Omul, situat intre doua lumi

Omul, situat intre doua lumi Mareste imaginea.

Existam simultan intre doua lumi, aceea a personajului nostru fizic si psihic,discontinuu ,limitat in timp si spatiu si aceea a vietii universale,dincolo de timp si spatiu, la care participam cu totii prin particica noastra nemuritoare-sufletul. Legatura intre cele doua lumi este "traitul "simultan  al celor doua lumi. Platon a spus:" Banchetul vietii se afla in fata noastra;singura problema este a poftei pe care o avem.Pofta este lucrul cel mai important ,nu festinul. Pe parcusul existentei sale ,omul va trebui sa lupte pentru a descoperi adevarata sa lume interioara ,care nu este psihismul sau, pentru a incerca sa armonizeze cele doua lumi intr-o singura unitate de expresie.In lumea personalitatii noastre,gandirea si sentimentul sunt deconectate si adesea se ignora. Gandesti un  lucru si faci altul,eterna drama a contradictiei pe care Sf. Pavel o evidentia de acum  doua mii de ani.

Energia spirituala cere participarea constienta a omului care sa neutralizeze intreaga activitate emotionala si mentala.Pentru trezirea functiilor superioare ale constiintei in om se porneste de la acelasi lucru,in mod independent de partile muritoare fizic sau psihic ale corpului sau.Se poate spune ca este vorba de o forma a perceptiei,in afara oricarei reprezentari prin imagini si cuvinte,care trece mult dincolo de obisnuita constiinta restransa.O stare in care  constiinta omului este parte a constiintei universale. B.Pascal spunea;"Ultimul demers al ratiunii este sa inteleaga ca exista o infinitate de lucruri care o depasesc".

Trebuie sa intelegem ca dincolo de cunasterea logica ,exprimata de concepte ,exista un fel de spatiu-intelegere , latenta generator al unei cunoasteri de neconceput  pentru mintea umana, o cunoastere ce nu poate fi decat" traita".Atunci vom intelege cu adevarat diferenta de natura intre a exista si a gandi ca existi. Nu putem ajunge  la aceasta stare de constiinta-cunoastere decat renuntand la ideea pe care o avem despre noi insine. Astfel omul se va"vedea, isi va cunoaste  originea, va intelege rolul si locul vietii sale de om in marele organism universal.In omul treaz, energia  vietii  monopolizate de eul psihologic si exprimata de frica ,violenta angoasa ,invidie va fi eliberata de aceste forme oarbe distructive. Se va intoarce la Sursa , de unde va radia in sfarsit trezita ,unind  interiorul cu exteriorul intr-o unitate de expresie.

Pentru a cobora in profunzimile , fiintei noastre, trebuie sa exersam in  rugaciune , meditatie,contemplare.Clipa in care omul intelege intr-o strafulgerare ca este Universal reprezinta clipa intoarcerii, a conversiei in constiinta sa. Corpul sau fizic locuit de suflet a devenit constient de aceasta ,ceea ce-i insufla o inteligenta necunoscuta pana atunci. Viata noastra comuna este primita constient de un numar mic  de oameni. Mari curente de energie traverseaza  oamenii fara ca ei sa fie constienti de acest lucru. Este inca foarte intuneric in lumea interioara umana!

Cand Prezenta constienta este acolo,corpul exprima acest lucru.S-o lasam sa curga in noi fara s-o oprim nicaieri. Astfel se armonizeaza participarea noastra la cele doua lumi ale omului: temporalul,unde se naste si moare, si atemporalul,,lumea infinita , nelimitata,care ne emana si ne aspira in suflul respiratiei cosmice.

Vizireanu Fulvia (Felicis)

Despre autor

felicis Felicis felicis Felicis

Colaborator
30 articole postate
Publica din 29 Iulie 2010

Pe aceeaşi temă

05 Iulie 2012

Vizualizari: 2336

Voteaza:

Omul, situat intre doua lumi 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE