenințărilor, dificultăților, provocărilor sau a durerii. Înseamnă să mărturisești adevărul tău de credință, să spui care este adevărul şi binele pe care îl știi, chiar dacă alții nu sunt de acord. Îndrăzneala este cea care te face să acționezi în virtutea convingerilor tale, chiar dacă acestea sunt nepopulare.

Onestitatea este curajul de a mărturisi adevărul. Sinceritatea este sinonimă cu integritatea și include abilitatea de a spune adevărul, indiferent de condiții. În viața fiecăruia dintre noi există multe cazuri în care, pentru a ne depăși teama de dezaprobare, am avut nevoie de o mare putere, pentru a rămâne onești și autentici.

Onestitatea îți impune să spui adevărul şi să te prezinți pe tine însuți cu sinceritate, tu, cel autentic, dar mai înseamnă şi să te comporți la fel. Onest este omul care nu este prefăcut, care își asumă răspunderea pentru ceea ce simte şi pentru ceea ce face.

Entuziasmul este sinonim cu vitalitatea, vigoarea sau energia. În viață trebuie să fii entuziast şi bucuros pentru a-ți atinge țelurile. Un om plin de entuziasm nu va face lucrurile pe jumătate sau cu strângere de inimă.

Curajul, este asociat cel mai adesea cu capacitatea de a fi drept sau de a-ți susține dreptatea sau adevărul în situații dificile. Curajul poate lua atât formă fizică - să fii curajos în ciuda eventualelor accidente pe care le-ai putea suferi, cât și sub formă de moralitate – să acționezi în modul care întărește credința ta de bine, în ciuda dezaprobării sociale sau a altor posibile reacții.

Având în vedere toate caracteristicile curajului prezentate mai sus, putem concluziona că una dintre virtuțile cheie pe care le poate avea un om este curajul. Din acest motiv suntem datori să transmitem copiilor şi urmașilor noștri această valoare.

Ce putem face noi, ca părinți, pentru a cultiva copiilor noștri curajul?

Cu siguranță că în viața voastră ați observat cum învață un copil să meargă în picioare. Nu contează de câte ori cade! Nici o cădere nu reușește să îl dezamăgească şi, indiferent de durerea pe care o simte, copilul nu renunță. Se ridică din nou și încearcă, până când reușește.

Copiii au un instinct natural, care îi determină să încerce noi abilități, ignorând teama de a fi răniți. Ei au curaj, această tărie interioară care îi determină să nu renunțe la o acțiune, chiar dacă au avut un eșec sau au întâmpinat mai multe dificultăți.

Doar că ei cresc şi odată cu vârsta le crește şi nivelul percepției și al funcțiilor cognitive. Din nefericire, odată cu acestea apar şi fobiile. Cu cât copiii înaintează în vârstă cu atât ei au nevoie mai multă de ajutorul părinților, pentru a-și recăpăta curajul.

Cultivarea curajului înseamnă să ne ajutăm copiii să încerce experiențe noi, chiar şi atunci când noi înșine începem să ne simțim temători (desigur, cu excepția situațiilor periculoase). Spre exemplu, dacă mie ca părinte mi-e teamă de apă, nu înseamnă să nu-mi încurajez copilul să înoate, să încerce sau chiar să performeze în acest domeniu.

Părinții au importanta menire de a le explica copiilor diferența dintre curaj şi acțiunea care implică pericolul. Când copiii încep să crească și dobândesc fobii, cum ar fi teama de fantome sau de întuneric, acesta este un doar un semn că abilitățile lor cognitive au început să crească. În acest moment copiii au nevoie de un pic de sprijin, de un impuls care să le dea curaj. Ca părinte, poți discuta cu copilul tău despre latura obiectivă a fricii, îl poți ajuta mai bine comunicând decât lăsându-l paralizat de frică.
De asemenea, este important să-i învățăm pe copii să facă față cu curaj situațiilor sau locurilor necunoscute sau neașteptate.

De exemplu, atunci când copilul intră la școală sau într-o nouă sală de clasă, acesta se va confrunta cu un număr mare de necunoscute dar și cu o serie de întrebări: Voi avea profesori buni? Îmi voi face prieteni? Va fi greu la școală?

Pentru ca să-şi gestioneze aceste temeri și anxietăți, copilul trebuie să fie înarmat cu curaj! Părinții își pot ajuta copilul, pregătindu-l pentru evenimentul viitor, astfel încât acestea să se familiarizeze cu noile provocări. Este bine să fim deschiși comunicării, să avem discuții cu copilul despre posibilele situații necunoscute la care ar trebui să se aștepte, să-i explicăm cum să se ocupe de ele, cu mult curaj.

Pe măsură ce copiii cresc, obțin noi perspective și încep să cunoască sentimente diferite, bune şi rele. Dar, tot pe măsură ce cresc, încep să se pună bazele curajului moral.

Curajul, sub forma sa morală, le permite copiilor să facă ceea ce trebuie, în ciuda fricii de eventuale consecințe negative.

Părinții trebuie să-şi ajute copiii să-şi dezvolte curajul moral. Suntem datori să le cultivăm copiilor noștri această valoare. Este important să încurajăm și să lăudăm copilul atunci când face un lucru bun, chiar şi atunci când gestul său pare nepopular pentru alte grupuri de copii.

De asemenea, este bine să-l învățăm şi să-i explicăm care pot fi posibilele reacții pe care le poate avea şi ce anume trebuie să facă atunci când va vedea pe cineva greșind, sau în cazul în care poate fi forțat să facă ceva contrar voinței sale, care îl poate face să se simtă rău. În toate situațiile, este deosebit de important să arate curaj.

Comportamentul nostru dintr-o situație dificilă dar mai ales modul în care gestionăm obstacolele din viața noastră afectează mai ales copilul, pentru că noi suntem modelul pe care acesta îl va prelua. De aceea, este bine să încercăm ca şi în cele mai dificile situații să nu ne pierdem cumpătul. Dacă nu vom acționa sub impulsul momentului ci vom aborda problemele cu calm şi seninătate, comunicarea și discuțiile pe marginea subiectului, fie el cât de delicat, ne vor ajuta la rezolvarea problemei.
Când este nevoie să luăm poziție pentru un lucru care îl considerăm drept (chiar dacă această poziție este împotriva curentului), să o facem pentru că doar așa vom da exemplu copiilor noștri care, cu siguranță că își vor aminti poziția pe care noi am susținut-o!

Dificultățile, necazurile și viața, cu toate surprizele pe care ni le oferă, trebuie abordate cu curaj. Dacă vom putea face față tuturor situațiilor cu mai mult curaj, vom reuși să înțelegem că în viață nimic nu este imposibil! Cei descurajați din cauza unui eveniment trecut trebuie doar să-şi amintească de cuvintele Domnului Iisus Hristos: În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea. (Ioan, XVI,33)

Desigur, un eșec poate veni cu frustrare şi cu teamă de noi încercări dar curajul ne aduce speranță și ne justifică efortul. Chiar și atunci când lucrurile par că au luat-o pe o cale greșită, curajul este cel ce ne ajută să creăm o lume mai dreaptă și mai frumoasă. Goethe spunea că atunci când îți pierzi curajul, pierzi totul. Deci, să avem curaj! Avem nevoie de el, pentru a-l transmite copiilor noștri!

Angela Agachi
Bacău, 25 august 2015

Despre autor

Angelica Agachi Psih. Angelica Agachi

Colaborator
42 articole postate
Publica din 28 Aprilie 2015

Pe aceeaşi temă

25 August 2015

Vizualizari: 3957

Voteaza:

Curaj! 4.50 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • FULEA DanPostat la 2015-08-26 22:33

    Este binevenita aceasta abordare si ar fi trebuit poate gasit mai exact locul in mecanismele educarii copilului in familie.Poate ca parintii ar trebui sa aibe mai mult curaj in a inocula copiilor bunul simt atat teoretic cat si practic. Ar trebui sa nu scape nici un prilej pentru al face vizibil si in al exersa atat acasa cat si in contactele familiei cu societatea inconjuratoare. Curajul si bunul simt ar trebui sa fie intodeauna cuplate. Bunul simt este cel care da certitudinea lucrului bine abordat.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE