Parintele Iustin Parvu a trecut la cele vesnice

Parintele Iustin Parvu a trecut la cele vesnice Mareste imaginea.

Parintele arhimandrit Justin Parvu a trecut la cele vesnice duminica seara, 16 iunie, la orele 22.40. Slujba inmormantarii va fi savarsita la Manastirea Petru Voda, joi, 20 iunie.

Viata Parintelui Iustin Parvu

Parintele Iustin Parvu este unul dintre cei mai mari duhovnici ai tarii noastre. Parintele Iustin s-a nascut la data de 10 februarie 1919, in satul Poiana Largului, comuna Calugareni, judetul Neamt, fiind cunoscut ca mare duhovnic si staret la Manastirea Petru Voda.

In anul 1936, tanarul ravnitor de doar 17 ani intra frate la Manastirea Durau. Dupa numai un an, in anul 1937, tanarul frate merge la Seminarul Teologic de la Manastirea Cernica, de unde va pleca, mai apoi, spre seminarele din Ramnicu-Valcea si Roman.

In anul 1940 va vea loc tunderea sa in monahism, iar la doar un an distanta, hirotonia intru preot. A primit hirotonia la varsta de 22 de ani.

Intre anii 1942-1944, Parintele Iustin Parvu este numit preot misionar pe Frontul de Est, in Neamt, pana la Odesa. El a participat, impreuna cu "Divizia 4 Vanatori de Munte" la luptele din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, ajungand pana la Don. Dupa lasarea la vatra, el continua studiile la Seminarul din Roman, amintit mai sus. Dupa razboi, au inceput vremurile de prigoana a romanilor de catre bolsevici. In anul in care va absolvi seminarul, in 1948, el va fi arestat. Prigoana incepe !

Parintele Arhimandrit Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda Parintele Arhimandrit Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda

Parintele Iustin Parvu este arestat pe motive politice si condamnat la 12 ani de "inchisoare politica". Nevoitorul pentru tara si credinta, Iustin Parvu, va fi muncit prin mai multe inchisori ale tarii: Suceva, Vacaresti, Jilava, Gherla, Periprava si Aiud. Urmeaza apoi munca silnica din minele de la Baia Sprie, apoi "reeducarea" din Inchisoarea Pitesti. In anul 1960, Parintele Iustin este condamnat la inca patru ani de temnita pentru ca nu s-a lepadat de credinta.

Abia in anul 1964 parintele Iustin Parvu va fi eliberat, alaturi de toti ceilalti condamnati pe motive "politice", ramasi in viata. Din cauza greutatilor intampinate dupa eliberare, el ajunge sa lucreze ca muncitor forestier.

Dupa o vreme, monahul nevoitor Iustin este primit in obstea de la Manastirea Secu. Astfel, intre anii 1966-1974, el va sluji ca preot si duhovnic in aceasta manastire. Intre anii 1974 si 1989, parintele a fost preot monah la Manastirea Bistrita, unde i-au stabilit domiciliul fortat comunistii, sub supraveghere. In anul 1976, din mila Domnului, ca binecuvantare, parintele Iustin Parvu ajunge sa se inchine la manastirile din Sfantul Munte Athos.

Dupa anul 1990, odata cu Revolutia, cand s-a schimbat regimul politic, Parintele Iustin Parvu se intoarce la Manastirea Secu, unde sta aproape un an. Dupa aceasta data, el se retrage in sihastrie, cu gandul de a-si petrece restul zilelor in post si rugaciune, in isihie.

Randuiala lui Dumnezeu era insa alta cu Parintele Iustin. Astfel, intre anii 1991-1992, alaturi de alti doi monahi, Ignat si Calinic, parintele soseste in satul Petru Voda. Aici, el va intemeia Manastirea Petru Voda - judetul Neamt, pe care o inchina martirilor romani din inchisorile comuniste.

Manastirea va avea drept hram pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. La ceva distanta de manastire, Parintele Iustin Parvu va pune temelia unui schit de maici, cam in aceeasi perioada. Astazi, se bucura de rugaciunile parintelui atat calugarii din manastire, cat si maicile din schit. Un azil de batrani si un centru de plasament pentru copii au luat si ele fiinta. In urma nu cu mult timp a inceput si mconstructia unui spital.

Pe langa toate aceste nevointe si osteneli ctitoricesti, Parintele Iustin Parvu a sustinut viata monahala si din alte schituri, precum cele de la Huta, din Bihor, Sub Piatra, Alba Iulia, Pestera Sfantul Ioan Casian, Pestera Sfantului Andrei sau Manastirea Sfantul Ioan Casian, din Dobrogea.

In anul 2003, parintele infiinteaza o publicatie de invatatura si atitudine ortodoxa, cu aparitie lunara, numita "Glasul Monahilor". Odata cu venirea anului 2008, in data de 2 noiembrie, parintelui ii vine si cinstea de a fi ridicat la rangul de arhimandrit.

Scurt cuvant de invatatura al Parintelui Iustin Parvu

Un frate a intrebat:

- Parinte, Avva Varsanufie vorbeste ca in vremea sa mai ramasesera doar trei purtatori de Dumnezeu. Si daca asta era la 550 de ani dupa Hristos, astazi cati mai sunt?

A raspuns batranul Iustin:

- Trei sute. Caci la sfarsitul vremii sfintii nu vor mai face semne si minuni, ci vor petrece nestiuti si necunoscuti, in smerenie.

Pe 10 februarie 2013 a implinit varsta de 94 ani.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Recomandari:
Despre spovedanie si rugaciune cu parintele Iustin Parvu
Manastirea Petru Voda

Parintele Iustin Parvu - Sfaturi duhovnicesti - AUDIO

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

19 Ianuarie 2014

Vizualizari: 113805

Voteaza:

Parintele Iustin Parvu a trecut la cele vesnice 4.82 / 5 din 11 voturi. 34 review utilizatori.

Comentarii (34)

 • nicoleta oanaPostat la 2013-08-04 10:54

  parintele este un sfant...avem atatea motive sa credeam asta...pe mine cel putin m-a ajutat sa trec examenul(cel mai important de pana acum) cu bine desi nu speram ca sa o am sanse sa il iau, la fel si Sf Nectarie, Pr Arsenie Boca si nu in ultimul rand Maica Domnului.Rugati-va lor si va vor ajuta in orice aveti nevoie!

 • Simona TPostat la 2013-06-20 14:55

  Este o mare pîerdere pentru noi si din pacate, cei ca parintele Iustin sunt din ce in ce mai putini... Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii Sai.

 • Teodora Corina DobrePostat la 2013-06-20 09:54

  Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 • Gheorghita LoredanaPostat la 2013-06-19 08:55

  Dumnezeu sa te binecuvanteze si de acolo de unde esti sa ne ajuti pe noi toti cei care avem nevoie de tine sa nu cadem in capcana pierzarii! Amin Doamne Ajuta!

 • COSTICA MALAIPostat la 2013-06-18 16:18

  Dumnezeu Sa-l ierte si cu dreptii sa-l numere.Mare Duhovnic si mare Roman care a stiut cu barbatie sa spuna lucrurilor pe nume politicienilor de ieri si mai ales celor de azi ,ce a pus dragostea de tara si de popor mai presus chiar de viata sa.Roga-te parinte de acolo unde esti sa mintuiasca acest popor obidit si batjocorit.Amin

 • adriana gheorghePostat la 2013-06-18 11:50

  Dimnezeu sa-l odihneasca in pace.Doamne de acolo de unde esti ajuta-ma sa sporesc in rugaciuni bine placute TIE. HRISTOS SA INALTAT! ADEVARAT SA INALTAT!

 • mihai apopei Postat la 2013-06-17 23:06

  Dumnezeu sa-l odihneasca!am pierdut un mare duhovnic,

 • Mihail TomaPostat la 2013-06-17 22:57

  Bunul Dumnezeu s-al odihneasca pe Pr Iustin in sanurile lui Avraam alaturi de toti parintii romani Pr Adrian, Pr Sofian, Pr Galeriu, Pr Cleopa, PF Teoctist si toti Parintii Sfinti romani alaturi de toti Sfintii si toate cetele ingeresti ! Iar de acolo de sus s-aiba un gand de rugaciune si pentru noi cei de jos sa Se indure Bunul Dumnezeu sa ne trimita duhovnici la fel ca cei mentionati mai sus , sa Se milostiveasca Bunul Dumnezeu s-adevereasca vorbele Pr Iustin si sa fie 300 chiar si mai multi (caci multa nevoie avem)parinti duhovnici purtatori de Dumnezeu care sa n e ajute si pe noi sa ne mantuim . Vesnica si Sfanta Pomenire Parinte !

 • mituta chivuPostat la 2013-06-17 17:13

  PARINTE IUSTIN, ROAGA-TE SI PENTRU NOI PACATOSII CAND VEI STA DE-A DREAPTA TATALUI!AMIN!

 • geampalia constantinPostat la 2013-06-17 12:08

  Vesnica sa ii fie pomenirea.Mereu va fi in inimile celor care l-au cunoscut dar si a celor care au auzit sau citit despre domnia sa.

 • Florin Dragos MihailaPostat la 2013-06-17 11:28

  Dumnezeu sa-l odihneasca!

 • Stefan PopaPostat la 2013-06-17 10:40

  Prin plecarea la cele veşnice a Părintelui Iustin Pârvu, am pierdut un stâlp de nădejde al Bisericii Ortodoxe, un susţinător al trăirii creştine ortodoxe autentice, un mare duhovnic, un adevărat patriot, un iubitor de Dumnezeu şi poporul credincios. Veşnica pomenire a Părintelui Iustin Pârvu, din neam în neam1 amin1

 • Mihaela NistorPostat la 2013-06-17 10:15

  Cu durere in sufletl rog pe Bunul Dumnezeu sa-l aseze pe parintele in ceata sfintilor.

 • Curca AdrianaPostat la 2013-06-17 10:07

  Te rugam, DOAMNE, iarta pacatele Parintelui Iustin si aseaza-l in randul dreptilor TAI!!! Te rugam, Parinte Iustin, mijloceste si te roaga pentru noi la DOMNUL, sa ne ajute si sa ne mantuiasca, pe noi , pe copiii nostri, pe tot neamul nostru romanesc crestin-ortodox, pe toti cei vii si pe toti cei adormiti intru dreapta credinta!

 • rus diana mariaPostat la 2013-06-17 08:57

  dumnezeu sa te odihneasca ! parinte si sa te rogi in continuare pentru neamul acesta de pacatosi

 • eu tot euPostat la 2013-06-17 08:48

  Mare, mare pierdere pentru poporul roman... Dumnezeu sas-l odihneasca cu Sfintii pe bunul nostru Parinte Iustin.

 • Nadia LemnaruPostat la 2013-06-17 07:23

  Regret enorm ca Parintele Iustin Pirvu ne-a parasit.O grea pierdere pt.toata crestinatatea ortodoxa si nu numai,....Sa-l chemam in rugaciuni,pt.ca,sigur ne aude si se roaga pt.noi.Bunul Dumnezeu sa-l ierte si sigur,il va lua in Imparatia Lui.

 • costel popescu Postat la 2013-06-17 07:04

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa mijloceasca pentru noi.

 • achitei maricelPostat la 2013-02-10 22:55

  MULTA SANATATE SI PUTERE DE RUGACIUNE UN LA MULTI ANI SI MULTA-NTELEPCIUNE

 • ana-maria iliePostat la 2013-02-10 22:37

  La multi ani!!!Multa sanatate si viata lunga. Bunul Dumnezeu sa-l ajute sa imparta din intelepciunea domniei sale, la cat mai multi dintre noi!

 • Georgeta ButilcaPostat la 2013-02-10 16:53

  La multi ani!si Domnul sa ne aiba in paza si sa va mai tina multi ani pe pamant.Doamne ajuta.

 • cristina andrei Postat la 2013-02-10 13:46

  LA MULTI ANI ii doresc si eu parintelui si cred din tot sufletul ca dansul se roaga bunului Dumnezeu pentru noi toti.

 • cristian bizirPostat la 2013-02-10 13:40

  LA MULTI ANI,fericire sa natate si putere sa se poata ruga pentru noi pacatosii.DUMNEZEU SA VA BINE CUVINTEZE PARINTE

 • ALEXANDRINA SUMANUPostat la 2013-02-10 13:09

  PENTRU SFINTUL PARINTE IUSTIN PIRVU LA MULTI ANI, MULA SANATATE.

 • zaharia iuliaPostat la 2013-02-10 12:32

  LA MULTI ANI SFINTE PARINTE

 • Lungu Florin Postat la 2012-09-03 17:23

  Doamne ajuta! Exista posibilitatea de a-i scrie parintelui Iustin Parvu? Se cunoaste o adresa, locatie, unde ii putem adresa o scrisoare?

 • andreea cristeaPostat la 2012-03-27 14:03

  STIE CINEVA DACA PARINTELE IUSTIN MAI PRIMESTE PELERINII? DACA VREAU SA MERG MA PRIMESTE?

 • Grigorie GrigPostat la 2011-12-12 10:58

  Ma rog ca Bunul Dumnezeu sa ni-l lase cat mai mult. Si ma mai rog sa ii dea putere sa duca toate necazurile noastre. Doamne ajuta!

 • Saulea GinaPostat la 2011-02-22 21:45

  Dumnezeu ma ajutat sa-l intanlesc pe pr.Iustin. Sfatul si rabdarea cu care te intampina ,determina sute de crestini sa-l caute . Ma rog bunului Dumnezeu sa-l ocroteasca.

 • monica litescuPostat la 2011-01-18 20:33

  Buna ziua Am auzit de Preasfintia Sa Parintele Iustin Pirvu de la o doamna si am fost uimita ,nu stiu daca pot ajunge la Sfintia Sa pentru ca locuiesc in Dambovita dar mi-as dori din tot sufletul....

 • Vasa NastaPostat la 2010-02-15 15:55

  La Multi Ani cu Sanatate Parinte Iustin Parvu !

 • mariana czegeniPostat la 2010-02-12 12:36

  PENTRU PREASFINTIA SA PARINTELE IUSTIN PIRVU LA MULTI ANI ,MULTA SANATATE.

 • mariana czegeniPostat la 2010-02-12 12:36

  PENTRU PREASFINTIA SA PARINTELE IUSTIN PIRVU LA MULTI ANI ,MULTA SANATATE.

 • Tudor StefanPostat la 2010-02-11 21:00

  Pentru părintele Iustin Pârvu: La mulţi ani! Sănătate şi tărie căci durerile noastre le porţi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE