
Din cauza sentimentului profund ca adevarata noastra identitate este totalitatea creatiei cosmice si Dumnezeu, substitutele de orice grad si fel raman intotdeauna nesatisfacatoare.
*
Daca toti am fi fiinte eterice radiante si am trai intr-o lume in care toate peisajele ar arata ca in muntii Himalaya, insulele virgine din Pacific, cladirile ar arata ca Alhambra, Taj Mahal si am fi inconjurati de sculpturile lui Michelangelo, ascultand muzica lui Bach, Beethoven, natura divina a lumii ar fi mai usor de sesizat. Din pacate existenta uratului, banalului, faptul ca avem corpuri fizice cu diverse functii ne aduc intr-o presupusa realitate materiala uneori profund dezolanta. Desigur pe toti ne urmareste in mod constient sau inconstient intrebarea: Cine suntem de fapt, ce ne domina ? Trasatura noastra esentiala, comuna se pare ca este dorinta.
Desigur fiecare doreste altceva, unii doresc realizari intelectuale, altii doresc impliniri religioase, unii doresc satisfacii materiale, altii doresc sa se lumineze, altii vor impliniri sexuale, unii vor singuratate, etc. Unele dintre dorinte, este vorba despre cele bazale, dorinta de a manca, a dormi, a face sex isi au originea in instinctul animalic, acesti oameni isi folosesc ratiunea numai pentru s-si rezolva instinctele primordiale. Alt nivel al dorintelor este acela in care ele sunt folosite pentru rezolvarea unor porniri care nu se gasesc in regnul animal, cum ar fi onoarea, puterea, prestigiul, autoritatea. Oamenii din aceasta categorie actioneaza pentru realizarea acestor deziderate.
Un alt nivel de dorinte sunt cele directionate spre nevoia de intelepciune, cunoastere, pentru care lupta oamenii cu un imbold maxim de natura intelectuala, spirituala. Asadar aceste tipuri de dorinte duc la diferentierea oamenilor intre ei, in functie de proportia din fiecare tip de dorinta pe care o are. Ceea ce ne doreste inima cu adevarat tuturor este fericirea, desi ea inseamna pentru fiecare altceva. Faptul ca dorintele noastre nu sunt implinite ne duce la nefericire si framantare. Nefericirea ne duce la pierdera conexiunii cu Divinul. Eforturile noastre de a atinge implinirea si linistea sufleteasca vor fi sortite escului si poate chiar se vor intoarce impotriva noastra, daca implica numai obiecte si obiective din lumea materiala.
Orice solutie satisfacatoare va trebui sa imbratiseze atat dimensiunile pamantesti cat si cele transcedentale, atat in lumea formelor, cat si pe cea fara forma. Intoarcerea catre noi, ne poate ajuta sa exploram dimensiuni ascunse ale noastre si ale realitatii. Constiinta naturii noastre divine si a esentialei desertaciuni a tuturor lucrurilor, ne poate ajuta sa facem fata complexitatii vietii cotidiene. Toate dorintele si emotiile, iubirile pe care oamenii le au pentru diverse obiecte, persoane-mame, tati, prieteni, raiuri, pamant, palate stiinte, hrana, bautura sant de fapt nevoia de Dumnezeu si ca toate acestea sunt de fapt valuri. Cand oamenii vor parasi aceasta lume il vor vedea pe Rege fara aceste valuri, atunci vor afla ca totul era val si masca si ca obiectul dorintei lor era, in realitate, Dumnezeu (Hines, 1996).
Vizireanu Fulvia (Felicis)
-
Dorinta
Publicat in : Poezii ortodoxe -
Dorinta de razbunare si cum putem scapa de ea
Publicat in : Editoriale -
Dorinta lui Dumnezeu: sa fim asemeni Lui
Publicat in : Duminica a 19-a dupa Rusalii -
Nu tot ce iti doresti iti este si benefic
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.