Parintele Boris Bobrinskoy

Parintele Boris Bobrinskoy Mareste imaginea.

Parintele Boris Bobrinskoy, fost decan al Institutului Ortodox Sfantul Serghie din Paris, este unul dintre cei mai renumiti teologi ortodocsi ai secolului al XX-lea, cunoscut mai ales pentru "aportul sau adus in transmiterea teologiei Sfintei Trimi si a Duhului Sfant, intr-un limbaj accesibil lumii contemporane, reinoita pe izvoare biblice, patristice si liturgice” (laudatio - John Erickson). Este preot paroh al Parohiei Sfanta Treime (cripta Catedralei) din Paris, preot mitrofor si Protopop al Patriarhiei Ecumenice. In cei 87 de ani de viata si mai bine de jumatate de veac de slujire preoteasca, atat prin viata sa, cat si prin numeroasele sale opere inchinate studiului teologiei, nu a incetat sa slaveasca pe Dumnezeu.

Boris Bobrinskoy s-a nascut in anul 1925, in Paris. Parintii sai, de nationalitate rusa, au emigrat in Franta imediat dupa Revolutia din 1917. La varsta de 10, dupa moartea mamei sale, Boris a fost trimis sa urmeze scoala in Namur (Belgia) condusa de iezuitii de rit bizantin. Incepand cu anul 1942 il are ca indrumator duhovnicesc pe parintele Ciprian Kern. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial a slujit ca acolut in Catedrala Sfantul Alexandru Nevski de pe strada Daru din Paris.

In 1944, dupa absolvirea studiilor liceale si sustinerea examenului de bacalaureat, Boris Bobrinskoy a urmat studiile teologice in cadrul Institutului Sfantul Serghie din Paris. Aici a cunoscut teologi de renume precum George Florovsky, Nicolae Afanasiev, Alexander Schmemann, Leon Zander. A fost insa puternic influentat de Vladimir Lossky care, in acea vreme, era decan si profesor in cadrul Institutului Sfantul Dionisie. In anul 1948 a participat la Prima Adunare a Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Amsterdam.

Un an mai tarziu si-a finalizat studiile cu sustinerea unei teze de licenta despre Taina Mirungerii in traditia parintilor rasariteni ai secolului al IV-lea.

Cursurile de masterat le-a inceput sub conducerea Parintelui Geroge Florovsky, care i-a oferit o bursa de studiu la Atena, pe o perioada de doi ani. Cu aceasta ocazie a participat la pelerinajul celui de-al XIX-lea centenar al calatoriilor misionare ale Sfantului Apostol Pavel in Grecia si a efectuat un studiu asupra manuscriselor din perioada palamita la Muntele Athos si Atena.

Dupa intoarcerea la Sfantul Serghie, petrecuta in anul 1951, a predat pentru inceput istoria. Incepand cu anul 1954 a devenit profesor la catedra de Teologie Dogmatica, din cadrul aceluiai Istitut, la care a activat pana in anul 2006.

In anul 1957 s-a casatorit cu Elena Disterlo, primind de la Dumnezeu trei copii. A fost hirotonit diacon in primavara anului 1959 si preot in toamna aceluiasi an.

Intre anii 1952 - 1961 a participat la Adunarile Mondiale "Credinta si Constitutie” (Montreal, Lund) si ale Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Evanstos, New-Delhi).

In perioada 1965 - 1967 , urmeaza studii doctorale si de activitate stiintifica la Facultatea de Teologie Protestanta din Neuchatel.

In anul 1969 Parintele Boris a devenit paroh al Bisericii Sfanta Treime, comunitate francofona ortodoxa ce se ruga in cripta Catedralei Alexandru Nevski.

In perioada 1969 - 1990, este membru in cadrul Institutului Superior de Studii Ecumenice de pe langa Institutul Catolic din Paris. Din 1970, devine membru al Comisiilor Nationale de Dialog ortodox-catolic si ortodox-protestant.

Din 1970 este numit Presedinte al Asociatiei radiofonice ortodoxe "Vocea Ortodoxiei”. In 1987, Parintele Boris Bobrinskoy a sutinut teza de doctorat in Teologie in cadrul Institutului Sfantul Serghie. Subiectul tezei a fost: "Odihna Sfantului Duh in Fiul”.

In perioada 1993 - 2005 a activat ca decan al Institutului Teologic Sfantul Serghie din Paris. Intre anii 1997 - 2007 a fost Presedinte al Comisiei Teologice de pe langa "Adunarea Episcopilor Ortodocsi din Franta”.

De-a lungul activitatii sale stiintifice Parintele Boris Bobrinskoy a primit numeroase titluri academice si distinctii: Intre anii 2000 - 2003 a fost numit Doctor Honoris Causa al Facultatii de Teologie Catolica din cadrul Universitatii Fribourg (Elvetia), al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia si din Cluj Napoca si al Seminarului Sfantul Vladimir din New York.

In 2000 a primit din partea Preafericirii Sale Diodor, Patriarhul ierusalimului, "Crucea de Cavaler al Ordinului Sfanta Inviere”, iar, in anul 2003, a primit din partea Mitropolitului Vladimir de Kiev si al Intregii Ucraine, ordinul "Sfantul Nestor Cronicarul”.

In prezent, Parintele Boris Bobrinskoy este decan onorific al Institutului de Teologie Ortodoxa Sfantul Serghie din Paris.

Este autor a numeroase studii teologice ce dezbat mai ales teologia Sfintei Treime, a Duhului Sfant, a Bisericii si a Sfintei Liturghii. Dintre cartile Parintelui Boris Bobrinskoy tiparite in limba romana amintim:  "Cerurile deschise. Omilii la Duminica Ortodoxiei”, "Impartasirea Sfantului Duh”, "Taina Bisericii” si "Taina Preasfintei Treimi”.

Radu Alexandru

24 Iulie 2012

Vizualizari: 2509

Voteaza:

Parintele Boris Bobrinskoy 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE