Despre durerea oamenilor

Despre durerea oamenilor Mareste imaginea.

Lucrul care ii arde pe toti este - pocainta - pe care o trimite Dumnezeu, ori de vrem, ori de nu vrem. De aceea este bine ca sa ne pocaim de bunavoie, sa nu asteptam sa ne trimita Dumnezeu pocainta prin necazuri de tot felul, caci pricinile pentru care ne trimite Dumnezeu necazurile sunt pacatele noastre. Deci, daca patesti necazuri in viata, afla ca ai facut greseli. Necazurile sunt mila lui Dumnezeu cu noi.

Acum sa va dezvelesc cateva feluri de pacate, ca astfel sa pricepeti insusi durerile voastre.

I. Betesugurile trupului

Din trei pricini se inbolnaveste trupul.

1. De otravuri,  din lipsa postului. Carnea este o otrava si se mistuie tot cu ajutorul unei otravi care este fierea.

2. Din nastere,  pentru ca fie mama sau tata nu a fost treaz cand s-a zamislit copilul. Fugiti de barbati ca de foc, cand sunt ametiti de bautura.

3. Din desfranare, pentru ca trec masura cuvenita si incep sa-i doara spinarea, salele, slabesc nervii, devin iuti si nerabdatori. Toate acestea, pentru ca nu si-au infranat poftele (puterile). Este tocmai ca bogatul care saraceste. Asa si trupul care si-a mancat toata vlaga.

II. Vrajba in casa

Ascultati pricinile pe care le au si apoi ce sa faca, ca sa nu le mai aiba. Vrajba in casa vine din pacate. Toate isi au izvorul din pacate.

1. Neaparat vine vrajba in casa daca casatoria s-a inceput cu stangul, adica cu desfranarea.

2. Mai vine, apoi, daca sotii traiesc in casatorie nelegitima, sau fara cununie la biserica. Este un prim pacat, pe care toti il platesc cu vrajba. De aceea, toti trebuie sa intre la cumintenie si sa se legiueasca daca sunt asa.

3. Din curvii nemarturisite, facute inainte sau dupa casatorie. Astfel au intrat intr-o casa noua cu o pecete draceasca pe trupul si pe sufletul lor si pentru ca nu s-au marturisit, acel pacat are sa le sparga casa, tocmai pentru ca n-au omorat diavolul, care este cel care facea acest lucru.

4. Lacomia de avere a unui parinte, cand si-a maritat fata sau si-a casatorit feciorul. O asemenea casatorie nu tine, pentru ca s-a facut cu o lucrare a diavolului. De vei marita fata ta numai pentru avere, casatoria lor va sfarsi cu vrajba sau cu spargerea casei aceleia. Prin urmare , cumintiti-va parintilor cu sfaturile cand va maritati fetele sau va insurati feciorii.

5. Nepotrivirea de varsta. Sunt parinti care-si marita fetele de la 14-16 ani, iar la 18-19 ani fata lor este vaduva si inca cu un copil. Aceasta din cauza nepotrivirii de varsta, caci ce poate face o fata asa tanara in fata unui vlajgan, om in toata firea. Aceasta diferenta mare de varsta este un pacat inaintea lui Dumnezeu. Si din cauza aceasta, casa aceea nu tine ci se sparge si in aceste cazuri parintii trebuie sa recunoasca, ca au dat un sfat prost.

6. Din negrija de suflet a celor din casa, din negrija de spovedanie, de Sfanta Impartasanie si de randuelile Bisericii, care sunt poruncile lui Dumnezeu. Fiindca daca nu le pazesc pe aceastea, pazesc pe ale diavolului, si nu pot sa aibe liniste.

7. Din petrecere fara post. Cei ce se umplu de manie sunt cei plini de fiere, care se inmulteste in corpul omului atunci cand mananca multa carne si nu posteste. Plini de fiere fiind, se umplu de manie si isi sar in cap unul la altii. Asa, pentru o vorba cat de neinsemnata, pentru o bucata de lemn ce nu e la locul ei , ii sare in cap celuilalt.

8. Si o ultima pricina este desfranarea sotilor. Dar sotii cum desfraneaza, cand sunt legiuiti? Asa bine, caci nu mai tin seama de miercuri, de vineri, de zilele postului si de sarbatori. Nu mai tin nici o randuiala. Si bate Dumnezeu neranduiala ca sa se faca randuiala.

III. O alta din durerile noastre: paguba din curte si vite, paguba in agonisirea voastra.

Si acum, iata pricinile pentru care Dumnezeu trimite pocania asupra avutului nostru.

1. Unii din stapani le dracuie si atunci sa nu se mire daca li se implineste cuvantul, caci da Dumnezeu dupa cuvantul lor.

2 . Lucreaza Duminica. Ca daca Dumnezeu n-a lucrat Duminica, nici tie nu-ti este ingaduit ca sa lucrezi si daca vei lucra, vei pierde nu numai ceea ce ai lucrat Duminica, ci si ceea ce ai lucrat in timpul saptamanii. Sa nu ascultati de sfatul nimanui, cand este vorba de cinstirea Duminicii. Fiecare isi are socoteala lui, tu insa ai un suflet, caci va veni timpul sa ceri apa cu bilet.

3. Si mai are paguba cel ce se uita la agoniseala sa ca la ochii din cap. Si-a lipit inima lui de lucruri pieritoare. Pentru altceva a dat Dumnezeu inima, nu ca sa ti-o impotmolesti cu gunoiul lumii, ci ca sa ti-o indrepti spre Tatal, Cel din ceruri. Pe El sa-l iubim, de El sa ne lipim inima, caci neasemanata este plata pe care ne-o da Dumnezeu, fata de cea data de lume. De aceeia nu-ti lipi inima ta nici de proprii tai copii, caci de-i patimi durere in cele iubite peste masura, cine te va mingaia?

4. Ai cumparat din mana rea, din mana patimasa, din mana din care a furat sau de la unul care a curvit .De aceeia, mai inainte de a amesteca cu ale tale, da-i putina apa sfintita, cu faina, caci sa stiti, pacatele trec si asupra pamantului care-l calci si asupra vitelor. 

Cand a fost izgonit Adam din Rai, Dumnezeu a blestemat pamantul. "Pentru ca ai ascultat de glasul femeii tale si ai mancat din pomul din care ti-am poruncit; numai din acela sa nu mananci, si ai mancat dintr-insul, blestemat sa fie pamantul intru lucrurile tale! Intru necazuri vei manca dintr-insul in toate zilele vietii tale ! Spini si palamida iti va rodi tie si te vei hrani cu iarba pamintului ! In sudoarea fetei tale iti vei minca pinea ta, pana cand te vei intoarce in pamantul din care esti luat; ca pamant esti si in pamant te vei intoarce" (Facerea 3, 17- 19 ) Iar femeii i-a zis: "Voi inmulti mereu necazurile tale si suspinul tau, in dureri vei naste copiii; si spre barbatul tau va fi intoarcerea ta si el te va stapani" (Facerea ,3 ,16 ) O greseala a noastra atarna asupra intregi averi.

5 . Cineva se tine de vraji asupra ta, iar tu n-ai ocrotirea lui Dumnezeu asupra ta. Cineva lucreaza cu diavolul asupra ta si asupra vitelor tale si atunci si tu tinjesti si vitele tale. De ce pot lucra aceste puteri ? Pentru ca tu n-ai ocrotirea lui Dumnezeu. Si ca sa nu mai poata lucra duhurile rele, curateste-ti trupul tau prin post, fa sfestanie pune-ti o Sfanta Cruce in curte si roaga-te lui Dumnezeu sa te ocroteasca.

6. Mai poti avea necazuri si din cauza ca in curtea in care stai tu, sau pe pamantul pe care-l lucrezi apasa juraminte, blesteme sau nedreptate: sa luati seama, sa nu taiati o brazda, din pamintul care nu este al vostru, caci aduce moarte, dar se mai poate sa ai asupra curtii si alte pacate. Poate ca ai cumparat aceasta curte cu bani munciti intr-o vreme cand poate traiai in desfranare. De acesti bani, desi i-ai muncit, nu te v ei putea folosi, caci si asupra lor atarna si apasa pacatele de cand ai muncit, si te urmareste Dumnezeu pana in pinzele albe. Pentru ce ? Pentru ca nu te marturisesti, pentru ca tii serpii in san si Dumnezeu lasa sa te muste.

7. Apasa blestemele parintilor s au ale altuia asupra casei tale si asupra ta sau, ce este si mai des copiii lepadati si ingropati ici si colo. Ba in gunoi, ba linga o altoaie. Si lepadare copiilor este pacat strigator la cer.

8 . Stapanii au pacate nemarturisite din tinerete sau mai pe urma si nu le-au ispasit, ca nu-i destul sa le spui sub patrafir, trebuie sa le si ispasesti de bunavoie. De aceeia vine bataia lui Dumnezeu asupra voastra, peste tot, pe camp, peste vite si peste tot lucrul manilor voastre.

IV. Copii indraciti, neascultatori, necredinciosi si desfranati

Toti parintii luati aminte, ceilalti de asemenea fiti cu mare bagare de seama ca sa nu cadeti in astfel de greseli, cand va va veni randul. Copiii indraciti vin din urmatoarele pricini:

1. Parintii nu au pazit postul si nu s-au putut infrana de la poftele trupesti si asa au calcat zilele si timpurile neingaduite care sunt: miercurea, vinerea, duminica, sarbatorile de peste an si posturile intregi. Toti copiii care rezulta sunt neascultari si indaratnici, pentru ca nici parintii lor nu au ascultat de poruncile lui Dumnezeu de a pazi zilele sfintite. Intrebati-va cugetele si va vor spune ce este ingaduit. Astfel, ii veti vedea plangand si veti plange si voi si asa veti ispasi pacatul in care i-ati zamislit. Desigur ca va doare, daca nu le-ati fi facut nici nu v-ar fi durut.

2. Mamele nu s-au pazit pana la curatenie deplina si asa nasc copii plini de bube si pot muri. Si daca in vremea aceeia a mai fost si tata beat, se va naste un copil care va fi slabanog fie cu mintea, fie cu trupul, fie cu amandoua . Si iata cum vei avea pocania de la Dumnezeu cu propriul tau rod.

3. In vremea sarcinii nu te-ai pazit de barbat, de aici multi copii se nasc morti sau mor de tineri sau daca traiesc aluneca in curvie, pentru ca s-a intipariat pecetea curveasca pe ei inca din pantecele mamei lor. Se gasesc acestea in Sfanta Scriptura, caci toate prin cate trece mama, in vremea celor 9 luni de sarcine, fie rele se intiparesc si in copil. Cand va creste mare, toate ii vor rasari in cale.

Sursa: Din invataturile Parintelui Arsenie Boca

Dumnezeu sa ne de-a suficienta intelepciune sa putem indeplini vointa Lui intrutotul asa cum scrie si in Sfanta Scriptura.

Marioara Mihele

Despre autor

Marioara Mihele Marioara Mihele

Colaborator
24 articole postate
Publica din 22 Mai 2010

Pe aceeaşi temă

05 Iulie 2012

Vizualizari: 2246

Voteaza:

Despre durerea oamenilor 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Ana-Maria LupuPostat la 2010-12-17 15:22

    am si eu cartile parintelui "despre durerile oamenilor"

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE