Parintele Arsenie Praja

Parintele Arsenie Praja Mareste imaginea.

Parintele Arsenie Praja s-a nascut in 1911, in satul Cheia Rametului. A avut trei frati si o sora. La varsta de 18 ani pleaca in pelerinaj la mai multe manastiri. Acest pelerinaj ii ofera sansa de a intalni multi duhovnici minunati. In anul 1940, se stabileste la Manastirea Ramet, alturi de parintele Evloghie Ota, venit de la Sfantul Munte Athos.

Parintele Arsenie Praja se ferea sa judece pe cineva, era o persoana inzestrata cu darul de a vedea pana in adancurile sufletului omenesc, nu primea lauda oamenilor si nici un dar de la acestia. Se ruga plangand si manca numai zarzavaturi si fructe. Dormea putin pe un scaun, iar in pustie direct pe pamant.

Parintele Nicodim Dimulescu, de la Manastirea Crasna, judetul Prahova, marturiseste ca parintele Arsenie Praja "purta un palton rupt la poale, fara nasturi, incins cu o sfoara de canepa, ce avea mai multe noduri, iar la gat ceva ce fusese candva un fular. Avea pantaloni gri, din lana, zdrentuiti la glezne, iar pe deasupra, un fel de sort, dintr-o bucata de pres, legat in jurul mijlocului cu o sfoara. Umbla mereu cu capul descoperit si-ntotdeauna, indiferent de vreme, descult. Saracacioasa-i imbracaminte purta peste tot urmele ascultarilor sale: var, mortar, vopsele".

Dupa cativa ani petrecuti in manastire, primeste binecuvantarea de a trai in pustie. Purta cu sine Ceaslovul, Molitfelnicul si Psaltirea, din care citea zilnic. De la Parintele Arsenie Praja avem mai multe informatii despre paine pustniceasca. Spun Parintii, ca cine nu se hranea cu aceasta paine in pustie, se imbolnavea.

A fost tuns in monahism in anul 1955 si hirotonit mai tarziu preot. In urma decretului 410 din 1959 este nevoit sa paraseasca manastirea si ajunge sa traiasca intr-o coliba de langa casa parinteasca. In ianuarie 1973, se stabileste la Manastirea Crasna din Prahova. De Sfintele Pasti din anul 1973 a trecut la cele vesnice. A fost inmormantat in cimitirul Manastirii Crasna.

Iulian Predescu

 

Pe aceeaşi temă

24 Mai 2019

Vizualizari: 1081

Voteaza:

Parintele Arsenie Praja 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Parintele Arsenie Praja

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE