Ioannis Zizioulas

Ioannis Zizioulas Mareste imaginea.

Ioannis Zizioulas, este mitropolit ortodox de Pergam, subordonat Patriarhiei de Constantinopol. S-a nascut pe 10 ianuarie 1931 la Kataphygion in Grecia. Si-a inceput studiile la Universitatea din Tesalonic, dar a obtinut o prima diploma in Teologie de la Universitatea din Atena, in anul 1955. A studiat teologia patristica sub coordonarea Parintelui George Florovsky la Harvard Divinity School, si a obtinut titlul de Magistru in Teologie in 1956. Si-a urmat studiile doctorale sub indrumarea aceluiasi parinte George Florovsky si a obtinut titlul de doctor in Teologie al Universitatii din Atena in anul 1965 cu lucrarea: "Unitatea Bisericii in Sfanta Euharistie si in Episcop".

Trei ani a predat Teologie Dogmatica la Universitatea din Edinburg si apoi, timp de 14 ani, a fost profesor de Teologie Sistematica al Universitatii din Glasgow. Visiting professor la Universitatile din Geneva, Londra, precum si la Universitatea Gregoriana din Roma. A tinut prelegeri in numeroase centre universitare de renume (Louvain, Strasbourg s.a.).

Multi ani a predat Teologie Dogmatica la Universitatile din Tesalonic si Londra. Participant la foarte multe congrese teologice; de mult timp delegat oficial al Patriarhiei Ecumenice in forurile eclesiastice internationale. Doctor Honoris Causa al Institutului Catolic din Paris si al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Belgrad. Din 1973, membru al Academiei Internationale de Stiinte Religioase din Bruxelles.

In anul 1986, a devenit profesor de Teologie Dogmatica la Universitatea din Tesalonic. Pe 22 iunie 1986 a fost hirotonit episcop, cu titlul de Mitropolit de Pergam, in cadrul Bisericii Ortodoxe a Constantinopolului. In anul 1993 a devenit membru al Academiei din Atena, iar din anul 2002 a devenit Presedintele acesteia.

In anul 2003 a fost decorat de Presedintele Republicii Elene cu Ordinul Fenixului, in grad de Mare Comandor. Mitropolitul Ioan de Pergam a devenit apoi o figura semnificativa in dialogul ecumenic dintre Biserica Ortodoxa si celelalte traditii crestine. A fost membru al Comitetului Central si al Comisiei "Credinta si Constitutie” al Consiliului Mondial al Bisericilor. In anul 2006 i-a urmat IPS Arhiepiscop Stylianos al Australiei ca presedinte al Comisiei Ortodoxe de dialog cu Biserica Romano-Catolica. IPS Ioan este cunoscut si pentru luarile sale de pozitie in domeniul ecologiei, indeosebi pentru seria de prelegeri cu privire la "Pastrarea Creatiei lui Dumnezeu”.

El este activ si in cadrul comisiilor de pregatire a viitorului Mare Sinod Panortodox, fiind in 2009 presedinte al Conferintei pre-sinodale pregatitoare, ca reprezentant al Patriarhiei Ecumenice. A primit mai multe distinctii si medalii. A fost ales Doctor Honoris Causa al Institutului Catolic din Paris, al Scolii Teologice Ortodoxe din Belgrad, al Institutului Teologic Ortodox "Sf. Serghie” din Paris, al Universitatii din Cluj-Napoca si al Universitatii din Münster (Germania). Este considerat unul dintre teologii ortodocsi a caror influenta este semnificativa atat in lumea ortodoxa, cat si in randul teologilor catolici si protestanti.

A publicat un numar mare de studii stiintifice in diverse limbi de larga circulatie

Opera sa teologica se concentreaza asupra a doua teme inrudite: eclesiologia si ontologia teologica. Teologia lui a fost marcata de influenta teologiei ruse din diaspora, indeosebi a lui Nikolai Afanasiev, Vladimir Lossky si a profesorului sau, George Florovsky, precum si a Arhimandritului Sofronie (Saharov). Prima lucrare a teologului Ioan Zizoulas a fost publicata in anul 1965, anume teza sa de doctorat, intitulata Euharistie, Episcop, Biserica. Unitatea Bisericii in dumnezeiasca Euharistie si episcop in primele trei secole. Aceasta a fost o contributie timpurie si semnificativa la "eclesiologia euharistica” asociata de obicei cu Nikolai Afanasiev, in care sublinia rolul conducator esential al episcopului in slujirea Sfintei Liturghii.

In prezent exista numerosi studenti de nivel doctoral care sustin teze remarcabile asupra gandirii Mitropolitului Ioannis Zizioulas, considerat, nu fara un fundament real, drept unul dintre cei mai importanti teologi ortodocsi aflati in viata.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

23 Aprilie 2014

Vizualizari: 966

Voteaza:

Ioannis Zizioulas 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE