Iubeste-te pe tine

Iubeste-te pe tine Mareste imaginea.

Să te iubești pe tine. Ce poate însemna asta? Dacă ne gândim că toți oamenii își urează unul altuia sănătate atunci, logic ar fi că a te iubi pe tine înseamnă să îți dorești să fii sănătos. De ce să fii sănătos? Pentru că majoritatea dintre noi asociem sănătatea cu fericirea, fie că o facem conștient fie că nu. Eu cred că a te iubi pe tine la asta se referă. Dar, ca să te iubești pe tine trebuie să te cunoști. Dar oare ne cunoaștem noi pe noi? Cum facem asta? Ne străduim îndeajuns să ne controlăm gândurile? E pace în gând sau suntem întemnițați în propria minte de nu ne mai auzim de zgomote și îmbulzeală? Auzim ce ne spunem? Dar pe celălalt, îl ascultăm? Acceptăm părerea celuilalt despre noi? Noi, pe noi, ne criticăm sau ne considerăm cu mult mai buni decât aproapele nostru? Știm să ne gestionăm sentimentele? Ne recunoaștem emoțiile cele mai ascunse ca frica, ura, invidia sau furia sau credem că aparțin celuilalt? Facem introspecție pentru a alunga din minte și suflet tot ce ne vatămă?

Urarea “să fii sănătos“ nu se referă doar de sănătatea trupului. Sfinții părinți ne îndeamnă să avem grijă de trupul nostru pentru că acesta este templu al Sfântului Duh. Din păcate, noi nu mergem prea des în templul sufletului nostru. Toate scrierile spun că sufletul nostru este cel important. Dar, cu toate că știm, ne neglijăm sau ignorăm cu desăvârșire tocmai sănătatea sufletului. Ca să ai sănătate mintală, emoțională și spirituală ai de îndeplinit doar două porunci:

“ Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău. Aceasta este marea şi întâia poruncă. Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. “ (Matei 22, 37-39)

Prima condiție pentru sănătatea sufletului: Să-l iubești pe Dumnezeu cu inima și cu mintea (sentimentul, iubirea, apare doar din lucrarea acestor două). De ce mai întâi pe Dumnezeu? Pentru că toți suntem vremelnici. Pe cărările vieții singurul care este, cu certitudine lângă noi, este Dumnezeu. Poți să rămâi fără părinți sau fără copiii sau fără partenerul de viață. Dar, prezența vie a lui Dumnezeu în viața ta umple tot golul și alină toată suferința. Am întâlnit mame care își pierduseră copilul. Trauma este imensă. Durerea este năucitoare. Se dă peste cap tot sensul pe care îl atribuiai vieții. Ce le-a salvat pe aceste mame? Ce l-a salvat pe Iov? Credința. Am spus și am să o repet de câte ori voi avea ocazia. Sfânta Evanghelie este o colecție fascinantă de tehnici de vindecare. În ea găsim răspuns la toate întrebările, nedumeririle și căutările noastre. Doar că e greu să lăsăm mesajul să ajungă în sufletul nostru. De multe ori îl parcurgem superficial cu mintea (care nu prea stă locului) și nu pătrundem cu sufletul. De ce? Pentru că sufletul, nefiind vindecat, se comportă ca un orb. Nu vede și nu are cum să priceapă. Legile sunt atât de simple și poate că tocmai de aceea nu ne vine să le dăm crezare.

A doua lege: Să ne iubim aproapele. Care o fi acesta? Chiar fiecare persoană? Și cel de altă națiune, credință sau culoare? Fiecare ființă umană are valoare?
Ne vine foarte greu să ne iubim aproapele. Este mai comod să fugim de legea asta. Credem că doar noi suntem valoroși, doar noi avem dreptul la fericire. Fugim, de multe ori spre alte mișcări religioase pentru că ne e mai comod așa. Pentru că, pe calea cea nouă, găsim modalitatea cea mai simplă să nu îl iubim pe celălalt, ba chiar să îi demonstrăm că noi suntem mai buni. Sunt persoane care trec spre culte neoprotestante pentru că acolo (zic ei) sunt oameni mai buni. Apropiații vechi ai celui plecat sunt perimați și greu de iubit. Dar Iisus, când a spus să ne iubim aproapele nu a spus că acesta trebuie să fie de aceeași confesiune, națiune sau statut social.

Aproapele meu este orice persoană, orice ființă creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Fără deosebire. Fiecare ființă umană are valoare. Fiecare.

Sunt persoane care învață să mediteze iar mai apoi prind să cocheteze cu budismul. Am citit aproape toate lucrările scrise de Dalai Lama. Este un lider pe care îl iubesc și căruia îi urmăresc cu drag și interes activitatea. Ce ne spune adeptul acestei mari religii, sau mai degrabă filosofii de viață? Ne spune să luăm tot ce e mai bun de la budiști dar să ne păstrăm credința. De ce spune așa? La noi, orice om cu credința slabă se întreabă cum de nu face Dalai Lama prozeliți mai ales acum, când filosofia sa de viață este atât de cunoscută și apreciată la nivel mondial. Pentru că Dalai Lama știe ceea ce vă poate spune orice psihoterapeut competent. Credințele omului sunt cel mai greu de schimbat. Da, poți să ai îndoieli. Poți avea căutări sau chiar satisfacții în practicarea unor tehnici străine creștinismului dar credința care ți-a fost sădită în suflet, cea în care ai fost crescut – este cel mai greu de schimbat. De aceea poți ajunge ca, după ce ai aderat la o nouă mișcare religioasă să te dezici și de aceasta sau să-ți urăști rădăcinile. Atât de ușor e să te pierzi. Ca să fii budist nu e mai simplu decât a fi creștin. Pentru un om crescut în occident poate fi chiar mult mai dificil. Noi avem ca poruncă iubirea aproapelui și ni se pare greu. Dar cum o fi să iubești tot ce există în natură? Să o vezi în fiecare ființă vie pe mama ta? Ei așa sunt crescuți. Asta este educația pe care au primit-o de când s-au născut.

Ajung și creștinii la iubire și compasiune pentru semeni dar la iubirea față de toate ființele lumii au deplin acces doar cei înaintați spiritual.

Și noi putem ajunge la creștere spirituală. Dar numai dacă învățăm să ne vindecăm și doar dacă ne dorim cu adevărat să căpătăm sănătate emoțională. Nu poți accede la spiritual dacă tu nu ești vindecat, dacă nu-ți dorești să fii sănătos emoțional. Când ajungi la această stare, (normală de altfel pentru că toți ne naștem sănătoși emoțional) poți spune că ai făcut un pas mare pe treapta creșterii spirituale. Dacă ai credință (condiția numărul unu), te valorizezi, adică știi că ești fiu al lui Dumnezeu și ai dreptul la fericire, atunci îți îndrepți privirea către oricare dintre apropiații tăi cu aceeași considerație, empatie și compasiune.

“ Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă. “ (Matei, 6,33) Împărăția este în sufletul fiecăruia. Nu poți merge aiurea prin lume să afli ceea ce deja ai. Nu vezi pădurea din cauza copacilor. Nu vezi iubirea din cauza urii. Aprecierea pentru celălalt e acoperită de critică și invidie. Concurăm cu aproapele nostru în loc să concurăm cu noi înșine. Gândurile, emoțiile și sentimentele sunt doar ale noastre. Nimeni nu poate să ni le impună sau să intervină în ele. Ca să fac liniște și pace în suflet nu este nevoie decât să urmez poruncile, adică dreptatea lui Dumnezeu. Să mă iubesc. De asta am nevoie. Trebuie să îmi doresc să fiu sănătos emoțional – stăpân pe emoții și sentimente, ieșit din temnița gândurilor mele. Odată ce mă vindec de frici, depresie, invidie și mânie, pot urma calea. Este greu pentru că e prea simplu. Întotdeauna credem că e nevoie de multe întortocheri și că ce e atât de simplu nu poate fi adevărat. Vindecat de gânduri rele, mânie, neliniști, griji și anxietăți, poți crește spiritual. Și asta urmând doar două porunci. Atât de simplu este.

Pledez pentru sănătatea emoțională. Cartea la care lucrez acum este chiar despre această sănătate pe care toți ar trebui nu doar să o avem ci să o și păstrăm ca pe darul cel mai de preț.

Sănătatea emoțională este singura care ne poate duce la creștere spirituală. Cum știm dacă suntem sănătoși? Simplu. Urmăriți caracteristicile de mai jos și dacă fiecare cerință corespunde profilului vostru, vă felicit. Sunteți pe drumul cel bun.

Care sunt caracteristicile unui om sănătos emoțional și ce trebuie făcut? Avem de parcurs doar trei pași. Următorii:

1. Să ne simțim bine cu noi înșine - Să nu ne lăsăm copleșiți de propriile emoții: teamă, mânie, supărare, dragoste, gelozie, furie, vinovăție sau griji; să fim capabili să trecem peste necazurile şi greutățile vieții, să facem față “din mers” dezamăgirilor; să avem o atitudine optimistă, tolerantă (până la o anumita limită însă) față de noi înșine şi față de alții, să avem simțul umorului şi să putem face haz cu ușurință de propria noastră persoană; să ne putem accepta propriile defecte încercând, în același timp, să le minimalizam; să avem respect pentru propria noastră persoană; să ne autoapreciem realist, să nu ne subestimam calitățile şi capacitățile, dar nici să nu ni le supraestimam; să fim capabili să rezolvăm în mod adecvat situațiile care apar în viața noastră; să ne bucuram de lucrurile simple, de întâmplările cotidiene plăcute.

2. Să ne simțim bine împreună cu alții - Să fim capabili să oferim dragoste şi ajutor celorlalți, să ne gândim şi la interesele altora; să avem relații personale satisfăcătoare, armonioase şi durabile; să iubim oamenii, să avem încredere în ei și să le arătam aceasta încredere; să respectam valorile şi demnitatea celorlalți, să înțelegem şi să acceptăm faptul că oamenii sunt diferiți; să nu-i înșelăm pe alții, să nu ne folosim niciodată de ceilalți pentru a ne atinge scopurile dar, în același timp, să nu-i lăsăm pe ceilalți să profite de noi; să simțim că facem parte dintr-un grup; să fim responsabili față de semeni.

3. Să putem îndeplini cerințele vieții - Să ne rezolvam problemele într-un mod constructiv, pe măsură ce apar; să ne asumăm responsabilitățile ce ne revin; să ne modelăm propriul ambient atunci când se poate şi să ne adaptăm atunci când este nevoie; să ne facem planuri de viitor; să primim cu bucurie experiențe şi idei noi: să ne folosim capacitățile şi talentele; să ne fixam țeluri realiste să fim capabili să luăm singuri hotărâri în problemele care ne privesc; să fim mulțumiți să depunem eforturi în ceea ce facem, să muncim cât mai bine pentru a realiza ceea ce ne-am propus.

Sinceritatea este o mare calitate, virtute chiar. Dacă vom fi sinceri cu noi înșine vom ști exact locul în care ne aflăm dar și direcția pe care trebuie să o urmăm pentru a fi sănătoși fizic, psihic și spiritual.

Angelica Agachi
Bacău 2017

Despre autor

Angelica Agachi Psih. Angelica Agachi

Colaborator
42 articole postate
Publica din 28 Aprilie 2015

Pe aceeaşi temă

25 Mai 2017

Vizualizari: 4053

Voteaza:

Iubeste-te pe tine 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE